• BIST 9645.02
  • Altın 2414.245
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8071
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

CHP'li Budak: AKP, elektrik enerjisi alanını şirketlerin keyfine bıraktı

CHP'li Budak: AKP, elektrik enerjisi alanını şirketlerin keyfine bıraktı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, CLK Akdeniz ile ilgili "rekabeti bozacak adımlar, yanlış bilgi vererek sözleşme imzalatmak" gibi ihlaller...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, CLK Akdeniz ile ilgili "rekabeti bozacak adımlar, yanlış bilgi vererek sözleşme imzalatmak" gibi ihlaller nedeniyle 2013 yılında başlatılan soruşturmaların hala sonuçlanmamasına tepki gösterdi. Budak, "İhlallerle ilgili 3 yılda bir sonuç çıkmaması kabul edilemez. AKP elektrik enerjisi alanını şirketlerin keyfine bıraktı" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'ın, Antalya, Burdur ve Isparta bölgesine elektrik dağıtım hizmeti veren, CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi'nin ihlalleri ve yurttaşları bezdiren elektrik kesintileri ile ilgili soru önergesini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak cevapladı.

Bölgede yaşanan elektrik kesintisi ve sayısı hakkındaki soruları yanıtsız bırakan Albayrak, şirketin kesinti ve arızalara en kısa sürede müdahale ettiğini savundu.

'SORUŞTURMA ÇOK, SONUÇ YOK'

Albayrak cevabında;, CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi hakkında, 2013 yılına ilişkin yapılan tespitlerde, "tüketicileri ikili anlaşma yapmadığı halde portföyüne geçirmek", "tüketicilerin tedarikçi seçme serbestisine ve alternatif tedarikçilerden daha uygun koşullarda elektrik enerjisi temin etme imkanına engel oluşturmak", "ikili anlaşma yapmadan önce tüketiciyi bilgilendirmemek", "bilgi güncellemesi adı altında tüketicilere ikili anlaşma imzalatmak" gibi ihlaller nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca soruşturma kararı alındığını kaydetti.

Ayrıca Akdeniz EDAŞ'ın doğal tekel olması nedeniyle elde ettiği bilgileri, mevzuata aykırı ve rekabeti bozacak şekilde CLK Akdeniz EPSAŞ ile paylaştığı gerekçesiyle de ayrı bir soruşturma daha bulunduğunu belirten Albayrak, "Yürütülen soruşturmalar halihazırda devam etmekte olup, soruşturmalar sonucunda mevzuata aykırı hareket ettiği sabit olan elektrik dağıtım şirketleri hakkında yaptırımlar uygulanmaktadır." dedi.

'AKP HUKUKSUZLUĞU ENERJİMİZİ TÜKETİYOR'

Bakan Albayrak'ın yanıtını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından elektrik enerjisi alanının, AKP tarafından hukukun işlemediği bir alan haline getirildiğini söyledi.

Budak devamında şunları kaydetti: "Elektrik enerjisi alanı Türkiye'nin en sorunlu alanı. Türkiye Rusya'ya bağlanmış, yerli ve yenilenebilir potansiyel değerlendirilmiyor. Bu nedenle de sanayiciye, üreticiye, yurttaşa ucuz elektrik sağlanamıyor. Dağıtım özelleştirmeleri kanayan bir yara halinde. Bu alan şirketlerin keyfine bırakıldı. Sürekli yurttaşın faturasını kabartan düzenlemeler yapılıyor. Dağıtım şirketlerinin bütün harcamaları yurttaşa fatura ediliyor. Şikayetlerin gereği yerine getirilmiyor. Soruşturmalar sürüncemede bırakılıyor. Mahkeme kararları uygulanmıyor. CLK Akdeniz bunun en somut örneği. AKEDAŞ'ın devir alınmasından sonra hukuksuz sözleşmelerin yurttaşlara dayatıldığını hep söyledik. Bakan'ın da 2013 yılına atıf yapması, bir itiraftır aslında. 2013 yılında yaşanan bir olayın soruşturması 2016 yılına kadar neden bitmiyor? 3 yılda bitmeyen soruşturma kabul edilemez. Yılan hikayesi gibi .bitmeyen soruşturma. Böyle olunca da şirketler, keyfi işlemlere devam ediyor. Mahkeme karar veriyor, kayıp kaçak bedeli alınmaz diye, şirketlerin buna uyması gerekirken, Bakanlık ve EPDK daha fazla kayıp kaçak tahsilatının yolunu açıyor. Bakan "Bütün enerjimizle Türkiye için çalışıyoruz" diyor ama AKP'nin hukuksuzluğu, Türkiye'nin enerjisini tüketiyor."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim