• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

CHP'li Böke: Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldı

CHP'li Böke: Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldı
CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 7 Haziran seçimleri sonrası Türkiye'nin korkunç bir çatışma...

CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 7 Haziran seçimleri sonrası Türkiye'nin korkunç bir çatışma ortamına sürüklendiğini savundu. Böke, "Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldı. Bu, tek bir partinin değil iki partinin hesaplarıyla ortaya kondu. Bir yandan ülkeyi terör örgütleriyle müzakere ederek sorunu çözmeye indirgemiş yaklaşımla, hendek terörünün kendisi arasına sıkıştırmış ve bu sorunu yeniden güvenlikçi yöntemlerle çözerek terörist ve vatandaş ayrımı göstermeden çok önemli insan hakları ihlali yapanların bu çılgınlığa son vermesi gerekiyor." dedi.

Selin Sayek Böke, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Böke, CHP'li 6 kadın milletvekili ile Diyarbakır'ı ziyaret ettiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti: "Ziyaretten sonra Diyarbakır'ın sesine kulağımızı, kalbimizi ve aklımızı açtıktan sonra duyduklarımız, gördüğümüz acı ve acilen sonlandırılması gereken çılgınlık haline dair tespitlerimizi yapmak ama en önemlisi bu acıya bir an önce son verilmesi için çözüm önerilerimizi konuşmak üzere İzmir'de basın toplantısı yaptık. Çünkü Diyarbakır'ın sesini İzmir'e taşımayı önemsiyoruz. Bugün de Diyarbakır'ın sesini Meclis'e taşıyoruz. Şu anda Diyarbakır'da yaşanan insanlık dramını tarif etmek mümkün değil."

TÜRKİYE, KORKUNÇ BİR ÇATIŞMA ORTAMINA SÜRÜKLENİYOR

7 Haziran seçimleri sonrası Türkiye'nin korkunç bir çatışma ortamına sürüklendiğini belirten Böke, her gün asker, polis, sağlık çalışanları, gençlerin kaybedildiğini ifade etti. "Toplum olarak hergün eriyoruz." diyen Böke, barışın toplumsallaşması ve kalıcı hale gelmesini önemsediklerini vurguladı. Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldığını dile getiren Böke, bunun tek bir partinin değil iki partinin hesaplarıyla ortaya konduğunu ifade etti. Sorunun çözümü yerine söylemlerin daha da kutuplaştırılmasıyla erimeye ve çocukların kaybedilmesine devam edildiğini anlatan Böke, babası Silvanlı olan 21 yaşındaki şehit Necati Yenikapı'nın durumunu dile getirdi.

ATILMASI GEREKEN İLK ADIM SİYASET

Böke, "Bir yandan ülkeyi terör örgütleriyle müzakere ederek sorunu çözmeye indirgemiş yaklaşımla, hendek terörünün kendisi arasına sıkıştırmış ve bu sorunu yeniden güvenlikçi yöntemlerle çözerek terörist ve vatandaş ayrımı göstermeden çok önemli insan hakları ihlali yapanların bu çılgınlığa son vermesi gerekiyor." dedi.

Siyasi kutuplaşmanın görmezden geldiği insanların çığlıklarına ses vermek için ilk adımın siyaset olması gerektiğini dile getiren Böke, şöyle devam etti: "İlk adım siyaset olacaksa Meclis'te bütün partilerin katıldığı bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulması diyoruz. Gelin bir masanın etrafına oturalım, bütün siyasi görüşleri siyasi bir zeminde tartışalım demektedir. CHP bu açık çağrıyı yapmaya ve ısrarcı olmaya devam edecektir. Ancak bu sadece siyasi bir sorun değildir. Burda insan hakları, güvenlik ve en önemlisi yaşam hakkı sorunu vardır. Bu sorunun kalıcı çözülmesi için mutlaka içinci bir adım daha gerekmektedir. Burda da CHP, Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile birlikte çalışacak Meclis dışında bir Ortak Akıl Heyeti kurulmasını önermektedir. Bu akıl heyeti halkla ilişkiler amacıyla kurulmuş olan akil adamlar heyeti değildir. Türkiye'nin bütün sivil toplum kuruluşlarını içeren ve siyasette temsiliyet bulamamış bütün vatandaşları içeren bir yapıda kurulacaktır."

Üçüncü adımının ise Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulması olduğunu vurgulayan Böke, bütünüyle kalıcı barışın inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Diyarbakır Sur'da yaptığı ziyarette 5 bin 500 esnafın kayıtlı olduğunu öğrendiklerini anlatan Böke, Sur'da kalp atmadığı takdirde bütün bölgenin kalbinin durduğunu, yaşamın da bütün insanlar için durduğunu bizzat gözlemlediklerini kaydetti.

CHP'li Böke: Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldı

CHP'li Böke: Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldı

CHP'li Böke: Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldı

CHP'li Böke: Siyasi çıkar hesaplarıyla ortaya bir yangın çıkarıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim