• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

CHP'den yüzbinlerce askeri ilgilendiren teklif

CHP'den yüzbinlerce askeri ilgilendiren teklif
CHP İstanbul Milletvekili M. Akif Hamzaçebi, er ve erbaşlara verilen harçlıkların artırılması ve askerlikte geçen sürenin sigortalılıktan sayılması için kanun teklifi verdi. Kanun teklifi hayata geçerse, erlere verilen 25 TL yerine 333, çavuşlara aylık ve

Hamzaçebi, kanun teklifinin genel gerekçesinde “Bilindiği üzere askere alınan erbaş ve erler hayatlarının en verimli döneminde vatani görevlerini yapmaktadır. Askerlik hizmeti süresince erbaş ve erler ailelerine destek olamadıkları gibi ailelerine mali açıdan yük olmaktadırlar. Özellikle düşük gelirli aileler için çocuklarının 12 ay gibi uzun bir süre evlerinden ve ailelerinden ayrılmaları hem ailelerini gelir desteğinden yoksun bırakmakta hem de çocuklarının askerlik hizmetinden doğan zorunlu giderlerini karşılamak üzere fazladan harcamalara katlanmak zorunda kalmalarına sebep olmaktadır” dedi.

ERLERE 25 TL VERİLİYOR
Mevcut uygulamada çavuşlara aylık 34, onbaşılara 29, erlere ise 25 TL ödendiğine işaret eden Hamzaçebi, söz konusu harçlıkların çok düşük olduğuna vurgu yaptı.

ÇAVUŞ AYLIĞI 354 TL OLSUN
Söz konusu para ile askerlerin yol parasını dahi karşılayamadıklarına işaret edilen teklifte “O nedenle yapılan iyileştirmeyle güncel verilerle çavuş, onbaşı ve erlere ödenecek aylık harçlıkların sırasıyla 354-TL,340-TL ve 333-TL’na çıkarılması amaçlanmaktadır” denildi.

ASKERLERİN SİGORTA PRİMLERİ DE YATIRILSIN
Kanun teklifinin devamında ise “Bu kutsal görev için bazı gençlerimiz çalıştıkları işi bırakarak, bazı gençlerimiz ise hiç sigortalı çalışması olmadan askere alınmaktadır. Askerlikte geçen süreleri ancak sonradan imkanları olanlar borçlanıp, hesaplanan primleri kendileri ödeyerek sigortalılıktan saydırabilmektedir. Oysa askerlikte geçen sürede, her ne kadar karşılıksız ve parayla ölçülemeyecek vatani bir görev olsa da, asker gençlerimizin sigorta primleri ve zorunlu masraflarının devletimiz tarafından karşılanması toplumsal adalet ve sorumluluğumuzun bir gereği olup vatandaşlarımızca devlete ödenen vergilerin bir kısmının ulusal savunmamıza destek olan askerlerimizin sigorta ve zorunlu giderlerinin karşılanması için ayrılması bu sorumluluğumuzun kısmen de olsa yerine getirilmesine destek olacaktır” denildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim