• BIST 9530.47
  • Altın 2475.487
  • Dolar 32.4663
  • Euro 34.8424
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

CHP'den 'denetimli serbestlik' teklifi

CHP'den 'denetimli serbestlik' teklifi
CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer, denetimli serbestliğin, kadınlara yönelik cinsiyete dayalı ayrımcılık saikiyle işlenen suçlarda uygulanmaması için kanun teklifi verdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, denetimli serbestliğin, kadınlara yönelik cinsiyete dayalı ayrımcılık saikiyle işlenen suçlarda uygulanmaması için kanun teklifi verdi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik öngören teklife göre, kadınlara yönelik cinsiyete dayalı ayrımcılık saikiyle işlenen suçlarda denetimli serbestlik tedbiri uygulanamayacak.

Teklifin gerekçesinde, TBMM’de 2011'de kabul edilerek yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne taraf devletlerin, “devlet dışı aktörlerce işlenen ve sözleşme kapsamında yer alan şiddet eylemlerinin gereken özeni göstererek önlenmesini, soruşturulmasını, cezalandırılmasını ve tazmin edilmesini sağlamak üzere gerekli hukuki veya diğer tedbirleri” almakla yükümlü tutulduğu belirtildi.

Sözleşmede, “Taraf devletler bütün mağdurları şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki veya diğer tedbirleri alır." ifadesine yer verildiğine işaret edildi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda 2012'de değişiklik yapılarak, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazına olanak sağlandığı anımsatılan gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Ancak kadınlara yönelik cinsiyete dayalı ayrımcılık saikiyle suç işleyen ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanarak cezaevlerinden çıkan hükümlüler açısından bu durum cezaların caydırıcılığı açısından sakınca oluşturmaktadır. Halihazırda kadın cinayetleri de dahil olmak üzere kadına yönelik şiddet eylemleri nedeniyle yargılanan zanlılar, mahkemelerde haksız tahrik indirimi ve takdiri indirimlerden yararlanmakta ve düşük cezalara çarptırılmaktadırlar. Bunun yanı sıra uygulanan denetimli serbestlik tedbiri bir cezasızlık kültürü yaratılmasına neden olmaktadır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim