• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

CHP'den 2 bakan için gensoru önergesi

CHP'den 2 bakan için gensoru önergesi
CHP, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik'ı görevlerini yerine getiremedikleri gerekçesiyle Soma'daki faciadan sorumlu tuttu ve gensoru önergesi verdi.

Önerge nedeni olarak  olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının, Soma'da denetim görevlerini yerine getirmemesi gösterildi.

CHP önergesinde, Taner Yıldız ve Faruk Çelik'in 301 işçinin hayatını kaybetmesinden sorumlu oldukları savunuldu.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, NTV canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Altay, amaçlarının 'kelle almak' olmadığını ama 2 bakanın denetim yapılmamasının bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

Hukuki sürecin yanı sıra siyasi mekanizmanın da çalışması gerektiğini söyleyen Atay, "Böyle bir olayda siyasi sorumsuzluk olmaz. Şimdi savcılık soruşturma başlattı ve tutuklamalar oldu. Mahkeme olacak birileri ceza yiyecek veya yemeyecek. Burada da siyasi bir mekanizmanın çalışması lazım. Tüm demokrasilerde bu böyledir. Hükümetin yetkisi varsa sorumluluğu da vardır" diye konuştu.

"Milletvekillerimizin bu konuda siyasi sorumluyu milletin önüne koyması lazım" diyen Altay, şunları kaydetti:

"Milli irade bu demek. Hükümetin denetim boyutunda bir zaafiyeti olduğu belli mi, çok açık belli. Denetim yapmakla görevli hükümet zaaf içine düşmüşse burada 2 bakanın bedelini ödemesi lazım. Bu bundan sonra böyle acıların yaşanmasının önüne geçer. Biz bakan kellesi alma peşinde değiliz. Bundan sonra her bakan sorumluluk sahasındaki işlere ve işyerlerine dikkat eder.

İş kazalarında dünya birincisi olduk. Soma ile Çin'in de önüne geçtik. Avrupa'nın zaten ilerisindeyiz. Türkiye bunu hakketmiyor. Kanunda 'yaşam odası' olarak belirtilmese de gerekli önlem alınması gerektiğini belirtiyor. Bunu denetleyecek olan da hükümettir. Herkes çalışma kanununun 4. maddesine baksın burada her şey çok açık.

Keşke Güney Kore'de olduğu gibi bakanlar, özür dileyerek denetim görevini gerektiği gibi yapamadıklarını söyleyip istifa etseler çok daha güzel bir iş yapmış olurlar. Biz kelle alma peşinde değiliz. Bakan gidince yine AKP'den bir bakan gelecek ama bundan sonra gelecek olan bu konuda daha dikkatli olacak.

Başbakan'ın Soma'da bir kişi veya kişileri tokatladığı veya yumrukladığı ile ilgili basında çok sayıda haber var. Başbakan'ın bu Genel Kurul'a gelmeden çıkıp Soma'da, tokatladığı veya yumrukladığı insanlardan özür dilemesini bekliyorum."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim