• BIST 9524.59
  • Altın 2524.253
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.6057
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

"CHP teklifi sundu"

CHP, "yeniden yargılama"ya ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

CHP, "yeniden yargılama"ya ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Yeniden yargılama müesseselerinin işletilmesini düzenleyen teklife göre; özel yetkili mahkemeler kapatılacak, yargılamalar suç yerindeki ağır ceza mahkemelerinde yapılacak, dijital veriler delil başlangıcı sayılacak.CHP Grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce imzasıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KAPATILACAK

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:Özel yetkili veya bölge ağır ceza mahkemeleri olarak adlandırılan mahkemeler kapatılacak, yargılamaların suç yerindeki ağır ceza mahkemelerinde yapılması sağlanacak.

TANIK KORUMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLÜYOR

Teklif ile Tanık Koruma Kanununda değişiklik öngörülüyor.Soruşturma aşamasında kimlik ve adres bilgileri kayda alınarak gizli tutulacak ve kendisine yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilecek.Duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar da olduğu halde ve gerçek kimliğiyle gizli oturumda dinlenecek.Haklarında tedbir kararı alınan tanıkların duruşmada dinlenmesi sırasında, fiziksel saldırıdan etkilenmemesi için gereken önlemler alınacak.Tanık duruşma beklerken taraflarla aynı ortamda tutulamayacak.

GİZLİ TANIK

Gizli tanığın kovuşturma aşamasında dinlenememesi halinde, soruşturma aşamasındaki ifadesi delil listesinden çıkarılacak.Haklarında tedbir kararı alınan tanıkların, keşifte dinlenmeleri sırasında da söz konusu hükümler uygulanacak.

TANIĞIN GERÇEK KİMLİK VE ADRES BİLGİLERİ İLE KORUMA KARARI AYRI BİR KARTONDA MUHAFAZA EDİLECEK

Soruşturma aşamasında tedbir kararının kapsam ve niteliğine göre, tanığın beyanı farklı isim altında tutanağa kaydedilecek ve sonraki soruşturma işlemlerinin bu isimle yürütülmesi sağlanacak. Tutanak, ilgili Cumhuriyet savcısı veya hakim ile görevli zabıt katibince imzalanacak. Cumhuriyet başsavcılığınca veya mahkemece bu Kanunda belirtilen kararlar, ayrı bir karar numarası verilmek suretiyle yerine getirilecek. Tanığın gerçek kimlik ve adres bilgileri ile koruma kararı ayrı bir kartonda muhafaza edilecek.

DURUŞMADA DİNLENMESİ ZORUNLU OLACAK

Teklif Ceza Muhakemesi Kanununda da değişiklik öngörüyor.Mahkeme başkanı veya hâkim, sanığın veya katılanın gösterdiği tanık veya uzman kişinin çağrılması hakkındaki dilekçeyi reddettiğinde, sanık veya katılan o kişileri mahkemeye getirebilecek. Bu kişilerin duruşmada dinlenmesi zorunlu olacak.

BİLGİSAYAR DELİLLERİ

Bilgisayar ile elektronik bilgi depolama araçlarının içerikleri hukuka uygun başka bir delille desteklenmedikleri takdirde hükme esas teşkil etmeyecek.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLECEK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görev ve yetkilerine son verilen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 10. Maddesiyle kurulan ağır ceza mahkemeleri ile 6352 sayılı Kanunun Geçici 2'nci maddesine göre görevlendirilmiş bulunan mahkemelerde görülmekte olan davalarla ilgili dosyalar üzerinde hiçbir işlem yapılmaksızın ve derhal suçun işlendiği yerdeki ağır ceza mahkemesine gönderilecek. Bu yerde birden çok ağır cezamahkemesi varsa, dava dosyası UYAP sistemindeki sıraya göre görevli ağır ceza mahkemesine tevzi edilecek.

GEREKÇELİ KARARIN YAZIMI İÇİN GEÇİCİ YETKİ İLE GÖREVLİ SAYILACAK

Görev ve yetkilerine son verilen mahkemelerce karar verilmiş olmakla birlikte, henüz gerekçesi yazım aşamasında bulunan dava dosyalarıyla ilgili olarak, gerekçe yazımı bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde tamamlanarak temyiz merciine gönderilecek. Bu süre içinde mahkeme heyeti sadece gerekçeli kararın yazımı için geçici yetki ile görevli sayılacak.

BAŞLANGICINDAN İTİBAREN YARGILAMA İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Görev ve yetkilerine son verilen mahkemelerce karar verilmiş olmakla birlikte, henüz temyiz safahatında bulunan dosyalarla ilgili olarak, Yargıtay tarafından işin esasına girilmeksizin ilamın bozulmasına karar verilecek ve dava dosyaları ilk derece mahkemenin bulunduğu yere iade olunacak. Bu dava dosyaları da belirtilen usule göre belirlenen ağır ceza mahkemesine gönderilecek. Görevli mahkemece tabii hakimlik ilkesinin bir gereği olarak dava dosyası yeniden ele alınacak ve savunma hakkı çerçevesinde başlangıcından itibaren yargılama işlemi gerçekleştirilecek.

YENİDEN YARGILAMA KARARI VERİLECEK

Görev ve yetkileri belirlenmiş ağır ceza mahkemelerince kovuşturması yapılarak kesin hükümle neticelenen dava dosyaları ele alınarak kararın verildiği yerdeki ağır ceza mahkemesine UYAP sistemindeki sıraya göre tevzi edilecek. Bu mahkemece Ceza Muhakemesi Kanununun 311. maddesinin 1. Fıkrasındaki koşullar aranmaksızın yeniden yargılama kararı verilecek. Mahkemece, dava baştan itibaren görülecek.Maddenin gerekçesinde de kapatılmasına karar verilen mahkemelerdeki süren, temyiz incelemesinde bulunan ve de 6352 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra kesinleşen davaların tevzi edildikleri mahkemelerde yeniden görülmesi ve yeniden yargılamaya ilişkin hususların düzenlendiği belirtildi.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER SÜREN YARGILAMALARDA VE YENİDEN YARGILAMAYA KONU DAVALARDA DA UYGULANACAK

Yapılan değişiklikler süren yargılamalarda ve yeniden yargılamaya konu davalarda da uygulanacak.Görev ve yetkilerine son verilerek kapatılan mahkemeler bünyesinde görevli Cumhuriyet savcılarının yeni görevleri o yer Cumhuriyet Başsavcısı tarafından belirlenecek. Bu mahkemelerdeki başkan ve hakimler hakkında yeni yetki ve görevlerini tespit ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna ait olacak.

GEREKÇE

Teklifin gerekçesinde, özel yetkili veya bölge ağır ceza mahkemeleri olarak adlandırılan mahkemelerin kapatıldığı, yargılamaların suç yerindeki ağır ceza mahkemelerinde yapılmasının sağlandığı, gizli tanık adıyla bilinen tanıklığın yapılma biçimi elden geçirildiği ve iletişim bilgileri ile dijital verilerin delil başlangıcı niteliği yasal düzenlemeyle açıkça vurgulandığı ifade edildi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim