• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

CHP seçimlerle ilgili flaş adım

CHP seçimlerle ilgili flaş adım
CHP, 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlere ilişkin iddialarla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP,  30 Mart'ta yapılan yerel seçimlere ilişkin iddialarla ilgili Meclis araştırması açılmasını talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu  tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, seçim öncesi ve seçim sırasında ortaya atılan iddialara yer verildi.

Türkiye’de siyasetin şaibeli seçim sistemi ve yöntemleriyle meşruluğunu sürdürmeye devam etmesinin mümkün olmadığı ifade edilen gerekçede, seçim usullerinin güvenilir olmaktan uzak, hata yapmaya müsait ve riskli olduğu savunuldu.

Gerekçede, yüzbinlerce geçersiz oyun çok önemli bir bölümünün, seçim yöntemlerindeki eksikliklerden ve özensizlikten kaynaklandığı belirtilerek, "Geçersiz oylar sanki her seçimin doğal bir unsuruymuş gibi her dönem daha da artmakta ve buna karşı hiçbir önlem alınmamaktadır. Vatandaşın sandığa geçersiz oy kullanmak için gitmediği ortada olduğuna göre devletin bunu önleyecek tedbirleri alması asli bir görevdir" ifadelerine yer verildi.

Siyaset kurumunun saygınlığı ve meşruluğunun, kendisini ortaya çıkaran mekanizmaların demokratikliğine ve güvenilirliğine bağlı olduğunun vurgulandığı gerekçede, şöyle denildi:

"Türkiye’de güvenilir, hiç kimsenin itiraz etmeyeceği, şaibesiz seçim ve halk oylamaları yapabilmek için gerekli araştırmanın yapılması, dünyada uygulanan çağdaş yöntemlerin incelenmesi ve uzmanların görüşleri alınarak bu amaca uygun özgün yöntemlerin geliştirilmesi acil bir ihtiyaçtır. Bu görev ise hiç kuşkusuz öncelikle üyeleri genel seçimlerle belirlenen TBMM'ye düşmektedir. Bu gerekçelerle 2014 Yerel Seçimlerindeki Usulsüzlüklerin ve Seçim Yönteminden Kaynaklanan Hataların Araştırılarak, Bunların Engellenmesi için Alınacak Tedbirler ile Güvenilir Seçim Yöntemlerinin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırması açılması Meclisimizin takdirine sunulmuştur."

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim