• BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer;

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer;
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşlardan Niğde'de Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 3 caminin yıkılacağı şikayetleri geldiğini belirterek:...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşlardan Niğde'de Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 3 caminin yıkılacağı şikayetleri geldiğini belirterek: "Türkiye'de kentsel dönüşüm uygulaması tarihin korunarak yapıldığı bir uygulama. Ama Niğde'de ne yazık ki tarihi alanların yok edilerek kentsel dönüşüme dönülüyor" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı, İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz ve partililer Kentsel Dönüşümün uygulandığı Efendibey Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.

İncelemeler sırasında açıklamada bulunan Milletvekili Gürer: "Yurttaşlardan bize gelen şikayetlerde bulunan ve koruma altında olan Fesleğen Cami, Sürmeli Cami ve Çınarlı Cami gibi yerlerin yıkılacağı yönünde vatandaş bize başvuruda bulundu. Bununla ilgili Yüksek Anıtlar Bölge Müdürlüğüne, Kültür Varlıkları Müze Müdürlüğüne, Nevşehir Kuruluna, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğüne, Niğde Müftülüğüne, BİMER ve Başbakanlığa başvuruda bulunduklarını da ifade ettiler. Bildiğiniz gibi Niğde Merkez Efendibey Mahallesinde bulunan bu dört cami buranın kültürünün de bugüne taşıyan Camilerimiz, babası ile bayram namazına giden çocuğumuzun bugün verdiği yaştaki duygusunu yada babasıyla, atasıyla gitmiş vatandaşımızın bugüne kadar ve o camilerdeki tarihi dokuyu bu tarihsel Kentsel Dönüşümle birlikte yok edişe taşımak üzereyiz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kentlerde var olan tarihi dokuların yok olmasına ve tahrip edilmesine biz karşıyız" dedi.

Kentlerin kültürleriyle, inanç merkezleriyle ve değerleriyle var olduğunu belirten Gürer: "Yıkılması planlanan camilerin minaresi dahil özeldir. Bu camileri yok ederek yeni cami yapacağım anlayışı doğru bir anlayış değildir. Önemli olan var olan camilerimizi korumak ve başka alanlarda camiler yapmaktır. Yok geçecek ise yol bir metre kaydırılabilir, yapı yapılacaksa biraz ötelenebilir ama hepimizin dününü anlatan camilerimizi yıkmaya, yok etmeye hiçbir kimsenin hakkı yoktur. Bu bağlamda tescil tarihleri ile birlikte buraların değerlerinin açığa çıkarılması adına çalışma yapılması ve aslına uygun olarak mevcut dört caminin onarılması gerekiyor. Ben bunu meclise de taşıyacağım. Biz Niğde'de Kentsel Dönüşüm adına rantsal dönüşüme parti olarak karşıyız. Yapılacaksa tarihi değerler ve yapılar korunmalı. Özelliklede inanç için kullandığımız camilerimiz sahiplenilmeli ve korunmalıdır. Yetkilileri uyarıyor ve bu konuda araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Biz parti olarak bu işin takipçisi olacağız, camilerimizi yıkmaktan vazgeçsinler. İki, üç apartman eksik yapılsın ama camilerimiz korunsun. Onlar bizlere kültürel mirastır, ata yadigarıdır ve hatta 1800'lü yıllardan kalan Fesleğen Caminin yıkılacağını kabul etmek mümkün değildir. Bu yıkılacak olan yapıları Kültür Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü yetkilileri gelip incelemeli ve bu yapılar yok edilmemelidir" diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer;

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer;

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim