• BIST 9747.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

CHP Milletvekili Türkmen: Rant kavgası, KKTC’yi susuz bıraktı

CHP Milletvekili Türkmen: Rant kavgası, KKTC’yi susuz bıraktı
Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a boru hatlarıyla götürülen ve "asrın projesi" olarak adlandırılan...

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a boru hatlarıyla götürülen ve "asrın projesi" olarak adlandırılan Su Temin Projesi'nde ihale pazarlığı ve rant kavgasının KKTC'yi susuz bıraktığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi; "asrın projesi" olarak adlandırılan Su Temin Projesi hakkında Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. TBMM Katip Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve 22 milletvekilinin imzaladığı önergenin gerekçesinde; su temin projesinde iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların ve neden olduğu ekonomik kayıpların belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Önergede imzası bulunan Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, suyun dağıtımı için gerekli 600 milyon liralık alt yapı yatırımını ve suyun dağıtım, satış ve işletmesini kimin yapacağı konusunda AK Parti hükümeti ile KKTC hükümeti arasına çıkan anlaşmazlık nedeniyle suyun iki aydır denize akıtıldığını vurguladı.

KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak üzere 2011 yılında yapımına başlanan projeye 1.6 milyar lira harcandığı, 17 Ekim 2015 tarihinde Türkiye ve KKTC'de düzenlenen iki ayrı törenle hizmete alındığını hatırlatan Türkmen, "AKP Hükümeti; KKTC'deki belediyelerin su fatura tahsilat oranlarının çok düşük olduğu ve ada içindeki su dağıtımı için maliyetinin KKTC Hükümeti tarafından karşılanmasını ve suyun özel şirketlerin katıldığı bir sistemle işletilmesini talep etmektedir. KKTC Hükümeti ise mevcut belediyelerin ve kurdukları şirketin su faturalarını tahsil etmesini istemektedir. Ayrıca, KKTC Medyası, AKP hükümetinin yap-işlet-devret modeli ve özel şirkette ısrar etmesinin ardında, ihaleyi alacak şirketin bile belirlendiği iddialarına yer vermektedir." dedi.

1 Ocak 2016'da Kuzey ve Güney Kıbrıs Elektrik şebekelerinin birleştirilmesi, müzakere süreci ve adada çözüm adına önemli bir gelişme olduğuna da dikkat çeken Türkmen; "Türk hükümeti ile KKTC hükümetinin su konusunda uzlaşamıyor olması; bütün dünya tarafından bir ihale pazarlığı ve rant kavgası olarak izlenmekte ve değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Türkmen, iki hükümet arasında meydana gelen anlaşmazlıkların; olası bir siyasi krize dolayısıyla da müzakere sürecinin kesintiye uğramasına neden olması durumunda bunun sorumlusunun, KKTC'nin ve halkının, yerel yönetimlerinin iradesini yok sayarak, kendi formülünü dayatmaya çalışan AK Parti iktidarı olacağını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim