• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

CHP Milletvekili Kara: 23 yıl içinde şüpheli asker ölüm sayısının 2 bin 220

CHP Milletvekili Kara: 23 yıl içinde şüpheli asker ölüm sayısının 2 bin 220
CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, 1992 yılından bu yana askerde şüpheli şekilde hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 2 bin 220 olduğunu...

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, 1992 yılından bu yana askerde şüpheli şekilde hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 2 bin 220 olduğunu bildirdi. Askerde şüpheli ölüm ve intiharlarla ilgili yazılı açıklama yapan Kara, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin(TSK) ülkede her vatandaşın her daim güven duyduğu bir kurum olduğunu ifade etti.

Bu kadar güven ve değer verilen bir kurumda askerlerimizin vatani görevlerini icra ederken çatışma dışı intihar, kaza kurşunu, kaza, eğitim zayiatı gibi nedenlerle hayatını kaybetmeleri ve şüpheli ölümler olarak kamuoyuna yansıyan bu ölümler yüzyıllardır oluşan bu güveni zedelediğine dikkat çeken Kara, daha buna geçen hafta İstanbul'da er olarak görev yapan Murat Ali Atmaca'nın iple kendini asarak intihar etmesi üzüntüsü yaşadıklarını kaydetti.

2009 yılında Elazığ'ın Karakoçan İlçesinde nöbette uyuduğu gerekçesi ile Er İbrahim Öztürk'ün eline ceza olarak pimi çekilmiş bomba verilmişti ve 4 askerin şehit olduğunu hatırlatan Kara, "Bu patlamanın kaza olduğu söylenmişti; ancak daha sonra bunun komutan tarafından cezalandırmak maksadıyla kasten yapıldığı ortaya çıktı. Eğitim olarak söylenen bu olayın askeri eğitim olmadığı apaçık ortada. Bu ölümlerin şüpheli kabul edilmesi ise ölümlerin aileler ve toplum nezdinde somut kanıtlarla açıklanamaması, mahkeme kararları ve bilirkişi raporlarının ikna edici düzeyde olamamasından kaynaklanmaktadır. İnsan Hakları Derneği, Şüpheli Ölümler Mağduru Aileler Derneği ve Asker Hakları gibi oluşumların belirttikleri rakamlar ise ailelerin bu şüphelerinin giderilememesi açısından gayet açıktır." dedi.

Son 11 ayda askerde intihar eden, ya da en azından intihar ettiği söylenen asker sayısı 29 olduğuna dikkat çeken Antalya Milletvekili Kara, 1992 yılından bu yana ise sivil toplum kuruluşlarına göre askerde şüpheli şekilde hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 2 bin 220 olduğunu vurguladı.

Mart ayında Türkiye Barolar Birliği ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nin düzenlediği sempozyumda ise 2012 yılından beri şüpheli ölümler ile ilgili rakamların açıklanmadığı ve sadece askerdeki intihar vakalarının sivillere göre 2,5 kat fazla olduğu belirtildiğini işaret eden Kara, şu bilgiyi verdi: "Yine aynı sempozyumda daha vahim bir sonuç da yer alıyor, son 10 yılda, 7 Hazirana kadar geçen süreden bahsediyoruz, şehit olan asker sayısı 818 iken, sadece intihar eden asker sayısı 934'tür. Bu rakamların kamuoyundan gizli tutuluyor olması ise bir şeylerin ört bas edilmeye çalışıldığına dair izlenimlerin artmasına neden oluyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de yakınlarının askerdeki şüpheli ölümleri için mahkemeye yapılan başvurular da Türkiye Cumhuriyeti'ni Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. Maddesi olan "Yaşam Hakkı'nı ihlal ettiği ve şüphelerin giderilmesini sağlayacak etkin bir soruşturma yapılmadığı gerekçesi ile mahkûm etmiştir. Bu şekilde şüpheli kabul edilen ölümlerin artması ve sonuçlanamaması ise sadece halkın TSK'ya olan güvenini sarsmamakta aynı zamanda Türk Ceza Kanunu'nun 318. Maddesinde yer alan "Halkı Askerlikten Soğutma" suçunun da işlenmesine neden olmaktadır. Ne yazık ki bu suçu Devleti idare edenlerin ta kendisi işlemektedir. 24. Dönemde Meclisteki muhalefet partilerinin bu şüpheli ölümlerin araştırılması için 15'den fazla araştırma önergesi verdiğini biliyoruz. Ancak iktidar partisi AKP, nedense her şeyi olduğu gibi bu konunun da üzerine gidilmesini istemediği ve maalesef verilen tüm araştırma önergelerinin sonuçsuz kaldığı görülmektedir. 26. Dönemde asker ailelerinin yaşadıkları bu travma ve endişelerin giderilmesi için en azından CHP olarak biz elimizden geleni yapacağız. Genç yaşta kaybedilen evlatlarımızın yakınlarının yerine kendinizi koyarak bir dakika düşünün. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim