• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

CHP Mersin İl Kongresinde Gerginlik

CHP Mersin İl Kongresinde Gerginlik
CHP'nin Mersin İl Kongresi'nde gerginlik yaşandı. Mevcut İl Başkanı Abdullah Özyiğit ile eski il başkanlarından Bora Yorulmaz'ın başkanlık için yarıştığı...

CHP'nin Mersin İl Kongresi'nde gerginlik yaşandı. Mevcut İl Başkanı Abdullah Özyiğit ile eski il başkanlarından Bora Yorulmaz'ın başkanlık için yarıştığı kongrede, Yorulmaz'ın, Özyiğit'i, MHP'li Büyükşehir Belediyesi ile ticari ilişki kurmakla suçlaması üzerine, her iki adayın taraftarları arasında gerginlik yaşandı.

CHP'nin 35. Mersin İl Kongresi, Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Yaklaşık 2 saat geç başlayan kongreye, mevcut İl Başkanı Özyiğit ve eski il başkanlarından Yorulmaz'ın hazırladığı iki listeyle gidildi. Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak, Fikri Sağlar, Aytuğ Atıcı ve Serdal Kuyucuoğlu ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut'un da katıldığı ve 638 delegesi bulunan kongrenin Divan Başkanlığını Sakarya Milletvekili Engin Özkoç yaptı. Kongrede verilen bir önergeyle seçime çarşaf liste yerine blok listeyle gidilmesi delegelerin oy çokluğuyla kabul edildi.

İLK GERGİNLİK GENÇLER ARASINDA YAŞANDI

Kongrede iki kez gerginlik yaşandı. İlk gerginlik, seçim çevresi Tarsus olan Kuyucuoğlu'nun konuşması sırasında meydana geldi. Bazı Tarsus delegeleri ve partili gençlerin Kuyucuoğlu'na tepki göstermesi üzerine, ortalık bir anda karışırken, gerginlik diğer partililerin araya girerek gençleri sakinleştirmeleri sonucu kısa sürede sona erdi.

"385 GÜNDÜR GÖREVİMİ YAPMANIN HUZURU İÇİNDEYİM"

Dört milletvekili ile birçok delegenin konuşma yaptığı CHP kongresinde, adaylara konuşma sırası ancak saat 15.00 sıralarında gelebildi. Kurayla belirlenen konuşma sırasına göre ilk sözü alan adaylardan İl Başkanı Özyiğit, atamayla göreve geldiğini ve 6 Aralık 2014'te yapılan seçimde il başkanı seçildiğini anımsatarak, 385 gündür görevini yapmanın huzuru içinde olduğunu söyledi. Bu süreçte hataları ve eksikleri olabileceğine işaret eden Özyiğit, "Artık küskünlüğü, dargınlığı bir kenara bırakıp birliğimizi, beraberliğimizi devam ettireceğiz. Gün, birlik günüdür. 30 Mart seçimlerinde Büyükşehir'i kaybetmemiz, partimizde çöküntüye neden olmuştu. Ancak, sizlerin verdiği destek ve emekle 7 Haziran'da birinci parti, 1 Kasım'da ise 4 milletvekili çıkardık. Bugün Türkiye'de milletvekili sayısını artıran 3 ilden, başarılı olan 10 ilden biriysek sizlerin sayesindedir" dedi.

Türkiye genelinde başarılı olduklarını, ancak bu başarıyı artırmak için yeniden il başkanlığına aday olduğunu söyleyen Özyiğit, "Sözüm söz, artık adaylıklar genel merkez koridorlarında, referansla değil, sizlerin iradesiyle taçlanacaktır. Genelde ve yerelde ön seçim olacaktır" diye konuştu.

"CHP İL BAŞKANININ MHP BELEDİYESİ İLE TİCARİ İLİŞKİSİ OLAMAZ, OLMAMASI GEREKİR"

Özyiğit'in ardından kürsüye çıkan diğer başkan adayı Bora Yorulmaz ise CHP'nin Mersin'deki durumunun övünecekleri bir noktada olmadığını belirtti. 2011, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde CHP'nin Mersin'de aldığı oy oranlarını aktaran Yorulmaz, CHP'nin geçmiş seçimlere göre son üç seçimde başarılı olamadığını öne sürdü. "Bu sonuçlara bakarak Mersin sosyal demokratların kalesidir diyebilir miyiz? 2011 seçimlerindeki başarıya bile ulaşamamışız" diyen Yorulmaz, örgütlerin de seçim çalışmalarına yeterince hazırlanamadıklarını öne sürdü. Yorulmaz, "Bizim anlayışımızın temelinde seçimle gelen örgütler seçimle gider. Örgüte dokunanın eli yanar. Söz veriyorum, seçimle gelen tüm örgüt başkan ve yöneticilerim ancak seçimle gidecekler. Bu iradeyi yok saymak isteyenlerin, karşılarında ilk önce bulacakları kişi ben olacağım" ifadelerini kullandı.

Yorulmaz, konuşmasında Özyiğit'i, MHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ticari ilişki kurmakla da suçladı. Yorulmaz, "CHP İl Başkanı'nın MHP belediyesi ile ticari ilişkisi olamaz, olmaması gerekir. Böyle bir ilişki varsa belediye başkanına karşı nasıl yürekli tavır koyup mücadele edeceksiniz? MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı yerel bir televizyon kanalında, "Ben bir konuşursam CHP İl Başkanı o koltukta oturamaz" diyorsa, sen de aylardır buna sessiz kalıp bir cevap vermiyorsan, sen bu partiyi nasıl iktidara taşıyacaksın? Nasıl Büyükşehir'i alacaksın? Bunun hesabını, bunun cevabını ver" şeklinde konuştu.

Bunun üzerine salondan yuhalama sesleri yükselirken, Özyiğit'i destekleyen bazı partililer de kürsüye yürüyerek Yorulmaz'ın konuşmasını kesmeye çalıştı. Ortalık bir kez daha bir anda karışırken, her iki adayın taraftarları arasında gerginlik çıktı. Gerginlik, itiş-kakışa ve arbedeye dönüşürken, olayların daha da büyümesi bazı partililerin araya girmesiyle önlenebildi. Divan Başkanı Özkoç ise böyle devam edilirse salonu boşaltmak zorunda kalacağı uyarısında bulundu. Gerginliğin zaman zaman tırmanması üzerine, kongrede görevli polis memurları araya girerek, partilileri sakinleştirmeye çalıştı.

"ATTIĞINIZ İFTİRAYI İSPATLAYAMAZSANIZ MÜFTERİSİNİZ"

Yorulmaz'ın suçlaması üzerine, kendisine cevap hakkı doğduğunu belirterek yeniden kürsüye çıkan İl Başkanı Özyiğit, şunları söyledi: "Çamur at izi kalsın anlayışı olanlara şunu söyleyeyim, önce siz beyninizdeki, elinizdeki, çevrenizdeki çamuru bir temizleyin. Benim içtiğim suda, yediğim ekmekte 1 gram haram yoktur. Ben Burhanettin Kocamaz'ın sözleri üzerine basın toplantısı düzenleyip, "Sayın Kocamaz böyle bir laf etmiş, niye etmiş bilmiyorum" dedim. Beni buraya getiren CHP'nin onurlu delegeleridir, buradan da ancak onların onurlu oyları alır. Bunların dışında Bora Yorulmaz'a sesleniyorum, boynunuzun borcu var, attığınız iftirayı ispatlayamazsanız müfterisiniz."

Gerginliğin tamamen sona ermesinin ardından, kongrede oy verme işlemine başlandı.

CHP Mersin İl Kongresinde Gerginlik

CHP Mersin İl Kongresinde Gerginlik

CHP Mersin İl Kongresinde Gerginlik

CHP Mersin İl Kongresinde Gerginlik

CHP Mersin İl Kongresinde Gerginlik

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim