• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

CHP hükümeti uyardı: Türkiye, Suudi Arabistan paraleli bir denge izlememeli

CHP hükümeti uyardı: Türkiye, Suudi Arabistan paraleli bir denge izlememeli
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerginliğe dikkat çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerginliğe dikkat çekti. Koç, "Coğrafya, en tehlikeli sürecin içine girmiş oluyor. Türkiye'ye burada büyük rol düşüyor. Eğer bu mezheplerden bir tanesinin eksenine takılarak Suudi Arabistan paraleli giderse Türkiye zaten kaybettiği denge ayağını bundan sonra hiç sağlayamamak üzere iyice kaybedecektir." dedi.

CHP MYK toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantı esnasında konuşan Parti Sözcüsü Haluk Koç, öncelikle ekonomik gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Koç, eldeki verilerin görüntüyü netleştirmeye başladığını ifade etti. Hükümet ve Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin 2015 yılına yüzde 5 ile başladığını kaydeden Koç, konuşmasına şöyle devam etti: "2015 bitti, takvim tükendi şapka düştü, kel göründü. Yüzde 8,8 lik enflasyonla 2015 yılını bitirdik. Son 10 yılda sürekli enflasyonu hedefleyen bir hükümet var, bağımsız olduğunu iddia eden Merkez Bankası var. Vatandaşa her yıl sonu enflasyon rakamı ortaya koyuyor. Bütün makro hedeflerini buna göre revizyon yapıyorlar. Ama son 10 yılın 8'inde evdeki hesap çarşıya uymuyor. Bu sene de 3,3 oranlık büyük bir kayma ile karşı karşıya. Hep mi karavana olur, acemi avcı bile arada bir vurur. Merkez Bankası'nı para politikaları bakımından bağımsız kurul olması gerekirken en üstten başlayıp, en alt kademeye kadar rahat bırakmazsanız ortaya koyduğunuz hedeflerin hiçbirisini tutturamazsınız."

Koç, mülteci sorunlarına dikkat çekerek, bu olaylara sebep olan herkese tepki gösterdi. Koç, gazete manşetlerinde sahile vurmuş halde bulunan cesetlerin artık katlanılmaz hal aldığına dikkat çekti. Koç, "Bu mülteci akınına sebep olanlar, bu işin temel sorumlusudurlar. Hiç kimse unutmasın. Suç belli, mağdur belli ama sen suçlusun diye suçlunun yakasına yapışamıyor. Bütün dünya göz yumduğu için suçlu. Herkes kendi bulunduğu mahalleden çıkarını gözetiyor ve böyle acı sahnelere tanık olma tercihini yapıyorlar, daha fazla adım atılamıyor." ifadesinde bulundu.

Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık sistemi düşüncesine tepki göstererek "Başkanlık sistemini savunuyoruz dediğin anda ifade ettiğiniz bütün süslü ifadelerin içi boşalıyor ve siz maalesef siyasi figüranlığı kabul etmiş oluyorsunuz. Biz başkanlık sistemini savunuyoruz dediğin an sen siyasi bir figüransın." dedi.

'TÜRKİYE, SUUDİ ARABİSTAN PARALELİ GİDERSE DENGE AYAĞINI BUNDAN SONRA HİÇ SAĞLAYAMAMAK ÜZERE KAYBEDECEKTİR'

Koç, Suudi Arabistan- İran arasında yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Koç, Şii din adamının Suudi Arabistan'da idam edilmesi ile gerginliğin tırmandığını söyledi. Ardından İran'ın tepkilerinin bölgeyi zaten daha da germiş olduğunu kaydeden Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Coğrafya en tehlikeli sürecin içine girmiş oluyor. Türkiye'ye burada büyük rol düşüyor. Eğer bu mezheplerden bir tanesinin eksenine takılarak Suudi Arabistan paraleli giderse Türkiye zaten kaybettiği denge ayağını bundan sonra hiç sağlayamamak üzere iyice kaybedecektir. Sisi ile birlikte yan yana gelmeyi içlerine sindirerek o Sünni ekseninde ittifaka giriştiklerine tanık olduk. Son gelişmeden sonra İran ve Suudi Arabistan'ın karşılıklı kamplarda yer alması bölgesel ölçekte daha boyutlu gelmesi çok önemli bir risk faktörüdür. Onun için Türkiye burada şu ana kadar AKP'nin izlediği dış politika Türkiye'yi bu bölgede Suudi Arabistan'ın peşine takacak şekilde görüntü veriyorsa bu bir an önce aşılması gereken bir durumdur."

'NE KIRMIZI KALDI, NE PEMBE KALDI'

Koç, Türkiye-İsrail ilişkileri ile ilgili de şöyle açıklama yaptı: "İsrail ilişkileri kaybedip tekrar kazandığımız bir ülke. İsrail'deki gelişmeler şu şekilde. Netenyahu'nun eşi son 5 günde iki defa sorguya alındı. İsrail'de buna benzer gelişmeler oluyor. İsrail'le ilişkilerimiz normalleşiyor belki yolsuzlukla mücadele konusunda İsrail'in attığı adımlardan Türkiye'ye örnek teşkil edebilecek bazı iz düşümler çıkabilir, diye düşünüyorum. Bunun yanında kırmızı çizgilerimiz var. Fırat'ın batısına geçmesi PYD'nin bizim kırmızı çizgimiz denmişti. Ne kırmızı kaldı, ne pembe kaldı. Burada AKP'nin kırmızı çizgileri artık yok. İtibar zedelenmesi yerlerde. Türkiye'nin bütün tezleriyle tartışılır hale gelmesi ortada. Sabah, öğlen, akşam doktor reçetesi günde 5 posta konuşan Cumhurbaşkanı."

'CUMA GÜNLERİ İBADET ETMEK İSTEYENİN ÖNÜNE ENGEL ÇIKARILDIĞINI GÖRMEDİM'

Koç, Cuma namazları ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun genelge yayınladığını söyledi. "Benim bildiğim kadarıyla Cuma günleri hiç kimsenin ibadet etmek isteyenin önüne bir engel çıkarıldığına ben tanık olmadım." şeklinde konuştu.

CHP hükümeti uyardı: Türkiye, Suudi Arabistan paraleli bir denge izlememeli

CHP hükümeti uyardı: Türkiye, Suudi Arabistan paraleli bir denge izlememeli

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim