• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan:
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na mektup göndererek...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na mektup göndererek Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na dönme çağrısında bulunmasıyla ilgili, "AK Parti başkanlık sistemini dayatıyor. Bunda mutabakata varılmadan 1 adım sonraya geçmenin anlamı yok" dedi.

Tezcan, ziyaret için geldiği CHP Bursa İl Başkanlığı'nda açıklamalarda bulundu. Terörle mücadelenin kararlılık ve inanç istediğini dile getiren Tezcan, "Türkiye'nin temel problemlerini çözme konusunda cesaretli ve kararlı duruş göstermek gerekiyor. Ancak bunu yapmak için iktidar sahiplerinin siyaset grubunu, sorun çözme grubu olarak görmesi, inanarak ülkenin sıkıntılarını çözmesi gerekiyor. Bu iktidarın yaptığı siyaset grubu sorunları kendi iktidarının devamının bir aracı olarak görürse çözülmez. Türkiye 30 yıldan buya terör problemiyle boğuşuyor. Çözüm söz konusu olduğunda CHP'nin katkı ve önerileri bugüne kadar gözardı edildi. Bugün de aynı noktadayız" dedi.

"TÜRKİYE'DE SİSTEMİ BOZDULAR"

En son Ankara patlamasında 29 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Tezcan, "Artık terör örgütleri kent merkezlerine saldırıyor. Ondan önce Ankara gar saldırısında 102 vatandaşımızı kaybettik. Suruç ve Diyarbakır'da da öyle oldu. Bu durumlar tesadüf mü? Bunlar kendi kendine gelişen süreçler mi? Türkiye'nin Orta Doğu politikası etnik temenni terörü Türkiye'ye taşıdı. Türkiye terörün hedef noktası haline geldi. Türkiye'yi terörün cephe ülkesi haline getirirken istihbarat ve güvenlik zafiyeti iç içe terörle mücadele edemez hale düşmüştür. Ankara saldırısında istihbarat birimleri saldırının kimler tarafından yapılacağının adını veriyor. MİT ve emniyet istihbarat saldırı noktalarını veriyor. Şehirlerin adını veriyorlar. Buna rağmen gerekli güvenlik önlemlerini alınamıyor. Ankara katliamının arkasından Başbakan, Genelkurmay Başkanını tek başına ziyaret etti. Ondan 1 saat sonra Cumhurbaşkanı ziyaret etti. Yanında İçişleri ve Milli Savunma Bakanı var. İki tane bakan yanında. Bakan Başbakana karşı sorumlu. Cumhurbaşkanı'nın bu konuda sorumluluğu ve yetkisi yok. Güvenlik bürokrasisi içişler, hükümete ve başbakanlığa bağlı. Türkiye'de sistemi bozdular. Tecavüz ettiler. Cumhurbaşkanı bütün bürokrasiyi baskı altına aldı. Uçak düşer önce Cumhurbaşkanı ilk açıklama yapar. Ankara katliamından sonra Cumhurbaşkanı önce açıklama yapar. Böyle bir karmaşayla terörle mücadele edebilecek güvenlik bürokrasisi oluşturmak mümkün değildir" diye konuştu.

"BAŞKANLIK REJİMİ KAMPANYASININ YEDEK LASTİĞİ OLMAYIZ"

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na mektup göndererek Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na dönmeleri çağrısının sorulması üzerine Tezcan, "Bu konudaki rezervlerinizi kaldırın gelin diyor. Biz oraya oturduktan sonra kanaatimiz değişmedi. 3 tane parti parlamenter demokrasisi var. Bu anayasanın 3'te 2'sini etkiliyor. Hükümet sistemini başkanlık rejimi derseniz ayrı bir yürütme ve yasama oluşuyor. Parlamenter demokrasi derseniz ona göre şekilleniyor. AK Parti başkanlık sistemini dayatıyor. Bunda mutabakata varılmadan 1 adım sonraya geçmenin anlamı yok. Ay aydınlık gün belli. Haziran ayında bu sebeple anlaşamayacağımız belli. O zaman milletin parasına, zamanına yazık. Bu konuda anlaşamayabiliriz. O zaman iki sene önceki uzlaşma komisyonu 60 maddede anlaşmıştı. Anlaştığımız kısmı 1 ay içerisinde geçirelim. AK Parti başkanlık sisteminden vazgeçecekse oturalım. Bu uzlaşma olmayacaksa 60 madde artı yargıya ilişkin düzenlenebilir. Bir ay içerisinde de hayata geçirelim. Bu da olmayacaksa biz Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin başkanlık rejimi kampanyasının yedek lastiği olmayız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim