• BIST 9720.46
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

CHP: Bu ülkenin istihbarat örgütleri sorgulanmalıdır

CHP: Bu ülkenin istihbarat örgütleri sorgulanmalıdır
CHP Genel Başkan yardımcıları Tekin Bingöl ve Seyit Torun, Ankara'da yaşanan bombalı saldırıda istihbarat zafiyeti olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan yardımcıları Tekin Bingöl ve Seyit Torun, Ankara'da yaşanan bombalı saldırıda istihbarat zafiyeti olduğunu söyledi. "Allah aşkına, bu ülkenin hükümetinin istihbarat örgütleri nelere çalışır, neleri tespit eder?" diye soran Bingöl, sorumluların istifa etmesi gerektiğini savundu.

Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bingöl ve yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun ile CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'in katılımıyla, il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalardan önce Ankara'daki bombalı terör saldırısında hayatını kaybedenler için bir dakika boyunca kimse konuşmadı. Salonun duvarına da gül resmi ve "Ankara" yazısı yansıtıldı. Ölenlere rahmet, yaralılara şifa dileyerek konuşmasına başlayan Tekin Bingöl, AKP iktidarının ülkeyi yönetemediğini ve cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar basiretsiz, bu kadar acz içinde olan bir başka iktidar dönemi olmadığını iddia etti. Bingöl, "2002 yılında iktidar olan AKP, terörün olmadığı, şiddetin sıfır noktasında olduğu bir dönemde iktidar oldu ama gelin görün ki bugün, tıpkı 12 Eylül öncesi günleri aratırcasına her gün, bazen her saat acaba ülkenin hangi bölgesinde, nasıl bir olayla karşı karşıya kalacağımızın ızdırabı içinde, gözlerimiz televizyonlarda, inşallah bugün bir şehit haberiyle patlama olayıyla karşılaşmayız diye dua eder noktaya geldik." dedi.

'HÜKÜMET BASİRETSİZLİĞİNİ DÜN DE ORTAYA KOYDU'

Son aylarda Suruç, Ankara Garı ve Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamaların 147 insanın hayatına mal olduğunu hatırlatan Bingöl, dün de Türkiye'nin en güvenli bölgesinde patlama yaşandığını söyledi. Bingöl, şöyle devam etti: "Hükümet ne yapar Allah aşkına? Bu ülkenin hükümetinin istihbarat örgütleri nelere çalışır, neleri tespit eder? Nasıl bir çalışma yöntemiyle ülkenin iç güvenliğini sağlamaya yönelik icraatlarda bulunur? Hükümet basiretsizliğini, aczini dün de ortaya koymuştur. Dünyanın birçok ülkesinde en ufak güvenlik problemi olduğunda, can kaybı olduğunda iktidar olanlar gereğini yapar, istifa ederler. Pekiyi, Türkiye'deki hükümet ne yapıyor? Onlarla değil, yüzlerle ifade edilen can kayıpları oluyor ama hiç tınmıyorlar. Her seferinde rutin açıklamalar yaparak, olayı doğal akışı içinde unutturmaya terk ediyorlar ya da o olaylardan siyaseten nemalanmanın fırsatçılığının, faydacılığın bir örneğini gösteriyorlar."

CHP olarak dört yıl önce Suriye olayları başlamadan, Türkiye'ye faturasının çok ağır olacağını ortaya koyduklarını belirten Bingöl, o gün bu uyarıları dikkate almayan AKP'nin, ülkeyi bataklığa sürüklediğini söyledi. Patlamanın TBMM yakınında olmasıyla ilgili soruya ise, "Her türlü bedeli ödemeye hazır insanlarız. Yola çıkarken de böyle bir can kaygısıyla siyaset yapmıyoruz. Meclis'e yakın olması anlamlı ama her bir arkadaşımızın hayatı bu ülkeye feda olsun. Vatandaşlarımız hayatlarını kaybederken can güvenliğimizi düşünmemiz çok anlamlı değil. Biz kayıplarımızın üzüntüsünü yaşıyoruz." diye cevap verdi.

'BU ÜLKENİN İSTİHBARATI SORGULANMALIDIR'

Genel Başkan Yardımcısı Torun da ülkenin istihbarat birimlerinin sorgulanması gerektiğini söyledi. Ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini dile getiren Seyit Torun, her sabah kalktığında ya da gün bitiminde yeni bir acı ve üzüntüyle karşılaştıklarını, yeni bir şehit haberi aldıkları söyledi. Türkiye'nin çok sıkıntılı bir dönemde olduğunu kaydeden Torun, "Dün masum insanlar, Ankara'nın göbeğinde terörle karşı karşıya kaldılar. Aynı şekilde yine Diyarbakır-Bingöl karayolunda yedi şehidimiz var. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemizin, hepimizin başı sağolsun. Artık bu acıları, taziye dileyerek geçirmememiz lazım. Bunun sorumlularının mutlaka bu konuda, hepimizi tatmin eden açıklamaları ve kararları olması lazım. Bu ülke Reyhanlı, Suruç, Ankara, Sultanahmet, birçok katliamlara tanık oldu. Dün de başka bir katliama tanık oldu. Bu anlamda bunun sorumlusu, ülkeyi yöneten iradedir. Bu ülkenin istihbaratı sorgulanmalıdır. Güvenliğinden sorumlu olan yetkililer sorgulanmalıdır." diye konuştu.

Türkiye'nin devlet geleneği olan bir ülke olduğunun, kabile devleti olmadığının altını çizen Torun, mutlaka katliamların ve terörün bitirilmesi, devletin ve yetkililerin bu anlamda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.

'İKTİDARIN İSTİFA GİBİ ONURLU DAVRANIŞI OLMADI'

Bir gazetecinin, Ankara'nın göbeğinde yaşanan patlama sebebiyle istifa olup olmaması gerektiğiyle ilgili sorusuna ise Torun, "AK Parti iktidarının, istifa gibi bir onurlu davranışı hiç olmadı bugüne kadar. Birçok olay, toplumsal travmalar yaşadık ama hiçbirinde böyle bir onurlu davranışı görmedik." cevabını verdi.

'ÜLKEDE TERÖRİSTLER VE TONLARCA PATLAYICI CİRİT ATIYOR'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'ın, terör örgütü PKK'nın 200 ton bombayı şehirlere doldurduğu açıklaması ve Ankara'daki saldırının da bomba yüklü bir arabayla yapıldığının hatırlatılması üzerine Torun, şu karşılığı verdi: "Şu an Güneydoğu'da yaşanan terör olayları için de aynı şey söz konusu. Bu ülkenin istihbarat birimleri ne iş yapar? Siz şu anda ruhsatsız bir silah taşısanız, herhalde sizi dışarıya çıkana kadar gelir bulurlar ama bu ülkede tonlarca patlayıcı, isimleri tespit edilmiş, terör listesinde ismi bulunanlar bu ülkede cirit atıyorlar. Tonlarca patlayıcı güvenlik kuvvetlerinin, istihbaratçıların içinde bodrum katlarına yerleştiriliyor, çukurlar kazılıyor ama maalesef bunların sorumlusu bu hükümet değilmiş gibi sadece sonucu tartışıyoruz. Olaylar bu noktaya gelene kadarki süreci hiç tartışmıyoruz. Bu kadar güvenlik, istihbarat zafiyeti olamaz. Ya bunu biliyorlar da gözlerini kapatıyorlar, işlerine öyle geliyor ya da bilgileri haricinde gelişiyorsa o ayrı bir handikap."

CHP İl Başkanı Yüksel de Ankara'da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi. Yüksel, yaşananların sorumluluğunun 14 yıllık iktidarda olduğunu söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim