• BIST 9673.93
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Che'nin kızı Ebola için mücadele edecek

Che'nin kızı Ebola için mücadele edecek
Küba devriminin liderlerinden Dr. Ernesto Che Guevara’nın kızı Kübalı doktor Aleida Guevara, ebola salgınıyla ilgili konuştu. Russia Today’a konuşan Dr. Guevara, ebola için mücadele edeceğini söyledi

Dr. Guevara, ebola salgınının insanların çevre üzerindeki yıkıcı etkisiyle ilişkili olduğunu, salgının patlak verdiği bölgelerde ekolojik dengenin insanlarca bozulmasının salgına yol açtığını düşündüğünü kaydetti. Salgının iddia edildiği gibi “yoksulluktan” kaynaklanmadığını belirten Dr. Guevara, “Bu çevreyi yok etmemizle ilgili bir problem. Yoksulluğun çok daha ötesinde. Gezegenimizi yok ediyoruz” sözlerini kullandı. 

Ebola salgınının kesin kaynağı henüz resmiyet kazanmış değil. Ancak birçok bilim insanı meyveyle beslenen bir yarasa türünün virüsün taşıyıcısı olduğu görüşünde. Salgının başladığı bölgelerde bu tür yarasaların habitatı olan tropikal ormanların insanlarca yok edildiği yarasaların bu nedenle kasaba ve köylere yöneldikleri düşünülüyor. 

'SALGININ TEKRARLANMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ' 

Salgının patlak vermesinin ardından Birleşmiş Milletler'in uluslararası topluma yaptığı seferberlik çağrısına en hızlı yanıt veren ülkelerden olan Küba’nın salgınla mücadeledeki yerine de değinen Dr. Guevara, “Salgına çözüm aramak, insanlığın tamamı için büyük bir tehdit olan bu hastalığı yok etmek için çok sayıda doktor, bilim insanı ve sağlık çalışanını bölgeye yolladık” dedi. 

Dr. Guevara, Kübalı doktorların yalnızca hastaları iyileştirmeye çalışmadıklarını, salgının kendini tekrar etmemesi için de çalıştıklarını vurguladı. 

‘İNSAN HAYATINA DEĞECEK MİKTARDA PARA YOKTUR’

Dr. Guevara sözlerinin devamında dünyanın büyük bir kısmında hakim olan piyasacı sağlık anlayışını eleştirdi. Sağlığın bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Kübalı doktor, “eğer bir çocuğun hayatını kurtarmak için birine ne kadar para ödeyebileceğini sorarsanız, büyük olasılıkla size net bir rakam söyleyemeyecektir çünkü bir insanın hayatına değecek miktarda bir para yoktur. Fiyatı olmayan bir şeyin piyasada olmaması gerekir” dedi. 

Ebola virüsü ilk olarak 1976 yılında şimdiki Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin bulunduğu Zaire’de keşfedildi. Keşfinin ardından geçen sürede birkaç salgın yaşansa da, şu anki salgın bilinen en ciddi ebola salgını. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre, son salgında şu ana dek ölenlerin sayısı 7 bin civarında ve 16 bin insanda virüs tespit edildi. (Sol)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim