• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Charlie Hebdo saldırganlarıyla ilgili yeni iddia

Charlie Hebdo saldırganlarıyla ilgili yeni iddia
Charlie Hebdo dergisine yönelik kanlı terör saldırısının IŞİD kontrolündeki Musul’da planlandığı, Kouachi kardeşlerin saldırıyı gerçekleştirmeden önce, derginin bulunduğu cadde ve binada keşif yaptığı ileri sürüldü.

İddiaya göre, normal koşullarda, 25 Aralık’ta yapılacak eylem sonrasında saldırganlar, 2 havalimanı çalışanının içeriden sağlayacağı silah ve patlayıcı desteği ile Orly’den kalkan Kanada uçağını Musul’a kaçıracaktı.

Yeni Şafak gazetesinden Çetiner Çetin’in güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, saldırıların 25 Aralık’ta yapılmasının planlandığı ve daha önce savaşı Avrupa ’ya taşıyacaklarının mesajını veren Ebu Bekir Bağdadi’nin Noel’de Avrupa’ya kanlı bir mesaj vermeyi hedeflediği, ancak son anda planın değiştiği ileri sürüldü. 

DÖRT KEZ KEŞİF YAPTILAR

Kouachi kardeşlerin Charlie Hebdo dergisi etrafında saldırı öncesi 4 kez keşif yaptığı ve keşif raporlarını internet hatlarının çalıştığı tek kent konumundaki Musul’da bulunan İŞİD’e ait ‘Savaş Bakanlığı’ ile paylaştığı iddia edildi. Paris’teki, ilk eylem keşfinin 11 Kasım’da, son keşfin ise 29 Aralık’ta yapıldığı öne sürüldü. 21 Aralık’ta 3’cü keşfini yapan militanların 25 Aralık’ta Charlie Hebdo dergisi eylemini yaparak yeni yıl öncesinde Bağdadi’nin savaşı Avrupa’ya taşıma stratejisinin fitilini ateşlemeyi planladığı, ancak planın son anda değiştiği ileri sürüldü. 

SON ANDA DESTEK ÇEKİLDİ

Ertelenen eylem için son keşfin ise 29 Aralık günü yapıldığı ve Musul’daki sözde savaş bakanlığına iletildiği kaydediliyor. 25 Aralık günü planlanan eylemin son anda ertelenmesine sebep olan etkenin ise lojistik destek sorunu olduğu iddia ediliyor. Paris’teki Orly Havalimanı’nda çalışan iki Cezayir asıllı Fransız’ın örgüte destek vermekten son anda vazgeçmeleri üzerine planların altüst olduğu belirtiliyor.

UÇAK KAÇIRMA PLANI DÜŞTÜ EYLEM ERTELENDİ

İddiaya göre, normal koşullarda, 25 Aralık’ta yapılacak eylem sonrasında Orly Havalimanına geçmeleri planlanan saldırganlar, 2 havalimanı çalışanın içeriden sağlayacağı silah ve patlayıcı desteği ile Fransa-Kanada uçağına binecekti. Bu plana göre, saldırganlar bindikleri uçağın rotasını Musul’a çevirerek, yolcuları ile birlikte rehin alacak ve kendilerine yönelik bir operasyonu engelleyeceklerdi. Ancak lojistik destekten vazgeçen havaalanındaki iki Cezayirli, eylemin ertelenmesine neden oldu.

MUSUL HAVALİMANI 7 AY SONRA AÇILDI

Cezayirlilerin vazgeçmemesi ve eylemin 25 Aralık'ta gerçekleştirilmesi durumunda, saldırganların uçağı Musul’a indirebilmeleri için her şeyin hazır olduğu da ileri sürüldü. Uçağın inebilmesi için Musul Havalimanı’nda tüm hazırlıkların yapıldığı ve Haziran ayından bu yana kapalı olan havalimanı kulesinin 25-26 Aralık tarihinde devreye girdiği kaydedildi. Aylardır kapalı olan havalimanının aniden açıldığını haber alan Bağdat yönetiminin konuyu anlamaya çalıştığı, ancak sonuç alamadığı öğrenildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim