• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından Balık Ölümleri Sorusuna Yanıt

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından Balık Ölümleri Sorusuna Yanıt
Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Etili köyü yakınından geçerek Kocabaş çayına dökülen küçük çayda meydana gelen balık ölümleri hakkında, CHP...

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Etili köyü yakınından geçerek Kocabaş çayına dökülen küçük çayda meydana gelen balık ölümleri hakkında, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz'ün Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesine bakanlıktan yanıt geldi. Bakanlık, bölgede bulunan kömür ocaklarının denetlendiğini, suları çaya deşarj edildiği belirlenen bir kömür ocağına para cezası kesildiğini, bir kömür ocağının faaliyetinin ise süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı.

Kocabaş çayında meydana gelen balık ölümleri üzerine, bölgede inceleme yapıldığı belirtilen açıklamada, atık suları Kocabaş çayına deşarj ettiği belirlenen bir kömür ocağına 2013 yılında 40 bin 636 TL, 2015 yılında ise 93 bin 2 TL para cezası kesildiği ve gerekli rehabilite işlemlerini gerçekleştirene kadar faaliyetinin durdurulduğu belirtildi. Kömür ocağının ilgili rehabilite işlemlerini gerçekleştirmesinin faaliyetine devam etmesine izin verildiği de belirtilen açıklamada, "Kömür ocağının faaliyetine izin verilmesinin ardından aynı bölgede Katran Dere ve Kocabaş Çayında kirlilik oluştuğu ve balık ölümlerinin gözlemlenmesinin ardından 18.12.2015 tarihinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü denetim personelleri tarafından sahada denetimler gerçekleştirilmiş, daha önce kapatılan eski ocak sahası üzerinden katran dereye akan sudan numune alınmış ve suyun çevre kirliliğine sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda, 24.12.2015 tarih ve E. 10015 sayılı olur ile 2872 sayılı Çevre Kanununun 15. Maddesi kapsamında kömür ocağının faaliyetinin süresiz olarak durdurulmasına karar verilmiş olup, Çan İlçe Jandarma Komutanlığı'na gereği için bilgi verilmiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetim personelleri tarafından Çanakkale İlinde 2013 yılında toplam 404 denetim yapılarak Çevre Kanunu'na aykırı faaliyet gösteren ve kirliliğe sebebiyet veren işletmelere 753 bin 559 TL idari para cezası uygulandığı, 1 tesisin faaliyetinin durdurulduğu, 2014 yılında 469 denetim gerçekleştirilerek 911 bin 474 TL idari para cezası uygulandığı ve 2 tesisin faaliyetinin durdurulduğu, 2015 yılında ise 472 denetim gerçekleştirildiği ve Çevre Kanunu'na aykırı faaliyet gösteren ve kirliliğe sebebiyet veren işletmelere 1 milyon 444 bin 323 TL İdari para cezası uygulandığı belirtildi. Bölgede bulunan köylerin İçme suyu kuyularının kontrollerinin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından takip edildiği, kuyularda kirlenme olduğuna veya atıkların karıştığına dair bilgi bulunmadığı da kaydedildi.

Önergenin sahibi CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, "Kocabaş Çayında balık ölümlerinin rutin bir şekilde her yıl tekrarlamaya başladığını bunun nedenlerini sorduk, detaylı bir yanıt vererek kirliliğe neden olan işletmeye verilen cezalardan bahsetmiş ve kömür ocağının faaliyetinin süresiz olarak durdurulduğunu belirtmiştir. Bu da herhalde balık ölümlerinin tekrarlanmayacağı anlamına gelmektedir. Birlikte izleyerek neticeyi göreceğiz. Doğaya yeniden kazandırılması gereken sahalara ilişkin ilgili kurumlarla koordinasyonu da Sayın Bakan sağlayabilir ise soruna kalıcı çözüm anlamında büyük bir katkı sağlamış olacaktır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim