• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Ceviz Yetiştiriciliği Paneli

Ceviz Yetiştiriciliği Paneli
Tekirdağ'da "ceviz yetiştiricilerine farklı bir bakış" konulu "Ceviz Yetiştiriciliği" paneli düzenlendi.

Tekirdağ'da "ceviz yetiştiricilerine farklı bir bakış" konulu "Ceviz Yetiştiriciliği" paneli düzenlendi.

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük konferans salonunda düzenlenen panelde, ceviz yetiştiricilerine, cevizin faydaları, cevizden nasıl daha fazla verim elde edebilecekleri ve cevizin hangi şartlarda yetiştirilebileceği anlatıldı.

Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, Vali Enver Salihoğlu, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ Orman İşletme Şube Müdürü Mehmet Uzun, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, ceviz alanında uzman konuşmacılar ve ceviz yetiştiren, cevize merakı olan vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan panel, uzmanların ceviz sunumuyla devam etti.

İlk olarak panel hakkında açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, haftada bazen 2, bazen de 3 defa olmak üzere çiftçileri bilgilendirmek amacıyla devamlı toplantılar, organizasyonlar gece eğitimleri düzenlediklerini söyledi. Bu gibi eğitimlere bundan sonra da sık sık devam edeceklerini belirten Sarıkoca, "Bugün çok önemli bir ürün, sert kabuklu meyvelerimizden olan cevizi farklı yönleriyle göreceğiz. Ceviz, kolesterol başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen bir ürün. Birazdan arkadaşlarımızın sunumlarıyla cevizi farklı yönleriyle tanıyacaksınız. Ben salonu dolduran herkese teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Tekirdağ ilinde ceviz yetiştiriciliğinin mevcut durumu hakkında sunum yapan Ziraat Mühendisi Cemal Özsu, Türkiye'nin Çin, Amerika ve İran'dan sonra en çok ceviz yetiştiren 4. ülke olduğunu belirterek, toplamda 180 bin ton cevizle dünyadaki önemli sayılabilecek ceviz yetiştiren ülkeler arasında olduğunu söyledi. Ancak, Türkiye'deki potansiyel hesaba katılınca bu rakamın pek de iyi olmadığını belirtti. Bu alana yatırımları artırılmasını ifade eden Özsu, Türkiye'nin ancak yatırımla dışarıya ceviz satan bir ülke olabileceğini ifade etti.

Ardından sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk, toprağın yeryüzündeki bütün canlılar için yaşamın vazgeçilmez doğal bir kaynağı olduğunu hatırlatarak, Türkiye'deki tarım topraklarının, oranının her geçen gün azaldığını ve bu toprakların organik madde içeriklerinde de giderek bir azalma gözlemlendiğine dikkat çekti. Ülkemizdeki tarım topraklarının neredeyse yüzde 85'inde organik madde oranı yüzde 1, yüzde 1,5 civarında olduğunu söyleyen Bellitürk, "Ülkemizdeki tarım topraklarındaki organik madde oranı yüzde 1, yüzde 1,5 civarında olması gereken oran ise, en az yüzde 3. Maalesef çok eksiğimiz var" dedi.

Türkiye'nin toplam tarımsal alanı 78 milyon hektar civarında olduğuna değinen Bellitürk, "78 milyon hektar tarım toprağımız var ama bunun ancak, 23,9 milyon hektarında üretim yapılmakta. Bu oran 14 yıl önce 26,3 milyon hektar olup, 14 yıl içerisinde 2,4 milyonluk tarım alanlarımız, çeşitli sebeplerle amaç dışı kullanıma geçmiş ve bugün o topraklarda tarım yapılamamaktadır" diye konuştu.

Tekirdağ'da yaklaşık 18 bin dekar ceviz alanının bulunduğunu dile getiren Vali Enver Salihoğlu, "Dışarıdan bakıldığında Tekirdağ'ın ceviz açısından çok da zengin sayılmayan bir yer olarak görülür ama birçok ile göre Tekirdağ'da ceviz üretimi iyi durumda diyebiliriz. Yaklaşık 17-18 bin dekar ceviz alanımız bulunuyor. Biz, bu alanlardan nasıl daha verim alabiliriz onu düşünmemiz gerekir. Öncelikle babalarımızdan, dedelerimizden kalan yöntemleri bir kenara bırakıp ceviz yetiştiriciliğinin inceliklerini öğrenmemiz gerekir. Cevize ilgi göstermemiz gerekir" dedi.

Son olarak Nogaltech isimli ceviz firmasının yetkilisi olan Federico Lopez Larrinaga, ceviz yetiştiriciliğine farklı bir bakış isimli sunumunu yaptı. Larrinaga, sunumunda en iyi yapılacak ceviz üretimiyle ilgili, arazi dizaynından tutun, bütün yapılması gereken her şeyin sorunsuz olması gerektiğini ve cevizin ilgi isteyen önemli, çok faydalı bir besin olduğunu dile getirdi.

Ceviz Yetiştiriciliği Paneli

Ceviz Yetiştiriciliği Paneli

Ceviz Yetiştiriciliği Paneli

Ceviz Yetiştiriciliği Paneli

Ceviz Yetiştiriciliği Paneli

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim