• BIST 9511.06
  • Altın 2493.029
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.8062
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Cesur Yeni Dünya dizisi cesaret katacak!

Cesur Yeni Dünya dizisi cesaret katacak!
Aldous Huxley’nin ünlü eseri "Cesur Yeni Dünya" dizi oluyor. Dizinin yönetmeni Steven Spielberg olacak.

NBC televizyonunun kablolu dizi kanalı Syfy ’dan gelen haberlere göre sinema tarihinin en başarılı yönetmenlerinden biri olan Steven Spielberg , edebiyat tarihinin en iyi distopik eserlerinden biri olan Cesur Yeni Dünya ’yı dizileştirmeye hazırlanıyor.

KARA DÖRTLEMENİN PARÇASI

Huxley ’nin 1931 yılında kaleme aldığı ve o gün bugündür şimdiye dek yazılmış en iyi distopik eserlerden biri olarak kabul edilen eser aynı zamanda Kara Dörtleme ’nin ( Fahrenheit 451, Biz, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Cesur Yeni Dünya ) önemli bir parçasıdır da.

Kitap şimdiye dek iki kez televizyon filmi ve iki kez de radyo tiyatrolarına uyarlanmıştı. Hatta 1998 yılındaki son televizyon uyarlamasında, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Leonard Nimoy (Mr. Spock) da yer almış ve Mustafa Mon d gibi önemli bir karaktere can vermişti. Ancak şimdiki durumu bir televizyon dizisi olarak karşımıza ilk kez çıkışı olacak.

Syfy kanalının başkanı, yaptığı basın açıklamasında şu sözleri sarf etti:

Cesur Yeni Dünya tüm zamanların en etkileyici klasiklerinden biridir. Çarpık bir geleceğe dair o sarsıcı bakış açısı, bugün bile her zamanki kadar kuvvetli. Muazzam bir televizyon dizisi olmaya aday olan Cesur Yeni Dünya, Syfy’ın alamet-i farikası olduğu üzere kesinlikle çığır açan bir program hâline gelecek.

Dizinin senaryosunu Emmy Ödüllü senarist Les Bohem ( Taken ) üstlenecek. Ekranda göreceğimiz oyuncuların isimleriyse henüz belli değil. Gelişmeler oldukça biz de haberleri “Hey, cesur yeni dünya” nidalarıyla sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

"CESUR YENİ DÜNYA" ROMANI

Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley'in bir romanı, magnum opus'udur. Brave New World romanın özgün adıdır. Romanın kurgusu Londra'da 26. yüzyılda geçmektedir ve distopik bir atmosfer mevcuttur. Romanda üreme teknolojisi, öjenik ve hipnopedi (uykuda öğretim) sayesinde toplum değiştirilmiştir.

Aslında tanımlanan dünya birütopya olarak da gözükebilir, fakat ironik bir ütopya; zira insanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiştir; tüm ırkların eşit olduğu ve herkesin mutlak olarak mutlu olduğu bir dünya vardır.

Fakat, ironik biçimde, tüm bu gelişmeler birey için çok önemli olan birçok değerin yok edilmesi, kaldırılması ile başarılmıştır; aile, kültürel çeşitlilik, sanat, edebiyat, din ve felsefe artık yoktur.

Ayrıca salt zevki önüne gelenle seks yapmada ve uyuşturucu kullanımında bulan toplum hazcı (hedonistik) bir topluma dönüşmüştür.

Romanın ismi, Shakespeare'in Fırtına isimli eserinden, perde V, sahne I'deki Miranda'nın konuşmasından alınmıştır:

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim