• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Cerrattepe’ye bir tek Kocasakal çıkabildi

Cerrattepe’ye bir tek Kocasakal çıkabildi
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Cengiz Holding'in maden işletme çalışmaları yaptığı Cerrattepe'ye çıkışların engellenmesinin ceza hukuku...

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Cengiz Holding'in maden işletme çalışmaları yaptığı Cerrattepe'ye çıkışların engellenmesinin ceza hukuku açısından suç oluşturduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu'nun Karadeniz kökenli Başkanı Doç.Dr. Ümit Kocasakal önceki gün geldiği Artvin'de geceyi geçirmek için Kafkasör Turizm Merkezindeki otele çıkarken jandarma kontrolü ile karşılaştı. Çıkışların Valilik emri ile yasak olduğunu öğrenen Kocasakal emri görmek istedi. Kocasakal, jandarmanın gösterdiği emir hakkında şunları söyledi: " Tamamen hukuksuz. Ben ceza hukukçusuyum. Vali emri Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna dayandırmış. Kanunsuz gösterilere izin verilmemesi ve ikameti olmayanların bırakılmaması. Bu kanun bu emire uygun değil. Çünkü Anayasadan kaynaklanan seyahat hürriyetini siz Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa dayanak engelleyemezsiniz. Çünkü o kanun ancak bir yürüyüş varsa devreye girebilir. Olmadığı bir ahvalde insanların bir yerden biri gitmesini engelleyemezsiniz. Bu bir suçtur. Bunları yerinde tespit etmiş oldum. Bireysel çıkarlar uğruna hukuk çiğnenerek bunlar yapılamaz.".

Kocasakal burada Jandarmaya, "sabah Cerrattepe gideceğini" söyledi. Geçişine izin verildi. Sabah saatlerinde Cerrattepe'ye giden Kocasakal'a bir zorluk çıkarılmadı. Baro Başkanı burada madenin önüne kadar gitti. Bu arada Artvin şehir merkezinden Cerrattepe'ye çıkmak isteyen basın mensupları engellendi. Ümit Kocasakal'ın Valilik izni olduğu söylendi.

Artvin Adliyesini ziyaret eden Kocasakal, polisin orantısız müdahalesi için suç duyurusunda bulunan kadınlarla görüştü. Adliye'den çıkışında bir açıklama yapan Kocasakal, Anayasal hakkını kullanarak çevreyi savunan insanları terörist muamelesi yapmak gayri hukuki, insani, ahlaki olduğunu belirtti. Kocasakal şunları söyledi: " Bu insanlara terörist diyenlerin sözlerini kendilerine iade etmek lazım. Asıl terör bu hareketi bu şekilde nitelendirmektir. Asıl terör kişisel çıkarlar uğruna devleti bu işin içine sokmaktır. Yurttaşla devletin askeri ve polisini karşı karışa getirmektir. Bizim sistemimizde valiler devletin valisidir. Siyasi iktidarın değildir olamazlar. Hükümet ve devlet ayrıdır. İktidarın valisi gibi hareket etmeye hakları yok. Hukukun ele geçirildiği bir ortamda bu hukuksuzlukların hesabının bugün sorulamıyor olması yarın da sorulamayacağı anlamına gelmiyor.

Artvinlileri provokatörlere karşı da uyaran Kocasakal, Araya sızacak provokatörler aracılığıyla hareket kriminalize edilip yapılacak olan müdahalelere meşruiyet kazandırma düşünceleri olabilir. Bu hareket bu şekilde anayasal ve insani dayanağından kopmadığı sürece kesinlikle başarıya ulaşacağına adım gibi eminim" dedi.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim