• BIST 9805.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Cerattepe’de Son Durum

Cerattepe’de Son Durum
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe'deki maden çıkarma çalışmalarına Artvin ve Türkiye'de inanılmaz bir tepkinin olduğunu belirterek,...

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe'deki maden çıkarma çalışmalarına Artvin ve Türkiye'de inanılmaz bir tepkinin olduğunu belirterek, "Biz hiçbir zaman başka yollara başvurmadık. Artvin olarak bütün şeyleri zorlayacağız. Oradan inmek zorundalar yoksa Artvin'in yok olma meselesidir" dedi.

Artvin'de bin 700 rakımlı milli park sahası içindeki Cerattepe'de başlamak üzere olan maden faaliyetlerinde, maden arama ve işleme ruhsatını elinde bulunduran firmanın hafta başında iş makinelerini Cerattepe'ye çıkartmak istemesi üzerine, maden faaliyetlerinin durmasını isteyen Artvin halkı ile güvenlik güçleri arasında iki gün süren olaylar yaşanmıştı. Geçtiğimiz gün jandarmanın olaya müdahale etmesi ile iş makineleri Cerattepe'ye ulaştırılırken, Artvin Valisi Kemal Cirit'in talimatıyla jandarma ekipleri tarafından bugün itibariyle basın mensuplarının da Cerattepe'ye girişleri engellendi.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, 20 yıllık bir serüvenlerinin olduğunu belirterek, "Haziran'ın 21'inden itibaren de 24 saatlik bir nöbet tutuyorduk. Çünkü yasal olmayan o yere gireceklerini biliyorduk. Ama bu kadarını beklemiyorduk. 7 çevre ilin güvenlik güçlerini Artvin'e toplayarak sanki burası başka ülkeymiş gibi savaş halindeymiş gibi burayı işgal ettiler. Artvin halkı çok kötü muamele ile karşı karşıya kaldı. İlk defa gaz ve plastik mermi ile karşılaştılar. Halbuki yasal süreç devam ediyor "onu bekleyin" dedik. Daha önceki mahkeme kararlarımız var. ÇED iptalimiz var o Danıştay'da bekliyor. İkinci aldıkları ÇED'e de dava açtık. Onun keşfini bekliyoruz. Ama maalesef hiçbir şeyi beklemeden o araya kadar ne olur olmaz diye yapabileceklerini yapmaya çalışıyorlar. Ama Artvin ve tüm Türkiye'de inanılmaz bir tepki var. Biz onları oradan indireceğimize inanıyoruz. Biz silahlı güç değiliz. Biz hiçbir zaman başka yollara başvurmadık. Artvin olarak bütün şeyleri zorlayacağız. Oradan inmek zorundalar yoksa Artvin'in yok olma meselesidir. Artvin diye hiçbir şey kalmayacak" dedi.

Artvinli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Cerattepe ile ilgili yaptığı açıklamalarına ise Karahan, Bakan Çelik'in daha önce Artvin'de madenciliğin olmayacağını söylediğini savunarak, "Ne doğamız değişti, ne madencilik değişti. Biz destek beklerken, çıkıp abuk subuk bir açıklama yaptı. Sanki tereyağından kıl çekilecekmiş gibi inanılmaz herhalde kendileri de açıklarken inanarak açıklamadılar. Bir baskı yemişlerse böyle bir açıklamada bulundular. Kendi memleketini yok etmeye çalışması gerçekten çok daha üzücü. Ona nasıl bir şey söyleyeceğimi bilmiyorum. Dilerim bir gün karşılaşırız. Dilerim bunun açıklamasını Artvin halkına yapar" diye konuştu.

ŞİRKETE 177 BİN METREKARE ALANDA İZİN VERİLECEK

Maden şirketinin yer tahsis izninin geciktirildiği gerekçesiyle yaptığı şikayet üzerine Artvin Valiliği'nin Orman İşletme Müdürlüğü görevlileri hakkında soruşturma talimatı verdiği ve soruşturma için Orman Genel Müdürlüğü'nün müfettiş görevlendireceği öğrenildi.

Bölge halkının tepkileri ve olumsuz kış şartları nedeniyle keşif yapılamayan Cerattepe mevkisinde istenen yer tahsis izninin bugüne kadar verilemediğini belirten Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, "Bölgede şirkete ilk etapta maden araması için 77 bin, sonra da maden çıkarılması için 100 bin metrekare daha alan için yer tahsis izni verilecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim