• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Cenazelerle İlgili Yönetmeliğe Rötuş: Defin Süresi 3 Günden 5 Güne Çıkarıldı

Cenazelerle İlgili Yönetmeliğe Rötuş: Defin Süresi 3 Günden 5 Güne Çıkarıldı
Bakanlık, Adli Tıp Kurumu Kanunu yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verince, yeni düzenlemeyle bu süre beş güne çıkarıldı.

Adalet Bakanlığı tarafından daha önce Adli Tıp Kurumu Kanunu yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, cenazelerin gömülmesi için ön görülen 3 günlük süre hakkında Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verince, bugün Resmi Gazete'de yayınlanan yeni düzenlemeyle bu süre 5 güne çıkarıldı.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Adalet Bakanlığı daha önce Adli Tıp Kurumu uygulama yönetmeliğinde değişiklik yaparak, aileleri tarafından 3 gün içinde cenazelerin alınmaması halinde, Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından defnedileceği düzenlemesini yaptı. Danıştay'a açılan dava sonucu Danıştay 12'nci Dairesi, Adli Tıp Kurumu Yönetmeliği'nin 10'uncu maddesinin, 'kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından 3 gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir' cümlesinde yer alan '3 gün' ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına hükmetti.

3 GÜN YETERLİ DEĞİL

Danıştay kararında, "Olağan koşullarda makul ve yeterli olan 3 günlük sürenin deprem, sel, heyelan gibi tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması veya şiddet hareketlerinin yaygınlaşması, savaş hali, ayaklanma, sokağa çıkma yasağı ve benzeri tedbirlerin alındığı hallerde, yönetmelikte ailesi veya yakınları bulunanlar yönünden getirilen 3 günlük sürenin makul, yeterli ve ölçülü olmadığı sonucuna ulaşılmıştır" denildi.

BAKANLIK, YENİ DÜZENLEMEDE 3 GÜNLÜK SÜREYİ 5 GÜNE ÇIKARDI

Danıştay 12'nci Dairesinin kararından sonra Adalet Bakanlığı yeni bir yönetmelik çıkararak bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı. Yeni yönetmelikte, "MADDE 1 - 31/7/2004 tarihli ve 25539 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (c) bendinin ikinci ve beşinci cümlesinde yer alan 'üç' ibaresi 'beş' şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 2 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3 - Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür" denildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim