• BIST 9798.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Cemil Kırbayır soruşturması

Cemil Kırbayır soruşturması
Kız kardeşi Gülmez: "Dava bir ay içerisinde açılacaktır. 'Bir ay zaman aldık. Her şey onaylıdır, tamamdır, sonuçlanacaktır' diye savcımızdan sözünü aldık. Savcı beyden 'cenazemizi verin, katiller yargılansın' istedik"

Kars'ta, 12 Eylül döneminde gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır'ın kız kardeşi Fatma ve eşi Necmi Gülmez, Kars Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü ile görüştü.

Kırbayır'ın kız kardeşi Fatma, eniştesi Necmi ile 8 yaşındaki yeğeni Eylül Eylem Gülmez, soruşturmanın seyri hakkında bilgi almak için Kars'a geldi.

Adliyeye giden Gülmez ailesi, Başsavcı Köylü ile görüşerek, Cemil Kırbayır'ın soruşturması hakkında bilgi aldı. 

Kız kardeşi Gülmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dava bir ay içerisinde açılacaktır. 'Bir ay zaman aldık. Her şey onaylıdır, tamamdır, sonuçlanacaktır' diye savcımızdan sözünü aldık. Savcı beyden 'cenazemizi verin, katiller yargılansın' istedik. Bir ay sonra olursa olur olmazsa ben burada oturup kalkmayacağım. Biz hukuk diyoruz. Hukuku bulana kadar buradan kalkmayacağız. Biz hukukun peşini bırakmıyoruz. Adaletçe, kanunca bu işler çözülsün" diye konuştu.

- "Hukuk yerini bulsun, eminim bulacak"

Anaların bir daha ağlamamasını temenni eden Gülmez, "Ben yandım, kimse yanmasın. Herkesin bir anası, bacısı var. Ben de bizi bacı olarak burada idam etseler, ben of demem. Yeter ki analar, bacılar ağlamasın. Ben ölsem ne yazar böyle bir kardeşi kaybetmişim. Bu Türkiye böyle bir asker kaybetti. Bunu bulsunlar, bulmaya da mecburdurlar çünkü babam onlara teslim etti" dedi.

Gülmez, "Yoldaşlarımı, ailemi, bütün siyasi görüşleri durdurdum, gelmeyin dedim. Bir bacı olarak bunu yapıyorum çünkü bütün Türkiye ve analar için kimse sokaklara düşmesin. Hukuk yerini bulsun, eminim bulacak. Berfo ananın vasiyeti, 'Oğlumu bulmadan beni mezara koymayın' olmuştu. Ben anama söz verdim. Mezarına gidip diyeceğim, sözünü aldığımı. Halk için, millet için, herkes için ben anamı gömdüm. Ben anamın vasiyetini yerine getiremedim" ifadelerini kullandı.

- "Ben inkar etmiyorum, benim kardeşim devrimciydi"

"Ağabeyim Cemil Kırbayır gidince dedi ki 'Adalet yerini bulacak. Üç beş gün kalmaz geri dönerim.' Maalesef, adalet o zaman yerini bulmadı. Şimdi adaleti arayacağım ben. Hiç kimsenin yüreği yanmadan ben buna direneceğim, herkesin bacısı olarak. Herkes için ben kardeşimin kemiklerini çıkaracağım" diyen Gülmez, şöyle devam etti:

"Biz bunun peşini bırakmayacağız. Ben bıraksam bile torunlarımız bırakmayacak. Ben ağladım kimse yanmasın. Bu topraklarda benim kardeşimin kanı vardır. Yargısız infaz, sorgusuz sualsiz bu insan ölür. Bu insan askerliğini yaptı. Devletine götürdü kendi silahıyla kendini öldürttü. Ben inkar etmiyorum, benim kardeşim devrimciydi. Suçu buysa idam etseydin, cenazemizi verseydin. Bizi bu hale düşürmeseydin. Cenazemizi versinler."

Necmi Gülmez de 1980 darbesinde gözaltına alınan Cemil Kırbayır'ın Kars'ta işkencede öldürüldüğünü öne sürerek, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun Zafer Üskül başkanlığında, öldürüldüğüne dair rapor hazırlandığını söyledi.

Söz konusu raporun üç yıldır Kars Cumhuriyet Başsavcısının masasında beklediğini iddia eden Gülmez, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti savcıları bu ülkenin teminatı ve sahibidir. Bizzat kabullendi ve dosya kendi masasında bekliyor. Bu insanların güvencesi cumhuriyet savcılarının teminatı altındadır. Katiller belli, dosya masasında bekliyor. Başsavcımız, katilleri birkaç sefer ifadeye çağırmış ama herhangi bir işlem yapılamadan, bu insanların tutuklaması gerekirken. 'Adamı öldürdünüz, cenazeyi nereye gömdünüz?' Tabii ki biz bunu soracağız. Savcılar bizim teminatımız."

Ailenin avukatı ve İnsan Hakları Derneği Kars il temsilcisi Onur Gündoğdu da dosyanın başsavcıda olduğunu ve soruşturmaya devam edildiğini söyledi.

Bazı hukuki teknik sorunlar olduğunu ve çözüldüğünü belirten Gündoğdu, "Başsavcımızın son söylediği şey, bir ay içerisinde bu dava açılacak. Adam öldürme konusunda kesin bir şey söyleyemiyor çünkü teknik bazı sorunlar var. Ceset yok ortada. İşkenceden kaynaklı olarak başsavcımızın söylediği bir ay içerisinde davanın açılacağı. Müvekkilimizin bu konuda başsavcımıza itimadı tam. Bir ay sonra tekrar görüşmek üzere kendisinden randevu aldık ayrıldık. Bizim de kendisine güvenimiz tam" dedi.

Gündoğdu, en geç bir ay sonra davanın Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılacağını vurgulayarak, "Başsavcımızın tayini çıktığı doğrudur. Gidinceye kadar kendisi açmaya çalışacak davasını. Eğer süre müsait olmazsa yeni gelen başsavcımıza. Dava Cemil Kırbayır'a yapılan işkenceden kaynaklı. Adam öldürmeden dava açılamıyor. Teknik bazı hukuki sorunlar var fakat işkenceden kaynaklı dava bir ay içerisinde açılacak. Sanıkları da büyük olasılıkla belli. En azından şüpheliler ortada. Şüpheliler yargılanacak" şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim