• BIST 9524.59
  • Altın 2484.391
  • Dolar 32.5152
  • Euro 34.7194
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C

Cemel Ali Dede Türbesi Ve Mescidi Restore Ediliyor

Cemel Ali Dede Türbesi Ve Mescidi Restore Ediliyor
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana'nın çocuklarının eğitimini üstlenen Cemel Ali Dede'nin, Hz. Mevlana'nın bağı olduğu...

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana'nın çocuklarının eğitimini üstlenen Cemel Ali Dede'nin, Hz. Mevlana'nın bağı olduğu düşünülen bölgede bulunan türbesi ve mescidindeki restorasyon çalışmalarını inceledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana'nın çocuklarının eğitiminden sorumlu olan Cemel Ali Dede'nin türbesi ve mescidinin restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Tescilli yapıların restorasyonu konusunda büyük bir gayret içinde olduklarını dile getiren Başkan Akyürek, Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve diğer kurum ve kuruluşlarla tarihi mirasa sahip çıkmaya gayret gösterdiklerini ifade etti. Sultan Selim Camii başta olmak üzere çok sayıda cami, mescit, türbe, zaviye ve eski medresede restorasyon çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Akyürek, "Burası Cemel Ali Dede Türbesi ve Mescidi. Tarihçiler buranın Hz. Mevlana'nın o dönemde Meram'daki bahçesi olma ihtimalinden bahsediyorlar. Cemel Ali Dede'nin Hz. Mevlana'nın çocuklarının da eğitiminden sorumlu olan, ona yardım eden, lalası konumunda olan bir büyük zat olduğu tarihte yazıyor. Ailesiyle birlikte burada medfun. Türbede ve mescit bölümünde kubbede çatlak var. Duvarlarda kaymalar ve yıkılma riski olduğunu tespit edince Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız protokol gereği buranın restorasyon sorumluluğunu devraldık. Şimdi çok köklü bir restorasyon yapılıyor. Tarihi temellere iniliyor. Sandukaların bulunduğu alan, mescidin bulunduğu alan toptan bir revizyon ve restorasyondan geçiyor. Bu duvarların payandaları dahil, duvarları destekleyen bölümler dahil hepsi elden geçerek caminin, mescidin ve türbenin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması, bugün de ziyaret ve ibadete imkan hazırlaması konusunu gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Hz. Mevlana'nın ayak izlerinin bulunduğu, Meram'daki bağının bulunduğu bu alanda yapılan çalışmaların tarihe saygının, ecdat mirasına sahip çıkmanın Konya açısından bir örnekliğini de oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Akyürek, restorasyonda emeği geçen ekibe teşekkür etti. Başkan Akyürek, önemli bir ziyaretgah konumundaki mescit ve türbenin hemen yakınında Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı otopark alanın da ziyareti kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.

Cemel Ali Dede Türbesi Ve Mescidi Restore Ediliyor

Cemel Ali Dede Türbesi Ve Mescidi Restore Ediliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim