• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Çelik: Başkanlık sistemini karşılıklı tartışalım istiyoruz

Çelik: Başkanlık sistemini karşılıklı tartışalım istiyoruz
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP ile yapılan görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, başkanlık sistemini karşılıklı tartışmak istediklerini...

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP ile yapılan görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, başkanlık sistemini karşılıklı tartışmak istediklerini söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. AK Parti'nin Uzlaşma Komisyonu'na verdiği yeni bir yönetim modeli olan başkanlık sisteminin Başbakan Davutoğlu tarafından gündeme getirildiğini belirten Çelik, "Bizim başkanlık sisteminden ne anladığımız, başkanlık sistemi çerçevesinde sadece etiket düzeyindeki tartışmaların verimsiz olduğu, içeriğe odaklanılması gerektiği, bizim başkanlık sistemi önerimiz ve CHP'nin parlamenter demokrasi önerilerinin karşılıklı olarak tartışılması gerektiği ve asıl odaklanılması gereken unsurun şu olduğunu; Türkiye'de temel hak ve hürriyetleri teminat altına alma konusunda, yargı bağımsızlığını temin etme konusunda, yargının tarafsızlığını temin konusunda, kuvvetler ayrılığını gerçekten kuvvetler ayrılığı düzeni haline getirme konusunda, denge ve denetim mekanizmaları güçlendirme, Parlamento'nun daha çok özne olmasını sağlama konusunda en önemlisi de halkın devlet yönetiminde yegane özne olmasını sağlayacak bir anayasal sistemin ortaya çıkması konusunda biz başkanlık sistemiyle bunun mümkün olacağını söyleyip önerimizi dile getirdik." şeklinde konuştu.

CHP'nin ise bunun parlamenter sistemle mümkün olacağını söylediğini belirten Çelik, şunları kaydetti: "Bundan sonrasında bu iki sistemden hangisinin veya başka önerisi olanlar varsa önerilerin hangisinin Türkiye'de gerçek anlamda kuvvetler ayrılığını sağlayacağını, gerçek anlamda Parlamento'yu özne yapacağını, gerçek anlamda halkın devletin sahibi olmasını sağlayacağını, gerçek anlamda yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını temin edeceğini, gerçek anlamda ileri demokrasilerdeki gibi denge denetim mekanizmalarını güçlendireceğini karşılıklı olarak tartışalım istiyoruz."

Görüşmede ele alınan ikinci konunun Avrupa Birliği meselesi olduğunu anlatan Çelik, "AB meselesi konusunda AK Parti iktidarlara döneminde bir devlet politikası haline gelmiştir. Avrupa Birliği'nin mevzuatla ilgili taleplerini gerçekleştirme konusunda Avrupa Birliği'ne tam üyelik perspektiflerinin gereklerini yerine getirme konusunda Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde ciddi bir performans göstermiştir. Bu konudaki vizyonumuzun, bu konudaki kararlılığımızın yeni dönemde de devam edeceği vurgulandı. Bu konuda Kılıçdaroğlu da AB'ye tam uyum konusunda gerekirse fasılların açılmasını beklemeden Türkiye'nin mükellefiyetlerini yerine getirmesi konusunda gereken desteği vereceklerini ifade ettiler." diye belirtti.

İç tüzüğün değişmesi konusunda da bir ortak iradenin ortaya çıkması gerektiği konusunda bir anlaşma zemini ortaya çıktığını ifade eden Çelik, "Vize muafiyeti meselesinde bu ziyaret vesilesiyle CHP'nin desteğini talep ettik. Kendileri AB çerçevesindeki Türkiye'nin AB'ye uyumu çerçevesindeki AB ile ilişkilerin gerçekleştirilmesi çerçevesindeki genel yaklaşımları noktasında bu konuda da değerlendirmede bulunacaklar. Bundan sonra MHP ile görüştükten sonra tablo daha geniş bir perspektiften ele alınmış olacak, daha geniş bir şekilde değerlendirilmiş olacak. Biz başkanlık sistemi konusundaki görüşümüzü ifade ettik, onlar parlamenter sistem konusundaki görüşlerini ifade etti. Tartışmamız gerek konu bu sistemleri etiket düzeyinde ya da tabela düzeyinde tartışmak değildir, önemli olan bu sistemlerden hangisinin kuvvetler ayrılığını temin edeceğini, yargı bağımsızlığını, yargı tarafsızlığını gerçekleştirebileceğini, Anayasa'nın bir hukuki metin olduğu kadar siyasi bir metin olduğunu da düşünürken bu çerçevede şunu düşünmemiz gerekiyor; halkın daha özne olduğu, halkın siyasetin ve devletin sahibi olma iradesinin altının daha çok çizildiği ve hukuken güçlendirildiği bir anayasal yazılımın nasıl ortaya çıkarabiliriz buna odaklanmamız gerektiği konusunu düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

Çelik: Başkanlık sistemini karşılıklı tartışalım istiyoruz

Çelik: Başkanlık sistemini karşılıklı tartışalım istiyoruz

Çelik: Başkanlık sistemini karşılıklı tartışalım istiyoruz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim