• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı göçmenler için geldi

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı göçmenler için geldi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret eden Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, kendi sınırlarına kadar dayanan...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret eden Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, kendi sınırlarına kadar dayanan düzensiz göçmenleri hatırlatarak, "Bu sorunu nasıl aşacağız?" diye sordu. Kocaoğlu ise, "Siz 60 bin mülteci için büyük problem yaşadığınızı söylüyorsunuz. Biz ülkemizde 2.5 milyon mülteciden bahsediyoruz. Bu sorunu. gelişmiş ülkelerle hep birlikte çözmek zorundayız." dedi.

Bakan Zaoralek ile bakanlık bürokratları ve işadamlarından oluşan bir heyet, Başkan Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Çek Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Etem Özsoy'un da eşlik ettiği ziyarette, İzmir'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Zaoralek, "İzmir'e, Tam Adaptif Trafik Sistemi ile ilgili görüşmek ve ticari işbirliğimizi arttırmak için geldik. Çek Cumhuriyeti ile Türkiye'nin, uzun yıllara dayanan sıkı bağlarını ve dostluğunu daha da güçlendirmek istiyoruz." dedi.

Ziyaretlerinin ikinci bir sebebinin de göçmenler konusunda görüş alışverişinde bulunmak olduğunu söyleyen Lubomir Zaoralek, "Ocak ayından bu yana, sınırlarımıza 60 bin mülteci geldi. Türkiye'nin mülteciler konusunda yaptıklarını takdir ediyoruz. Çek Cumhuriyeti olarak biz de somut destek vermek istiyoruz, çünkü ülke olarak AB ile Türkiye arasında mülteci konusundaki düzenleme, 3 milyar euroluk yardımın bir parçasında yer alıyoruz ancak biz, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak için 400 bin dolarlık daha yardım yapmayı öngördük. Bu parayı sahil güvenlik kontrolleri için mi, yoksa mültecilere yönelik insani yardımları arttırmak yönünde de mi kullanmak daha uygun olur? Bu konuda sizlerin görüşünü almak istiyoruz." şeklinde konuştu.

'ÇÖZÜMÜ BİRLİKTE SAĞLAYACAĞIZ'

Başkan Kocaoğlu ise Türkiye'ye sadece Suriye'den değil, Afganistan, Irak ve Afrika ülkelerinden de göçmenler geldiğini ve hedeflerinin Avrupa'ya gitmek olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Her türlü tedbir alınabilir ama bir insan hayatı pahasına, ölümü göze alarak yola çıkıyorsa onu ancak ölüm durdurabilir. Dünya, büyük bir çözümsüzlükle karşı karşıya. Ölümü göze alan insanın davranış sorununu çözmek zorundayız. Siz 60 bin mülteci sınırınıza geldiği için büyük problem yaşadığınızı söylediniz. Biz ülkemizde 2.5 milyon mülteciden bahsediyoruz. Halep'teki çatışmalardan dolayı bu sayı giderek artacak ve 3.5 milyon mülteciyle karşı karşıya kalacağız. Bu pek çok ülkenin nüfusundan fazla. Benim şahsi görüşüme göre bu sorun baştan Suriye'de, BM aracılığıyla sınırda güvenli kamplar oluşturularak çözülmeliydi. Böyle olsaydı, Suriye'ye barış belki de daha erken gelecekti. Bu sorunu. gelişmiş ülkelerle hep birlikte çözmek zorundayız." dedi.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı göçmenler için geldi

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı göçmenler için geldi

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı göçmenler için geldi

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı göçmenler için geldi

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı göçmenler için geldi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim