• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Çek Büyükelçiden Fatma Şahin’e Ziyaret

Çek Büyükelçiden Fatma Şahin’e Ziyaret
Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka'nın ziyaret ettiği Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara'da yaşanan terör saldırısının...

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka'nın ziyaret ettiği Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara'da yaşanan terör saldırısının dünyanın her her yerinde yaşanabilecek bir saldırı olduğunu söyledi.

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka, Gaziantep'e gelerek, Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret etti. Ziyareti önemsediklerini belirten Fatma Şahin, Ankara'daki terör saldırısına değindi. Benzer terör saldırılarının dünyanın her tarafında yaşanabileceğini söyleyen Şahir, "Bu ve benzer olayların Fransa, Amerika, İngiltere, Çek Cumhuriyeti'nde olma ihtimalinin, yani dünyanın her yerinde aynı oranda olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla küreselleşme sınırlarının kalkması, terör ve terörle mücadelenin uluslararası bir sorun olduğu görebilmeliyiz. Bu benim coğrafyamda, benim şehrimde, benim bölgemde olmaz denmemelidir. Hepimizin başına gelebilir anlayışıyla çok net bakmamız gerekir. Bunu son zamanda yaşadığımız örnekler gösteriyor. Zaten bu coğrafya sıkıntılı, bizde orada uzağız, böyle baktığımız zaman, işte bana değmeyen yılan bin yaşasın anlayışıyla gidildiğinde ne kadar yanlış olduğu ve başlayan ateşin söndürülmediği zaman herkesi yakabileceğini gösteriyor yaşadıklarımız" dedi.

'TERÖRİST" TANIMI YAPILMASI ÇAĞRISI

Dünyanın ortak bir "terörist" tanımını hala yapamadığına da dikkati çeken Şahin, bir an önce ortak tanımın yapılması gerektiğini ifade etti.

Şahin, "Birinin terörist dediğine, öbürü özgürlük savaşçısı derse, biri bunun yaptığı eylemlerin bana ne faydası olabilir diye bakarsa, burada en büyük sorun bu tanımlamadan geçiyor. Bu tanımlama aslında çok kolay, ama kafanızda çok farklı hesaplar varsa. Ortak tanımda buluşamıyor dünya. O zaman daha güvenli bir dünya oluşturacağız, nasıl biz çocuklarımıza daha iyi bir gelecek vaat edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"TERÖRİZM BATAKLIĞI KURUTULMALI"

Şahin, hiçbir ayrım yapılmadan masum insanlara zarar veren terörizm bataklığının kurutularak, beslendiği damarların hızlı bir şekilde kesilmesi gerektiğini kaydetti. Teröre karşı bütün dünyanın tek vücut olması gerektiğini anlatan Şahin, "Biz yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Tarihçiler bu dönemi yazdığı zaman bu iki farklı görüşü ve bu iki farklı görüş için insanların nasıl çalıştığını yazdığı zaman ben inanıyorum bu bölge, bu ülke ve bu şehir bu bakımdan büyük bir insanlık dersi verdi. Tarih bu sayfayı bu yapılanları altın harflerle yazacak. O yüzden de kendi vatandaşlarımıza ve hemşehrilerimize bu fedakarlıktan dolayı minnettarız" şeklinde konuştu.

Suriyelilerin eğitimi hakkında da Kafka'ya bilgi veren Şahin, bu konuda Nobel'i hakkettiklerini vurguladı.

ÇEK BÜYÜKELÇİ KAFKA: "MÜLTECİ SORUNU BÜYÜK SORUN"

Pavel Kafka ise Gaziantep'e gelişinde havaalanında çok sıcak karşılandığını ifade etti. Kafka, mülteci sorunu hakkında konuşarak, Türkiye üzerinde büyük bir yükün olduğunu vurgulayarak, "Mülteci sorunu çok büyük bir sorun. Bu her ülkenin kendi başına çözebileceği bir sorun değil. Bunun birlikte bütün dünya olarak görüşülüp ortak bir çözüm bulunması gerekir" dedi.

Yaralılara şifa ve şehit ailelerine başsağlığı dileyen Kafka, çok üzüldüğünü ve Gaziantep'in Ankara'dan daha güvenli bir şehir olduğunun düşüncesine kapıldığını belirtti.

Mülteci sorununun Avrupa Birliği, Çek Cumhuriyeti veya Türkiye'nin bir araya gelerek tek başına çözebileceği bir sorun olmadığını ifade eden Kafka, "Şu anda Avrupa'ya gelen mültecilerin yüzde 50'si Suriyeli, yüzde 50'si ise diğer ülkelerden. Yani sadece sorunun Suriye'de çözülmesi bu mülteci akınını veya dünyadaki bu sorunumuzun çözümü anlamına da tam gelmiyor. Brüksel'de AB'nin toplantısı olacak, orada mülteci sorununun masaya yatırılarak, çözüm önerileri sunacağız, Bu konuda, Türkiye'nin üzerinde büyük bir yük var. Bütün Avrupa bu yükü takdir ediyor. Bu yük biz ne kadar hafifletebiliriz, ama ne kadar olursa olsun bir küçük katkımızın olmasını istiyoruz. Bu durumu çözebilecek yeterince para yok. Daha doğrusu tek parayla çözülebilecek bir sorun değil" ifadelerine yer verdi.

Gaziantep ve Çek Cumhuriyeti'nin ortak iş yapması için çalışma yaptıklarını belirten Kafka, Şahin ile bu konuda fikir alışverişinde bulundu.

Konuşmaların ardından Şahin ve Kafka, birbirlerine hediye takdim etti.

Çek Büyükelçiden Fatma Şahin’e Ziyaret

Çek Büyükelçiden Fatma Şahin’e Ziyaret

Çek Büyükelçiden Fatma Şahin’e Ziyaret

Çek Büyükelçiden Fatma Şahin’e Ziyaret

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim