• BIST 9530.47
  • Altın 2467.443
  • Dolar 32.4762
  • Euro 34.7602
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Çavuşoğlu'ndan AB'ye Sert Tepki: Sanki Türkiye Para Dileniyor

Çavuşoğlu'ndan AB'ye Sert Tepki: Sanki Türkiye Para Dileniyor
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'ye AB tarafından verilecek yardımın Suriyeliler için harcanacağını belirterek, 'Sanki bu para Türkiye'ye veriliyor. Sanki Türkiye para dileniyor' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Belçika üçlü bakanlar ortak basın toplantısında konuştu. Mültecilerle ilgili taslak metine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Türkiye'ye yönelik suçlamaları haksızlık olarak görüyoruz. AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere vereceği 3 milyar Euro için yapılan yorumları haksızlık olarak görüyoruz. Sanki bu para Türkiye'ye veriliyor. Sanki Türkiye para dileniyor. Bu para Türkiye'deki Suriyeliler için harcanacak. Bizim bütçemize gelmiyor. Bütçemiz açık vermiyor. Son yıllarda özellikle artı veriyor, çok şükür elhamdülillah. Türkiye para dileniyor gibi algı operasyonları yapıyorlar bu doğru değil. Suriyeliler ilgili bir sorun yok. Coğrafi kısıtlamamız var. Türkiye'nin doğusundan gelen mültecilere statü veremiyoruz. Bunların geri gönderilmesi önemli" dedi.

"BELÇİKA'YLA İYİ BİR İŞBİRLİĞİMİZ VAR"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Hilton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Belçika üçlü bakanlar ortak basın toplantısında konuştu. Türkiye ile Belçika ilişkilerine değinen Çavuşoğlu, "Belçika ile yabancı terörist savaşçılar konusunda çok iyi bir işbirliğimiz var. Belçika'nın bu konudaki tüm beklentilerini de karşılıyoruz. İstihbarat, bilgi paylaşımı gibi çok iyi bir işbirliğimiz var. Aynı işbirliğini PKK, DHKP-C, gibi diğer terör örgütleri konusunda da görmek istiyoruz. İkili görüşmemizde PKK, PYD işbirliğini ilişkini anlatmaya çalıştık net bir şekilde vurguladık" dedi.

"ÇATIŞMALARIN DURDURULMASI AŞAMASINDA BİLE İHLALLER VAR, KESİN BİR ATEŞKES İSTİYORUZ"

Çavuşoğlu, "Irak ve Suriye'nin istikrarı için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. En iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu biliyoruz. Çatışmaların durdurulması aşamasında bile ihlaller var. Kesin bir ateşkes istiyoruz yardımların gitmesini istiyoruz" dedi.

"AB SÜRECİNDE YENİ FASILLARIN AÇILMASI LAZIM"

Mülteci sorunu ve AB sürecine ilişkin Çavuşoğlu, "Göç konusunda en son Avrupa Birliği'ne yaptığımız teklifi içinde neler var. Avrupa Birliği'nin bu konudaki görüşlerini pazartesi, salı günü biten toplantılar konusunda da biraz daha detaylı bilgiler verdik. AB sürecinde yeni fasılların açılması lazım" diye konuştu.

"ZORLA DEĞİL GÖNÜLLÜLÜK ESASI İLE MÜLTECİLERİ SURİYE'YE GERİ GÖNDEREBİLİR MİYİZ?"

Mültecilerle ilgili taslak metine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "Suriye ve Irak'taki mevcut durumun yansımaları hepimizi etkiliyor. 5 yıldır bu yansımalarla karşı karşıyayız. Güvenlik de dahil. Küresel bir sorun. 700 bin civarında eğitim alması gereken Suriyeli var. Bunların 300 binine eğitim verebiliyoruz. Diğerleri ne olacak? Bunları Suriye'ye geri gönderebilir miyiz? Zorla değil gönüllülük esasına dayalı olarak. AB ile işbirliğimiz önemli. Esas amacımız kaçak göçün engellenmesi ve düzenli göçün yeniden yerleşim adı altında sağlanması.

"KAÇAK GÖÇÜ ENGELLİYORUZ, KONTROLLÜ GÖÇÜ TEŞVİK EDİYORUZ"

Yaptığımız teklifte bunu içeriyor. Kaçak göçü engelliyoruz kontrollü göçü teşvik ediyoruz bu yöntemle. İki tarafın da kabul edebileceği bir öneri. Bir çok unsuru kabul etmiş görünüyor. Ama bizim beklentilerimizi karşılama konusunda farklılıklar var.

"ÖNÜMÜZDEKİ 10 GÜN İÇİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Önümüzdeki 10 gün içinde çalışmaya devam edeceğiz. AB'de kendi içinde çalışmaya devam edecek.

"TÜRKİYE'YE YÖNELİK SUÇLAMALAR HAKSIZLIK SANKİ TÜRKİYE PARA DİLENİYOR"

Türkiye'ye yönelik suçlamaları haksızlık olarak görüyoruz. AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere vereceği 3 milyar Euro için yapılan yorumları haksızlık olarak görüyoruz. Sanki bu para Türkiye'ye veriliyor. Sanki Türkiye para dileniyor.

"BU PARA TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLER İÇİN HARCANACAK, BİZİM BÜTÇEMİZE GELMİYOR"

Bugüne kadar 10 bin dolar harcarken herhangi bir ulusal örgütten bir ülkeden para mı dilendik? Bizim ihtiyacımız yok. Bu para Türkiye'deki Suriyeliler için harcanacak. Bizim bütçemize gelmiyor. Bütçemiz açık vermiyor. Son yıllarda özellikle artı veriyor çok şükür elhamdülillah. Türkiye para dileniyor gibi algı operasyonları yapıyorlar bu doğru değil.

"SURİYELİLER İLGİLİ BİR SORUN YOK AMA BİZİM COĞRAFİ KISITLAMAMIZ VAR"

Türkiye'ye gelecek mültecilerle ilgili uygulayacağı politikalar bundan sonra hangi adımları atacak? Suriyeliler ilgili bir sorun yok. Ama bizim coğrafi kısıtlamamız var. Türkiye'nin doğusundan gelen mültecilere statü veremiyoruz. Bunların geri gönderilmesi önemli."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim