• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C

Çavuşoğlu: Mısır, Libya çalışma grubunda olmalı

Çavuşoğlu: Mısır, Libya çalışma grubunda olmalı
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Libya konusunda bir çalışma grubu önerisinde bulunduğunu ve Mısır’ın da bu grubun üyesi olması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Ankara’yı ziyaret eden İtalyan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, sorular üzerine, 13 Aralık’ta yapılan Libya’ya Destek Amaçlı Uluslararası Roma Bakanlar Konferansı’nda Libya siyasi anlaşmasının imza törenine bizzat katıldığını hatırlattı. “Ancak her şey bitmiş değil” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti:

ÇAVUŞOĞLU: MISIR’IN KATILMASI GEREKİYOR

“Bugüne kadar sürece katılmayanları ikna etmeniz gerekiyor. Bunun için de bir çalışma grubu önerimiz oldu, Mısır’ın da bu grupta yer alması gerektiğini söyledik. İki meclisin başkanlarının da sürece katılımlarını sağlamamız gerekiyor. Hükümetin bir an önce Trablus’a taşınması gerekiyor bunun için de buradaki çatışmaların durması gerekiyor. Oradaki milislerle görüşüyoruz. Bu süreçte İtalyan General [ Paolo] Serra’nın çabalarını takdir ediyoruz. Libya’da 4500 civarında DEAŞ unsuru var. Bununla mücadeleyi Libya’nın yerel güçlerine mi bırakacağız, biz operasyonlara destek mi vereceğiz, Libya’da düzenli ordunun kurulmasına mı yardımcı olacağız, bunların tartışılması gerekiyor. Seçim için gerekli kurumların oluşturulması gerekiyor.

[Emekli General Halife] Haftar konusunda Libya içinde farklı görüşler var. İsteyenler de var istemeyenler de çok. Libyalıların alacağı karar önemli, dışarıdan müdahale olmamalı”

KİM KİMDİR

Çavuşoğlu’nun atıfta bulunduğu İtalyan Korgeneral Serra, Kasım 2015’ten beri Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Martin Kobler’e danışmanlık yapıyor.

General Haftar ise 1960’lardan beri Libya’daki her türlü siyasi çalkantıda ismi geçen bir aktör. Geçmişte devrik lider Kaddafi’ye karşı çatıştı. Sonrasında, 2011’de Kaddafi devrilinceye kadar ise onunla birlikte cihatçılara karşı savaştı. Şubat 2014’ten beri ise, Haftar tüm İslamcı güçlere, Müslüman Kardeşler’den aşırı gruplara kadar, sürdürülen askeri bir mücadelenin liderliğini sürdürüyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim