• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Casus yazılımlara karşı 'akıllı' antivirüs

Casus yazılımlara karşı 'akıllı' antivirüs
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi yapay zekaya sahip antivirüs geliştirdi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Seyfettin Deveci, günümüzün en büyük sorunlarından olan hackerların ürettiği modern virüsler ve casus yazılımlara karşı koruma sağlayabilen yapay zekaya sahip, çok yönlü koruma kalkanı oluşturan 'akıllı' antivirüs programını yazdı.

Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, USB Secure & Active ismini verdiği antivirüsün USB, kart, CD gibi dış aygıtlar yoluyla bilgisayarlara bulaşan virüsler başta olmak üzere bilgisayar bellekleri içine gizlenen tüm virüs ve solucanları imha ettiğini söyledi. Deveci, antivirüs programının sistem başlangıcında gizlice çalışan, internet sitelerinden indirilen yasal içerikli eklenti ve uygulamalar yoluyla bilgisayarlara bulaşan casus yazılımları da tespit edip yok ettiğini vurguladı.

Deveci, şöyle konuştu:

"Virüsler daima değişiyor. Virüslerin kendini gizlemesi artık oldukça kolay. En güçsüz virüs bile kendini FUD'lama tekniği gibi tekniklerle hiçbir antivirüse yakalanmadan sisteme bulaşıyor ve sistemde istediğini yapabiliyor. Bu durumda imza veri tabanı ile çalışan antivirüsler geri kalıyor. Yapay zeka ve akıllı tarama algoritmalarına sahip antivirüsler günümüzde bir basamak öne çıkıyor. Bizim geliştirdiğimiz antivirüsün yaptığı da tam olarak budur. Akıllı taramalarla sistemde yapılan değişiklikleri kontrol eder, müdahaleleri anlık olarak önler. En büyük avantajı bu şekildedir"

HACKERLARA KARŞI KORUMA SAĞLIYOR

Günümüzde bilgisayar kullanıcıları için en büyük tehlikenin hackerların para kazanmak için yazdığı 'akıllı virüs' denen yeni nesil virüsler olduğuna vurgu yapan Deveci şu bilgileri verdi: "Artık virüslerin amacı bilgisayara zarar vereyim, dosyaları bozayım, şunu bunu yapayım değil. O devir bitti. Artık yeni devirde hackerlerin, virüs yazarlarının birinci amacı para kazanmak. Bu yüzden sistemde ilk yaptıkları müdahale anasayfayı, arama motoru ve bizim iznimiz olmayan reklam içerikli eklentileri, uygulamaları yüklemek. Bu tür saldırılar yapıyorlar. Bizim de bu konuya ağırlık vermemiz gerekiyor."

Bir virüsün bilgisayarın başlangıç programlarına yerleşmemesi halinde geçerliliğinin sona erdiğini kaydeden Deveci, "Bizim antivirüs programı bu konuda önemli bir kalkan görevi görüyor. Temel koruma sağlıyor. Sistem içi müdahalelere koruma yapıyor. Lisans algoritmaları ve şifreleme algoritmaları için de önlem aldık. Hiçbir koruma yüzde 100 değildir ama ben bu konuda bütün önlemlerimi aldığıma inanıyorum. Bizim antivirüs programı hackerlara karşı da güvenlikli bir program" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN MİLLİ ANTİVİRÜS SORUMLULUĞUNU ALMAK İSTİYORUM"

Türkiye'de yazılım alanında özellikle de güvenlik alanında önemli bir açık olduğuna dikkati çeken Deveci, "Dış aygıtlara karşı koruma sağlayan yazılım oldukça az. Bu sadece Türkiye'de değil global pazarda var olan açık. Ben bunu kapatıyorum" dedi. Geliştirdiği antivirüs programının yerli bir program olduğunu ve bugüne kadar geliştirilen en dinamik antivirüs çalışması olduğunu ifade eden Deveci, amacını "Öncelikle Türkiye'nin bir milli antivirüs sorumluluğunu almak istiyorum" şeklinde dile getirdi.

Deveci, geliştirdiği antivirüs programı hakkında şu bilgileri verdi:

"Ben bunu herkesin kullanabilmesi ve faydalanabilmesi amacıyla geliştirdim. Bu yüzden ücretsizdir. Boyutu 6 megabayttır. Bilgisayarı kasmıyor, RAM'i fazla tüketmiyor ve otomatik optimizesi sayesinde bilgisayar yavaş da hızlı da olsa kendini ayarlıyor. Bu programın belli bir sistem gereksinimi yok. Hangi bilgisayar olursa olsun en iyi performansı vermesi için tasarlandı. Yazılım Türkçe. Yazılım akıllı ve yapay zekaya yatkın. Şu an İngilizce bilmiyor, sadece teknik İngilizce biliyor. Bu, programın zayıf yönü ama yakında yazılıma İngilizceyi öğretmeyi istiyorum."

15 yaşından itibaren günde en az 10 saat bilgisayar başında vakit geçirdiğini anlatan Seyfettin Deveci, bilgisayarını haftada 1 kapattığını belirtti. Antivirüs programının 9 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydeden Deveci, hiçbir zaman yurt dışına gitmeyi düşünmediğini ve Türkiye'de kalarak ülkeye hizmet edeceğini söyledi. Deveci, özellikle ilköğretim çağından itibaren gençlere eğitimler vererek bilgisayarı etkili şekilde kullanabilmenin yollarını göstermeye çalışacağını da sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim