• BIST 9583.3
  • Altın 2471.687
  • Dolar 32.4851
  • Euro 34.5845
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Çarşı 'darbe'den beraat etti

Çarşı 'darbe'den beraat etti
Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin Gezi olaylarına katıldığı için "darbeye teşebbüs ve izinsiz gösteri'den yargılandığı davada tüm...

Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin Gezi olaylarına katıldığı için "darbeye teşebbüs ve izinsiz gösteri'den yargılandığı davada tüm sanıklar bu suçlamalardan beraat etti. Mahkeme, sadece 4 sanığa silah ve yasak madde bulundurma gerekçesiyle 5 ay ile 2.5 yıl arasında ceza verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mah kemesi'nde görülen duruşmanın öğleden önceki bölümünde sanıklar ve avukatlar mütalaaya karşı savunmalarını yaptı. Savunmalardan sonra duruşmaya ara veren mahkeme, öğleden sonra kararını açıkladı.

Mahkeme, Çarşı grubu liderleri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç'in de aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasından beraat kararı verdi. Mahkeme bu kararını "tüm sanıkların üzerine atılı olan suçu işlediklerine dair ve cezalandırılmalarını gerektirir dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından, yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiği sabit olmaması" gerekçesine dayandırdı.

32 sanık hakkındaki "terör örgütü kurmak" suçlamasından da unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Grubun liderinden Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç ve Güray Sözmen hakkındaki "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlaması yönünden de bu sanıklara beraat çıktı. Diğer sanıklar hakkındaki "suç örgütüne üye olmak" suçlamasına da beraat verildi.

Tüm sanıkların izinsiz gösteri suçundan beraatına hükmeden mahkeme, tapelerin bu suçlama açısından delil niteliğinde bulunmadığına dikkat çekti. Sanıkların cep telefonlarının Taksim ve Beşiktaş civarında sinyal verdiği tespitinin sanıkların suç işlediğine delil olamayacağı ifade edildi.

Sanıklar hakkındaki "kamu görevlisine direnerek görevini yapmasını engellemek" suçundan da beraat çıktı.

Sanık Bülent Ergenç, ruhsatsız tabanca taşımak suçundan 10 ay hapis cezası verdi. Ancak bu hapis cezası ertelendi.

Sanıklar Erol Özdil'e 19 adet ses bombası ve 14 adet meşale, İbrahim Halil Turan'a da gaz fişeği, kapsülü ve gaz bombası nedeniyle 2'şer yıl 6'ar ay hapis cezası verildi.

Sanıklardan Kaan Kabaş'a da "muşta" bulundurduğu gerekçesiyle 5 ay hapis cezası veren mahkeme bu cezayı da erteledi.

Kararın ardından sanıklar ve desteğe gelen grup, mahkeme salonu önünden slogan atarak dışarı çıktı. Adliye önündeki meydan da bir süre slogan atan grup daha sonra dağıldı.

Grubun liderlerinden olan sanık Bülent Ergenç, "Çok sevinçliyiz. Tüm halkımıza armağan ediyoruz. Arkadaşlarımızın söylediği gibi "her yer Taksim her yer direniş." diye konuştu.

Avukat Devrim Alparslan da, "Bütün arkadaşlarımız gerek örgüt üyeliğinden gerek toplantı ve gösteri suçlarına muhalefetten beraat aldılar. Böylece bu toplumun vicdanı olan Çarşı aklanmış oldu. Mahkeme nezdinde de aklanmış oldu. Bu sene çok acılar çekildi. Arkadaşlarımızın çoğu işlerinden oldu, eşinden ayrıldı. Psikolojik sorunlar yaşayan arkadaşlarımız oldu. Artık 2016 onlar için yeni bir yıl olacak." diye konuştu.

Müebbet hapis talebiyle yargılandığını belirten sanıklardan Erdem Işık, "Biz suçsuz olduğumuzu başından beri biliyorduk. Ama adalete de güveniyorduk. Yaptığımız her şeyin sorumluluğunun bilincindeyiz. Biz bu ülkenin topraklarına hiçbir zaman zarar verecek harekette bulunmadık. Biz bu ülkenin devletine de zarar vermedik. Zaten ülke devlet bizim. Ele geçirme gibi bir lüksümüz yok çünkü devlet bizim zaten. Bugün verilecek kararı büyük mutlulukla aldık, mutlu olduk. Beklediğimiz bir karardı. Buraya gelen herkesten Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Avukat Mehmet Derviş Yıldız da mahkemenin beklediklerinden öte bir hukuki değerlendirme ile karar verdiğini belirtti. Yıldız, bu kararın aynı zaman da Gezi protestolarının aslında birer demokratik hak olduğunun göstergesi olduğu ifade etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim