• BIST 9524.59
  • Altın 2493.026
  • Dolar 32.5178
  • Euro 34.7154
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Çanakkale’de ilk kez ’jeotermal sera’da 4 mevsim sebzeler üretiliyor

Çanakkale’de ilk kez ’jeotermal sera’da 4 mevsim sebzeler üretiliyor
Çanakkale'de bir enerji firmasının açtığı jeotermal kuyuyu kaderine bırakmayıp tarıma destek için kullanan Ezine ilçesine bağlı Kemallı köyünün...

Çanakkale'de bir enerji firmasının açtığı jeotermal kuyuyu kaderine bırakmayıp tarıma destek için kullanan Ezine ilçesine bağlı Kemallı köyünün muhtarı Mehmet Gün ve oğlu Metin Gün, kendilerine ait arsada kurdukları sera içinde termal sıcak suyla ısınma sistemiyle kışın bu bölgeden üretilmeyen domates, salatalık ve kıl biberi yaz kış üretiyor. Muhtar Mehmet Gün, girişimcilik ruhu ile Çanakkale'de de bir ilki gerçekleştirerek jeotermal sera sahibi oldu.

Kemallı Köyü Muhtarı Mehmet Gün'e ait 22 dönümlük tarlayı 2012-2015 yılları arasında özel bir firma kiralayarak elektrik üretimi yapmak için termal sıcak su arama çalışması yaptı. 180 derece sıcak su arayan firma tarlada 60 ile 70 derece arasında sıcak su çıkınca çalışmaları sonlandırdı. Gün, kuyudan çıkan sıcak suyu kaderine terk etmek yerine girişimcilik ruhu ile jeotermal sera oluşturmayı kafasına koydu. Gün, firma yetkililerine açılan kuyunun kapatılmaması talebinde bulundu. Jeotermal ısıdan faydalanarak oluşturduğu serada sebze ve meyve üretimi yapmaya karar veren Gün, 700 bin TL'ye mal olan jeotermal sera için bankadan taşınmazlarını teminat göstererek 528 bin TL kredi çekti. Üzerini ise kendi birikiminden tamamlayan Muhtar Mehmet Gün, elektrik çektiği tarlasında, Çanakkale İl Özel İdaresinden gerekli izinleri aldı. Tarladaki sıcak suyu kullanmak için İl Özel İdare'den 30 yıllığına kullanım ruhsatı aldı.

Muhtar Mehmet Gün, bu girişimcilik ruhu ile Çanakkale'de de bir ilki gerçekleştirerek jeotermal sera sahibi oldu. Kendisine ait tarlada 5 bin 130 metrekare alan üzerine kurduğu sera içine 19 bin metre geopal boru döşedi. Geceleri 10 derecelik ısıyı koruyarak, çalışan sistem ile dört mevsim bölgede üretilmeyen kıl biber, domates ve salatalık üretimine başladı.

Kemallı köyünde 1995 yılından bu yana babası Mehmet Gün ile seracılık yaptıklarını ifade eden 39 yaşındaki Metin Gün, "2 yıl önce önümüze bir fırsat çıktı. Jeotermal kuyu ruhsatı aldık. Bu işi sıcak su ile ısıtmalı bir şekilde yapmaya başladık. Bu da bize bir avantaj kazandırdı. Çanakkale'mizde ilk defa jeotermal sıcak suyun ısısı ile kış mevsiminde üretilmeyen ürünleri yetiştiriyoruz. Bu şekilde tüketiciye daha sağlıklı ve daha taze ürünleri sunuyoruz. Jeotermal sera olarak 5 bin 130 metrekare alanımız var. Bu seramızda salatalık, domates ve kıl biber üretimi yapıyoruz. Jeotermal sıcak suyla ısıtmalı seramızda ürettiğimiz ürünlerin 50'sini biber olarak değerlendiriyoruz. Ortalama 10 ton biber elde ediyoruz. Domatesimizde ise 15 ton üretim yapıyoruz. Salatalıkta da bir sezonda 15 ile 20 ton arasında ürün alıyoruz" diye konuştu.

Termal sıcak suyla ısınma sistemi sayesinde dört mevsim ürün yetiştirme özelliği olduğunu belirten işletme sahiplerinden 65 yaşındaki Muhtar Mehmet Gün, "Seramızı termal ısı sistemi ile ısıttığımızda aylık 4 bin TL elektrik ücreti ödüyoruz. Eğer bu serada elektrik ile üretim yapsak bu maliyet 10 katına çıkabilir. Bu yüzden büyük bir tasarruf sağlıyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim