• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Çanakkale Ruhu Keçiören’de Anıtlaştı

Çanakkale Ruhu Keçiören’de Anıtlaştı
Tarihe altın harflerle "Çanakkale Geçilmez" diye yazdıran Çanakkale ruhu Keçiören'e taşındı.

Tarihe altın harflerle "Çanakkale Geçilmez" diye yazdıran Çanakkale ruhu Keçiören'e taşındı. Keçiören Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında yaptırdığı Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın açılışını muhteşem bir törenle gerçekleştirdi.

Kartaltepe Kent Ormanı'ndaki anıtın açılışın törenine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Avustralya Büyükelçisi James Larson, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, gazi ve şehit aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. KEDEM Mehter Takımı'nın gösterisi ile başlayan programda KEDEM Çanakkale Şiir Okuma Yarışması Birincisi Eylül Işık adlı küçük öğrenci de Çanakkale şiirini seslendirdi.

ŞEHİTLERİMİZ YOLUMUZU AYDINLATIYOR

"Uzun yıllar Keçiören'de yaşayan bir kardeşiniz olarak burada olmaktan mutluyum" diyen Başbakan Yardımcısı Akdoğan, yaptırdığı anıt ile Çanakkale şehitlerinin aziz hatırasını yaşatan Keçiören Belediyesi'ne teşekkür etti. Şehitlerimizin yolumuzu ve yarınlarımızı aydınlatan kandiller olduğunu ifade eden Akdoğan, "Çanakkale'deki anıtın benzeri buraya yapıldı. Bugün de Çanakkale ruhunu iyi anlamalıyız. Bu ruhu bugün de yaşatmamız gerekiyor. Bu anıt buna vesiledir. Keçiören'de bu güzel anıtla gençlerimize o günleri anlatıp unutturmamalıyız. Bir millet ortak bir geçmişe sahiptir. Böylece ortak bir geleceğe yürür. Tarih kin ve nefret üzerine yazılmaz. Rahman ve Rahim olan Allah bütün şehitlerimizi Peygamberimize komşu yapsın inşallah" dedi.

Ülkemizi şehitlerimize borçlu olduğumuzu ve onların emanetlerine sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayan Yalçın Akdoğan, "Ailelerine, vatanımıza, bayrağımıza sahip çıkmalıyız. Bu millete pranga vurmak isteyenler ağır bozguna uğradılar, bundan sonra da bozguna uğramaya devam edeceklerdir. Dışarıdan gelen saldırıları nasıl püskürttüysek, içerideki hainleri de öyle püskürteceğiz. Terörle mücadele sonuna kadar birlik içerisinde devam edecektir. Bu anıtın açılışına gelip bu ruhu hissetmek, aynı zamanda şehadet ruhunu yaşatmak önemlidir. Böyle güzel çalışmalarından ötürü Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

YÜZYIL ÖNCE DÜŞMANDIK, ŞİMDİ DOSTUZ

Avustralya Büyükelçisi Larson da, ülkesi ve Türkiye arasında özel bir ilişki olduğuna dikkat çekerek, "Yüzyıl önce düşmandık, bugün büyük bir dostluğumuz var. Avustralya olarak 100 yıl içerisinde Türkiye'nin eriştiği başarıları hayranlıkla izliyoruz. Keçiören Belediyesi'ni bu harika anıt için tebrik ediyorum" mesajını verdi.

Törenin ev sahibi Belediye Başkanı Mustafa Ak ise, tarihi anlamı çok büyük, birlik ve beraberliğimizi bizlere çok daha güçlü hatırlatan önemli bir günü yaşadıklarını belirterek, "Çanakkale ruhunun Keçiören'e taşındığı bir gün. Bundan tam 101 yıl önce "Çanakkale Geçilmez" diyen yiğitler sayesinde bu topraklarda hür yaşamaya devam ediyoruz. O kahramanlar vatanı kurtarmak için gittiler. Dönmeyi değil vatan için ölmeyi seçtiler. Yedi düvele karşı aynı ruh, aynı inanç ve aynı imanla çarpışarak Türk ordusunun kahramanca şahlanışını gösterdiler" dedi.

TARİH ŞUURU OLMAYAN TARİH YAZAMAZ

Tüm dünyaya parmak ısırtan bu büyük destanın sadece tarihimizin önemli bir parçası olmakla kalmadığını, varoluşumuzun temelini de simgelediğini kaydeden Başkan Ak, "Tarih şuuruna sahip olmayan topluluklar tarih yazamaz. Bütün amacımız halkımızın, özellikle gençlerimizin sağlıklı bir tarih şuuruna sahip olma imkanlarını genişletmektir. Sadece gönül borcunun bir gereği olarak değil, tarihe duyduğumuz saygı ve minnetin de bir göstergesi olarak genç kuşaklarımıza bu zaferi anlatmayı kendimize görev edindik. Tarih şuurunu özümseyememiş bir nesil belleksizdir. Bizlerin görevlerinden biri de manevi açıdan zengin, tarihi köklerine bağlı, ecdadına saygılı bir nesil yetiştirme sorumluluğunu üstlenmektir. Bugün burada Çanakkale ruhunu yaşatıyoruz" ifadelerini kullandı.

ORJİNAL ANITIN BENZERİNİ YAPTIK

Kartaltepe Kent Ormanı'na inşa edilen anıtın Çanakkale'deki orijinal Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın benzeri olduğunun altını çizen Mustafa Ak, bu anıtın aynı zamanda şühedaya olan minnetimizin de ifadesi olduğunu dile getirirken sözlerini şöyle sürdürdü: "Çanakkale'ye gidemeyenler anıtımızı ziyaret ederek Çanakkale ruhunu yaşayabilirler. Tüm Ankaralıları bu gururu yaşamak için davet ediyoruz. Son günlerde yaşanan terör olaylarına karşı vereceğimiz en güzel cevaplardan biri de kenetlenerek tarihi köklerimize sıkı sıkıya sarılmak olmalı. Atalarımız birlik ve beraberlikle, kol kola, omuz omuza nasıl mücadele ettiyse bizler de aynı şuurla hareket etmeli el ele vermeliyiz. Bölünmez bütünlüğümüz ve bağımsızlığımızın payidar kalması için vatanımıza, bayrağımıza, tarihimize ve değerlerimize sahip çıkmalıyız."

GÖNÜLLÜ BALKAN ASKERLERİ DE SAVAŞTI

Kent Ormanı'nda ayrıca Çanakkale Savaş Platosu'nun da kurulduğuna işaret eden Başkan Ak, platoyu gezen vatandaşların Çanakkale Savaşı'nın önemli aşamalarına 8 ayrı sahneyle tanık olma şansını bulacağını söyledi. Başkan Ak, "Seyit Onbaşı'nın insan üstü azmi ve gayretiyle top mermisini sırtlayışını, Conkbayırı Savunması'nı, asker uğurlama anını, çıkartma harekatını izleyebileceksiniz. Üzüm hoşafı ile somun ekmeği paylaşan o yiğitlerin yediği asker karavanası da yine platomuzda sizlere ikram edilecek.

Çanakkale Savaşı'nı destan yapan tüm kahramanlarımızı ve tüm şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyor, bu anıtı onların aziz hatırasına ithaf ediyoruz. Dualarımız onlarla ve tüm Mehmetçiklerimizle" diye konuştu. Keçiören Belediyesi'nin Kosova Mamuşa'da yaptırdığı parkın içerisindeki Çanakkale Anıtı'nın açılışını da bir hafta önce yaptıklarını hatırlatan Başkan Ak, söz konusu anıtın Türkiye dışındaki ilk Çanakkale anıtı olduğunu ifade ederek, "Osmanlı İmparatorluğu 1912'de Balkanlar'dan ayrıldı. 1915'de Çanakkale Savaşı yapıldı. Bu savaşa Balkanlar'dan bir tabur gönüllü asker gitti. Bu yüzden burada bu anıtın yapılması önemlidir" mesajını verdi.

ANIT DUALARLA AÇILDI

Konuşmaların ardından Başkan Ak, Başbakan Yardımcısı Akdoğan'a Çanakkale Zaferi'nin önemli simgelerinden Seyit Onbaşı'nın bronz maketini takdim etti. Daha sonra İlçe Müftüsü İhsan İlhan'ın öncülüğünde Çanakkale Şehitleri için dua edilerek anıtın açılışı yapıldı. Anıt hakkında bilgi alan protokol heyeti, Kent Ormanı'nda kurulan Çanakkale Savaşı Platosu'nu da gezdi. Törene katılanlara Keçiören Belediyesi tarafından üzüm hoşafı ve ekmek ikram edildi. Program toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Bir milletin var olma mücadelesi verdiği Çanakkale Zaferi'ni gelecek nesillere hatırlatarak tarih şuuruna katkı sunmak amacıyla yapılan anıtın yüksekliği 12.42 metre

PLATODA ÇANAKKALE SAVAŞI CANLANDIRILIYOR

Kent Ormanı'na kurulan Çanakkale Savaşı Platosu, Çanakkale Destanı'nı teatral canlandırma yoluyla ete kemiğe büründürüyor. 9 Nisan'a kadar gezilebilecek olan plato, savaşın önemli aşamalarını simgeleyen Soğanlıdere Şehitliği, Köy Yeri Asker Uğurlama, Seyit Onbaşı, Çıkartma Harekatı, Anafartalar Savunması, Kahraman Türk Askeri, Sargı Yeri ve Karavana adlı 8 sahneden oluşuyor. Soğanlıdere Şehitliği sahnesinde, Gelibolu Yarımadası'nda bulunan şehitliğe torununu getiren yaşlı bir ninenin duyguları tasvir edilirken, Seyit Onbaşı sahnesinde iman gücü ve vatan sevgisiyle yüzlerce kiloluk top mermisini sırtlayan Seyit Onbaşı'nın kahramanlığı canlandırılıyor. Anafartalar Savunması sahnesinde ise Gazi Mustafa Kemal'in "Ben size hücum etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum" sözleri ile özdeşleşen Conkbayırı savunması konu ediliyor. Platoda ayrıca Çanakkale Savaşı'nı anlatan resim sergisi ve savaştan günümüze kalan tarihi miras da sergileniyor.

Çanakkale Ruhu Keçiören’de Anıtlaştı

Çanakkale Ruhu Keçiören’de Anıtlaştı

Çanakkale Ruhu Keçiören’de Anıtlaştı

Çanakkale Ruhu Keçiören’de Anıtlaştı

Çanakkale Ruhu Keçiören’de Anıtlaştı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim