• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Can Dündar'a Silivri Cezaevi'nde basın özgürlüğü ödülü

Can Dündar'a Silivri Cezaevi'nde basın özgürlüğü ödülü
Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Can Dündar'a, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından verilen Basın Özgürlüğü...

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazeteci Can Dündar'a, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülü'nü cezaevi önünde Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar teslim aldı. Can Dündar'ın notunu paylaşan Dilek Dündar, "'Ödülü bütün tutsak edilmiş gazeteciler adına alırken sadece medyaya değil tüm Türkiye'ye özgürlük diliyorum. Aramızdaki cezaevi bir gün gerçek suçluları ağırlayacak buna inanıyorum.'" dedi.

Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından dördüncü defa düzenlenen Basın Özgürlüğü Ödülü'nün, 2015 yılında gazeteci yazar Can Dündar'a verilmesi kararlaştırılmıştı. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nda düzenlenmesi planlanan ödül töreni, seçim süreci ve politik çalkantılar sebebiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne ertelenmişti. Dündar'ın cezaevine girmesi dolayısıyla da düzenlenmesi tehlikeye girmişti. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve İGC Başkanı Misket Dikmen, Dündar'ın Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, bugün Silivri Ceza İnfaz Kurumu önünde, eşi Dilek Dündar'a takdim etti.

Can Dündar'ın özgürlüğünün elinden alındığını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "'Karşıyakalılar ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan'ıyla Silivri'de bir ödül töreni gerçekleştiriyoruz. İzmir Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak düzenliği olarak yaptığımız basın özgürlüğü ödülünü 2015 yılında basın özgürlüğü Can Dündar'a verilmişti. Ancak ödül töreni ülkemizde yaşanan 2 genel seçim, terör olayları nedeniyle gerçekleştirilememişti. 10 Ekim günü bu ödülü Can Dündar'a verecektik ama Ankara'da meydana gelen katliamla 102 yurttaşımızın hayatını kaybetmemiz ödül törenin iptal etmemenize neden olmuştu. 1 Kasım seçimlerinin ardından ödül törenini gerçekleştirmeye karar verdik bu seferde ne yazık ki Can Dündar tutuklanarak Silivri zindanlarında özgürlüğü elinden alındı.'" şeklinde konuştu.

'Dünya tarihinde bir özgürlük ödülünün cezaevi önünde verildiği ilk tören bu. Demokrasi ayıbıdır." diyen Akpınar şu ifadeleri kullandı: "'İnsanların özgürlükleri kısıtlanarak ileri demokrasiye gidilemeyeceğini herkesin bilmesi gerekir. İçerideki insanlar bugün özgürlükleri kısıtlanmıyorsa bu özgürce düşündükleri ve dürüst oldukları için doğru bir şekilde halkı bilgilendirmek içindir. Bir savaşı körüklemek için insanların katledilmesi için veya bir insanın zorla hürriyetini elinden almak için eğil burada çektikleri ceza. Özgürlük adına çekiyorlar.'"

Toplam 32 gazetecinin tutuklu bulunduğunu belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ise "'Silivri'de özgürlüğü elinden alınmış ilk meslektaşımıza bu ödülü veriyoruz. Daha önceki ödülleri yolu Silivri'den geçen tutuklu gazetecilere verilmişti. Bugün itibariyle 32 gazeteci tutuklu bulunuyor. Umarımız hiçbir gazetecinin mesleğini yaptığı İçin gazetecilik yaptıkları için anayasanın yasaların ve meslek etiğinin kendilerine verdiği hakkı kullandıkları için özgürlüklerinden olmazlar'" ifadelerini kullandı.

Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ödülü teslim alırken şu ifaderi kullandı: "'Türkiye'de yıllardır gazetecilerin halkı aydınlatma uğraşı cezalandırılıyor. Bedeller ödetiliyor. ölüm ve hapishaneler arasında sıkıştırılmış hayatlar reva görülüyor. Metin Göktepe'yi bizden bugün ölüm ayırdı. Metin ne yapmıştı halka haber vermek için gazetecilik yapmıştı. Sevgili Can, Seninle Türkiye derdik sorunlar derdik hapishane ziyaretlerine giderdik. Cezaevi törenlerinde yakamızda sevdiğimiz aydınların resmi olurdu. Mahkeme salonlarında hakimleri dinlerdik. Düzelecek derdik. Sonra hiç bir başarı cezasız kalmaz derdik. İşte sen cezaevindesin ama için ferah olsun. Ödüllerin hiç eksik olmuyor. Karşıyaka Belediyesi'nin 2015 basın özgürlüğü ödülünü senin adına alıyorum. Umudum hiç eksik olmuyor bu ülkeden.''

Can Dündar'ın notunu paylaşan Dilek Dündar, "'Karşıyaka Belediyesi'nin basın özgürlüğü ödülünü cezaevinden almak durumumuzu yeterince anlatıyor sanıyorum. Kara mizah değil acı mizah bu ama bizi yıldıramadıklarının susturamadıklarının da göstergesi. Ödülü bütün tutsak edilmiş gazeteciler adına alırken sadece medyaya değil tüm Türkiye'ye özgürlük diliyorum. Aramızdaki cezaevi bir gün gerçek suçluları ağırlayacak buna inanıyorum. Bana bu çabamda büyük destek olan eşimin almasını bir hak teslimi olarak görüyorum. "" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim