• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

Can Dündar'a hakaret suçundan 28 bin 650 lira adli para cezası

Can Dündar'a hakaret suçundan 28 bin 650 lira adli para cezası
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 9 kişiye hakaret ettiği gerekçesiyle...

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 9 kişiye hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 28 bin 650 lira adli para cezasına çarptırıldı. Dündar, iki köşe yazısında gizliliği ihlal ve hakaret suçlamalarından ise beraat etti.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Can Dündar ve ve avukatları katıldı. Şikayetçiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yasin El Kadı, Muaz El Kadı, Abdulkerim Çay, Cengiz Aktürk, Usame Kutup ve Hasan Doğan adına avukatları geldi.

Duruşmada savunmasını yapan Dündar, davaya konu iki köşe yazısı ve 25 Aralık ile ilgili yazı dizisini okudu. Yaptığının suç olmadığını ifade eden Dündar ve avukatları beraat talebinde bulundu.

Müştekilerin avukatları, şikayetlerinin devam ettiğini belirtti. Sanığın bilinçli olarak müvekkillerine karşı zarar vermek amacıyla hakaret ettiğini savunan avukatlar cezalandırılmasını istedi.

İfadelerin ardından kararını açıklayan mahkeme, iki köşe yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğluna hakaret suçlaması yönünden beraat kararı verdi.

25 Aralık ile ilgili yazı dizisi nedeniyle ise Erdoğan da dahil 9 kişiye karşı hakaret suçunun oluştuğuna hükmedildi. Önce 500 gün adli para cezası veren mahkeme, suçun basın yoluyla, birden fazla kişiye karşı aynı suçu birden fazla işlediği gerekçeleriyle 1092 güne çıkardı. Dündar'ın gazeteci ve sabıkasız olması nedeniyle de indirim yapan mahkeme cezayı 955 gün olarak belirledi. Günlüğü 30 liradan da 28 bin 650 lira adli para cezasına çevrildi.

Aynı yazı dizisinde, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği suçlaması yönünden ise beraat verildi.

Duruşma sonrası adliye önünde basın açıklaması yapan Dündar, yazı dizisinde adı geçen kişilere hakaret ettiği gerekçesiyle mahkum olduğunu söyledi. Dündar, "Biz eğer gerçekleri yayınlamak suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğiz." dedi.

Dündar'ın avukatı Akın Atalay da, "Can'ın da bahsettiği gibi 2 köşe yazısından dolayı mahkeme soruşturmanın gizliliğini ihlal ve hakaret yönünden suç söz konusu olmadığından beraat kararı verdi. Ama 25 Aralık yazı dizisi nedeniyle orada adı geçen aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu, Muaz el Kadı, Yasin el Kadı, Binali Yıldırım gibi kişiler de var, onlardan dolayı tapeleri özellikle yayınlamanın, tapelerde geçen söz konusu konuşmaları yayınlamanın hakaret olduğunu düşünerek adli para cezasına hükmetti. Temyiz edeceğiz tabi bu kararı. Biz kimseye hakaret etmedik. Sadece olanları yazdık. Olanları hiç abartmadan yazmanın suç olmadığının Yargıtay'da netleşeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Can Dündar'ın iki köşe yazısı ile bir yazı dizisinde 9 isme hakaret ettiği gerekçesiyle 9 yıl 4 aya kadar hapsi isteniyordu.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim