• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Cami için inşa edilen hamam bar oldu!

İstanbul'da, Beyoğlu Ağa Camii'ne gelir elde etmek amacıyla 16. yüzyılda yapılan Bahçeli Hamam'ın üzerine dikilen 5 katlı bina ve hamamın bulunduğu barın tahliyesi için, mülk sahibi tarafından dava açıldı.

Tarihi dokuya zarar verildiğini öne süren mülk sahibi, belediyeye başvurarak tutanak tutturdu.

İstanbul Beyoğlu'nda, 1951'e kadar hamam olarak kullanılan bölgedeki arsa, 1970 yılında bir işadamına satıldı. Tapu kaydı bu yıldan sonra kayıtlara işlendi. Hamamın üzerine 5 kat çıkıldı, ardından asmakat yapıldı. Bina kiralandı. Anıtlar Kurulu'na proje verildi.

Projeye göre hamamın, tarihi dokusu korunmak üzere kültürel etkinlik amacıyla kullanılabileceği yönünde karar verildi. Arsa, 1975'te şu anki mülk sahibi işadamı H.P.'ye satıldı. Hamamın olduğu bölüme 2004'te içkili lokanta ruhsatı verildi. Ruhsat 2010'da yenilendi. Mülk sahibi, hamamda ve binada yasaya aykırı yapılaşma olduğunu, tarihi dokuya zarar verildiğini öne sürerek kiracıları aleyhine Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tahliye davası açtı.

untitled-2.20130912143030.jpg

'KİRACILAR KÖTÜ NİYETLİ'

Mülk sahibi H.P.'nin avukatı Talat Güneş, "Kiracımız usulsüz olarak izin almış ve tarihi hamamın bulunduğu yeri 'bar' olarak işletmiştir. Camiye 100 metre yakın yerlerde alkollü satış ruhsatı verilemeyeceği yasağına rağmen alkol satışı için ruhsat alınmış. Camiye uzak izlenimi yaratmak için kapı numaralarını değiştirmişler. Kubbenin üzerini delip ışıklı lambalar takmışlar. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de tarihi dokusuna zarar verdikleri iddiasıyla haklarında dava açtı. Bizim şikayetimiz üzerine belediye tutanak tuttu. İmara aykırılıkları tespit etti. Mühürleme işlemi henüz resmi olarak uygulanmadı. Burayı sanatsal etkinlikler için kullanmak istiyoruz" dedi.

İZİN 1970'DE VERİLDİ

Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, tarihi hamamın bulunduğu alana 5 kat iznin 1970'li yıllarda verildiğini, alkol ruhsatının ise emniyet birimleri tarafından verildiğini belirtti. Belediye yetkilileri, hamamın bulunduğu kat ve asmakattaki imara aykırılıklarla ilgili inceleme yapıp tutanak tuttuklarını da kaydetti.

İŞLETMECİ: HERŞEYİMİZ YASA

LBeyoğlu'nda bulunan ve üzerine 5 katlı bina dikilen Bahçeli Hamam'ın bulunduğu katta yer alan barın işletmecileri, sözkonusu yerin turistik işletme kapsamında olduğunu iddia ederek şu açıklamayı yaptı: "İşletme ruhsatımız var, yasalara uygun olarak aldık. Ayrıca kubbenin tarihi dokularına kesinlikle zarar vermedik. Aksine burada tarihi yaşatıyoruz. Hakkımızda şikayetçi olan ev sahibi ile kira anlaşmamız var. Kiramızı düzenli olarak ödüyoruz. Amaçları bizi dükkandan çıkarmak."

www.istanbulhaber.com.tr

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim