• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Çağlayan'daki çatışmada 'meşru müdafaa' kararı

Çağlayan'daki çatışmada 'meşru müdafaa' kararı
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul Çağlayan'da 2013'te çıkan çatışmada bir kişiyi öldüren sanığa verilen 10 yıl hapis cezasını onayan Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararına yapılan itirazı kabul etti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, silahlı çatışmada bir kişiyi öldüren sanığa verilen 10 yıl hapis cezasını onayan Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararına yapılan itirazı kabul etti. Kurul, eylemi meşru müdafaa kabul ederek sanığın tahliyesine hükmetti.

İstanbul'da üç yıl önce yeğenlerinden, Sultanbeyli'de arazi satın alan Mehmet K, taşınmazı bir inşaat firmasına devretti. Mehmet K, yeğenlerinin satıştan önce arazinin 300 metrekarelik bölümünü Mustafa H'ye vermesi nedeniyle bu kişiyle anlaşmak istedi.

Telefonla görüşen Mehmet K'nın oğlu Ekrem K. ile Mustafa H'nin oğlu Cenk H, fiyat konusunda anlaşamadı. Ekrem K'nın önerdiği rakamı beğenmeyen Cenk H, "Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz? Adamsanız yarın yazıhanede durursunuz, en fazla 10 seneme mal olur" diyerek telefonu kapadı.

Ertesi gün Mustafa H, oğulları Cenk, Salih, Çağatay H. ile Mehmet K'nın Çağlayan'daki yazıhanesine gitti. Mustafa H, burada karşılaştığı Ekrem K'ya arsa fiyatını konuşmak istediğini söyledi. Ekrem K'nın, "konuşacak bir şey kalmadı" demesi üzerine taraflar arasındaki tartışma, kavgaya dönüştü. Mustafa H, Ekrem K'nın boynunu sıkarak silahını çıkardı. Bir başkasının silahı tutmak istemesi üzerine Mustafa H, ateş ederek Ekrem K'yı bacağından yaraladı.

Bu sırada, Salih H. de ateş ederek Ekrem K'nın kardeşi Kadir K'yı topuğundan vurdu. Ekrem K. da silahıyla rastgele ateş etmeye başladı. Çatışmada göğsünden vurulan Mustafa H. hayatını kaybetti. Salih ve Cenk H. ise bacaklarından yaralandı.

10 yıl hapis cezası

Olayla ilgili İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme heyeti, Ekrem K'nın kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Ceza, sanığın eylemini maktulden kaynaklanan haksız tahriğin meydana getirdiği hiddet ve şiddetli elemin etkisi altında gerçekleştirdiği gerekçesiyle 12 yıla, iyi hali nedeniyle de 10 yıla indirildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Dairenin onama kararına itiraz etti.

Başsavcılığın itiraz yazısında, Ekrem K'nın eyleminin meşru müdafaa olarak değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.

Başsavcılığın itirazı üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, itirazı yerinde bularak, sanığa 10 yıl hapis cezasını onayan Daire kararını kaldırdı ve sanığın tahliyesine hükmetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim