• BIST 9548.09
  • Altın 2489.971
  • Dolar 32.5113
  • Euro 34.563
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Çağla Hasadı Başladı

Çağla Hasadı Başladı
Ege ve Akdeniz bölgesinde bahar meyvelerinin ilki olan çağla, tezgahlarda yerini almaya başladı.

Ege ve Akdeniz bölgesinde bahar meyvelerinin ilki olan çağla, tezgahlarda yerini almaya başladı. Havaların ısınmasıyla baharı erken yaşayan Mersin'in Silifke ilçesinde yılın ilk çağla hasadı yapıldı. Tamamen organik olarak özellikle sahil kesimlerinde ticari amaçlı yetiştirilen badem çağlasının kilosu 100 TL'den alıcı buluyor. Önceki yıllara göre satışına 25 gün erken başlanan çağla, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Üretici Zafer Can, çağlayı vatandaşların kilo yerine tadımlık olarak gram ile satın aldıklarını kaydetti. Çağla yeni çıktığı için fiyatının biraz yüksek olduğunu açıklayan Zafer Can, "Vatandaş çağlaya rağbet ediyor. Bu satışlarımız adına sevindirici. Sezonun ilk turfanda meyve olması nedeniyle fiyat biraz yüksek olunca, çağla sevenler kilo ile değil, 100 gram olarak alabiliyor. Önümüzdeki günlerde çağlanın hasadının artmasıyla birlikte fiyatların da aşağıya düşmesini tahmin ediyoruz" dedi.

Sezonun ilk meyvesi olması nedeniyle çağlanın büyük bir rağbet gördüğünü belirten Zafer Can, "Bir haftadır satışına başladığımız çağla geçen yıllara oranla neredeyse bir ay önce çıktı. Bu yıl 20-25 gün önce hasadına başladığımız çağlanın kilosunu 80 ila 100 TL arasında satıyoruz" diye konuştu.

Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan da ilçede, Akdere, Işıklı, Yeşilovacık ve Harmanlı mahallelerinde çağla yetiştirildiğini aktardı.

En erkenci bademlerin Silifke'de hasadının yapıldığını açıklayan Ersin Akdoğan, "Çağlanın bakımı sadece yılda iki kere ilaçlaması ve gübrelemesi yapılıyor. Dekar başı 500 TL civarında maliyeti var. 500 ile 600 kilo dekar başı verim alınabiliyor. Silifke genelinde 4 bin dönüm araziden 15 bin ton ürün almayı hedefliyoruz. Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği olarak Silifkeli çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanındayız" şeklinde konuştu.

Yörenin tanıtımını ve kültürünü gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut ise, şunları söyledi:

"Bu yıl 13 Mart 2016 tarihinde ilkini düzenleyecek olduğumuz çağla festivalimizin önümüzdeki yıllarda daha büyük organizasyona öncülük etmesini istiyoruz. Böyle birlikteliklerimiz sayesinde yöremizi, tarım ürünlerimizi, doğal güzelliklerimizi, kültürümüzü ve sosyal yaşantımızı tüm dünyaya tanıtma imkanı buluyoruz. Bizim olan değerlerimiz nasıl bize sapasağlam geldiyse, bize düşen de bu değerlerimize sahip çıkıp, eksiltmeden, bilakis üzerine daha fazlasını koyarak geleceğe aktarmaktır." İlçenin sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesi, vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin yükselmesi, kısacası merkez ve kırsalıyla daha yaşanılabilir bir Silifke'nin gerçekleşmesinin hep hayali olduğunu anlatan Turgut, "önceliğimiz ve hedefimiz olmuştur. Çağla festivali ve kültür şenliklerimizin düzenlenmesinde emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Vatandaşlar ise fiyatı yüksek çağlayı kilo ile alamadıklarını 100 gram alıp tadımlık olarak yediklerini belirtti.

Çağla Hasadı Başladı

Çağla Hasadı Başladı

Çağla Hasadı Başladı

Çağla Hasadı Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim