• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Çağdaş Gazeteciler raporu: 3 ayda 412 gazeteci işten çıkarıldı

Çağdaş Gazeteciler raporu: 3 ayda 412 gazeteci işten çıkarıldı
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 2015 Ekim-Aralık tarihleri aralığını kapsayan 4. Medya Raporunu açıkladı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 2015 Ekim-Aralık tarihleri aralığını kapsayan 4. Medya Raporunu açıkladı. 3 ay içinde 412 gazetecinin işine son verildiği ifade edilen raporda, hükümetin basına yönelik baskı uyguladığı vurgulandı.

4. Medya Raporunda, yaptıkları haberler, yazdıkları köşe yazıları nedeniyle haklarında soruşturma açılan, cezaya çarptırılan, keyfi uygulamalar veya ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek işten çıkarılan gazeteciler yer aldı. Ayrıca, gazeteciliği çıkarları için kullanıp manipülasyona dayalı haberler yapan yayın organlarıyla Türkiye'de basına yönelik baskılara karşı gösterilen uluslararası düzeydeki tepkiler bir araya getirildi.

Ankara Mülkiyeliler Birliği'nde raporla ilgili olarak basın açıklaması yapan ÇGD Genel Sekreteri Gökhan Bulut, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Haziran ayında kaybettiği tek başına iktidarı tekrar elde etmek için her türlü yönteme başvurduğunu söyledi. Bulut, "Gazetecilere yönelik işten attırma, tehdit, saldırı, gözaltı, haksız davalar ve tutuklamalar; çalıştıkları basın ve yayın organlarına saldırı, el koyma, mali kaynaklarını kesme şeklinde türlü sansür ve baskı uygulamaları bizzat siyasi iktidar tarafından sistematik olarak uygulandı." dedi.

Köşe yazarı Cem Küçük tarafından "ölümle" tehdit edilen Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a yapılan saldırıya dikkat çeken Bulut, sözlerine şöyle devam etti: "Artık "Erdoğan Medyası'na dönüşmüş olan bazı basın yayın organları, her gün manşetlerinden, muhalefet partileri CHP ve HDP'ye yönelik yüzlerce manipülasyona dayalı haber yaptı. Bu yayın organlarında, gün aşırı "paralel yapı" ve Doğan Medya Grubu'na ilişkin haber niteliği taşımayan, polemik ve kamuoyunu yönlendirme amaçlı yayınlar sıkça yer aldı. Söz konusu yayın organlarında çıkan haber ve köşe yazılarının ardından hedef alınan gazetecilerin işlerinden çıkarılması ve saldırıya uğraması da basına yönelik baskıların, iktidar ve yandaş basın organlarının organize halini ortaya koydu. Kayyum atanan İpek Koza Medya Grubu başta olmak üzere siyasi baskılar sonucu birçok gruptan toplu ve tek tek işten çıkarmalar yaşandı. Sadece bu dönemde basın ve yayın organlarında muhabir, köşe yazarı ve programlarda çalışanlar olmak üzere 200'e yakın kişi işinden oldu."

Ekim-Aralık 2015 tarihi arasında 3 basın mensubunun öldürüldüğünü ve 15'inin yaralandığı bilgisini veren ÇGD Genel Sekreteri, basına yönelik olarak raporda yer alan bazı rakamları paylaştı. Buna göre; üç aylık periyod içinde 121 basın mensubu gözaltına alındı, 15 basın mensubu tutuklandı. 221 kanala RTÜK tarafından yayın durdurma cezası verildi ve 41 gazeteye ilan kesme cezası uygulandı. Raporda "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla basın mensupları ve basın organları hakkında 46 soruşturma açıldığı bilgisi de ayrıca yer aldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim