• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C

C vitamini eksikliği beyin kanaması nedeni

C vitamini eksikliği beyin kanaması nedeni
Fransa'da 130 kişiyle yapılan araştırmada, beyin kanaması geçirmiş kişilerde C vitamini eksikliği görüldü.

Bilim adamları C vitamini eksikliği ile inme arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Turunçgiller, brokoli, kivi ve biberde bol miktarda bulunan C vitamini eksikliği, kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflık, eklem ağrısının yanı sıra beyin kanamasına da neden oluyor. Uzmanlar yetişkin bir kişinin günde en az 70 mg C vitamini alması gerektiğini vurguluyor. Fransa'daki Pontchaillou Universitesi Hastanesi'nden Dr. Stephane Vannier başkanlığındaki ekip; C vitaminin etkilerini araştırdı. Çalışmada beyin kanaması geçirmiş 65 kişi, sağlıklı 65 kişiyle kıyaslandı. Araştırmaya dahil olan sağlıklı kişilerin C vitamini değerinin normal düzeyde olduğu, daha önce beyin kanaması geçirenlerde ise eksik olduğu görüldü. C vitamini vücutta antioksidan görevini yerine getiriyor. Vücut direncini arttıran C vitamini aynı zamanda bağ dokusunun oluşmasını da sağlıyor. C vitamin ayrıca vücudun demiri tutmasında da etkili oluyor. Dr. Stephane Vannier de meyve ve sebze açısından zengin beslenmenin yanı sıra C vitamini takviyesinin de önemini vurguluyor. Amerikan Nöroloji Derneği tarafından 30 Nisan'da düzenlenecek olan yıllık toplantıda bu araştırma masaya yatırılacak.

SİGARA İÇENLER SÜREKLİ ALMALI
Uzm. Dr. Nilgün Polat / Medical Park Antalya Hastanesi Nörolog: Yapılan birçok bilimsel çalışma beyin kanaması ve inme geçirenlerin kanlarında C vitamini düzeyinin sağlıklı kişilere göre düşük olduğu tespit edilmiştir. C vitamininin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Özellikle sigara içenlerin düzenli olarak C vitamini almaları gerekmektedir. Düzenli meyve ve sebze tüketimi birçok hastalık gibi beyin kanamasına karşı da koruyucudur.

İNMEYE NEDEN OLABİLİYOR
Uzm. Dr. Özgür Şamilgil/Florence Nightingale Hastanesi: Damar elastikiyetinin ve dayanıklılığının azalması ve damar sertliği inmenin temel sebepleri olduğundan C vitamini eksikliği bu hastalıkların oluşmasında önemli rol oynuyor. Damar duvarının zayıflaması yüksek kan basıncıyla yırtılmaya ve beyin içinde kanama sonucu inmeye neden olabiliyor. Bu durumun C vitamini eksikliği olan kişilerde daha sık rastlandığı eskiden beri yapılan araştırmalarda gösterilmiş.

http://www.istanbılhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim