• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Büyüme için kötü sinyal

Büyüme için kötü sinyal
İmalat PMI, nisan ayında 48.5'e yükselmesine karşılık sektörde daralmanın dördüncü ayına girdiğine işaret etti.

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan ayında üretim, yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerinde devam eden gerilemenin etkisiyle 48.5 değerini alarak sektörde daralmanın art arda dördüncü ayda da sürdüğüne işaret etti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mart ayında gördüğü, Nisan 2009'dan bu yana en düşük düzey olan 48'e göre yükselmiş olmasına karşılık yine aynı tarihten bu yana en düşük ikinci değeri aldı.

Endeksi oluşturan beş temel alt endeksten üçü daralmaya işaret eden 50 düzeyinin altında bir değer aldı. Endekste yükseliş kaydeden iki temel kalem istihdam ve tedarikçilerin teslim süreleri oldu. PMI yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

İmalatçıların aldıkları yeni siparişleri gösteren alt endeks Nisan'da 0.4 puan yükselişle 46.8'e çıkmasına karşılık art arda dördüncü ayda da daralmaya işaret etti.

Lira dolar karşısında değer kaybetmesine rağmen ihracat siparişlerindeki daralma hızlandı. Yeni ihracat siparişleri Mart ayındaki 46.8 düzeyinden 45.4'e inerek altı yılın sert daralmasını kaydetti. İmalatçılar yeni ihracat siparişlerdeki düşüşü jeopolitik belirsizliğe bağladı.

Yeni siparişlerdeki gerilemeye paralel üretimde de art arda dördüncü defa düşüş kaydetti. Üretim alt endeksi Mart ayındaki 46.4 düzeyinde kalarak art arda ikinci defa Nisan 2009'dan bu yana en düşük değeri aldı.

İmalatçıların girdi maliyetlerinin Nisan ayında daha da arttığı görüldü. Ortalama girdi fiyatları geçen yıl Mart ayından bu yana en hızlı artışı kaydederken, birçok şirket artışı TL'nin değer kaybına bağladı.

Mamul mal fiyatları girdi maliyetlerine kıyasla daha zayıf bir artış gösterdi. Üreticiler bu durumu kısmen durağan piyasa koşullarında artan rekabete bağladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim