• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Büyükşehir’den Uluslararası Hat, Tezhip Ve Minyatür Yarışması

Büyükşehir’den Uluslararası Hat, Tezhip Ve Minyatür Yarışması
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle İslam sanatlarına yönelik Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür...

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle İslam sanatlarına yönelik Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür yarışması başlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle İslam sanatlarına yönelik Uluslararası Hat, Tezhip ve Minyatür yarışması düzenliyor.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın İslam Dünyası Turizm Başkenti ile ilgili projelerin önemli bir bölümünün Büyükşehir eliyle gerçekleştirileceğini belirterek, Uluslararası İslam Sanatları Yarışması'nın özel bir yeri olacağını dile getirdi.

Bir kültür şehri olan Konya'nın Hüseyin Öksüz gibi dünya birincisi hattatlara ev sahipliği yaptığını kaydeden Başkan Akyürek, "Bu sanatların tanıtılması, sevdirilmesi, yaygınlaştırılması, insanlarımızın bu sanatlara ilgi duymasını sağlama konusunda değerli sanatçılarımızla işbirliği içinde çalışma yürütüyoruz. Bu yarışmalar toplumun bu konuda duyarlı olmasını, geleneksel sanatlara eğilim duymasını sağlamış oluyor. Hangi meslekte olursak olalım, geleneksel sanatlarımızın biriyle amatörce de olsa uğraşmamız gerekiyor. Bu hem bir rehabilitasyon oluyor, hem kişinin karakterini güçlendiriyor, hem de geleneksel kültürümüzün yaşamasına katkı yapıyor" diye konuştu.

MÜRACAATLAR 30 EYLÜL'E KADAR

Yarışmanın hat, tezhip ve minyatür alanlarında gerçekleştirileceğini ve 30 Eylül'e kadar müracaatların kabul edileceğini vurgulayan Başkan Akyürek, "Yarışma aynı zamanda Konya'mızın hat, tezhip ve minyatür alanında gündem olmasıyla birlikte zaten Konya'mızda eğitimleri verilen ve canlılığını koruyan bu sanat dallarına katkı yapmış olacak. Geleneksel sanatlarımızın Türkiye'de yaşatıldığı nadir şehirlerden birisi olan Konya'mızın bu alandaki çalışmaları Turizm Yılı vesilesiyle de artarak devam etmiş olacaktır. Bu sadece bir yarışma değil, aynı zamanda çok önemli bir sanatsal etkinlik. Bundan sonra sürekli olarak bu yarışmaların ve çalışmaların devam etmesini diliyoruz. Bu yarışmaya katılan eserler aynı zamanda Konya'mızın kültürel mekanlarında sergilenecek ve Konya'mız yeni kültürel eserlere kavuşmuş olacak" dedi.

Dünyaca Ünlü hat sanatçısı ve yarışmanın jüri üyesi Hüseyin Öksüz de İslam'da sanat anlayışının çirkini güzel yapmak, güzeli daha da güzel yapma olduğunu belirterek, "Konya Belediyemiz, benim yıllardır gönlümde olan bir yarışmayı Konya tarihinde bir ilk olarak gerçekleştiriyor. Konya dünyada İstanbul ile birlikte hat sanatımız açısından ilk başlarda tanınan bir belde oldu. Konya'ya yakışan bir çalışma yapılıyor. Şimdi belediyemiz sayesinde yeni bir yol daha açılmış oldu. Hayırlı olsun" diye konuştu.

.

DERECEYE GİREN ESERLER DAİMİ OLARAK SERGİLENECEK

Sonraki yıllarda düzenli olarak düzenli olarak yapılması planlanan uluslararası hat, tezhip ve minyatür yarışmasına başvurular 30 Eylül Cuma gününe kadar alınacak. Hat yarışmasında metin olarak "Cum'a suresi 1-5. ayetler", tezhip yarışmasında konu "Zahriye sayfası", minyatür yarışmasında ise konu "Hz. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Mesnevisinden hikayeler" olacak. Yarışmada dereceye giren eserler, yapımı tamamlanmak üzere olan İslam Kültür Merkezi içindeki uluslararası müzede daimi olarak sergilenecek.

YARIŞMANIN ÖDÜLLERİ

Ödüller ise; hat yarışmasında birinciye 15 bin, ikinciye 12 bin, üçüncüye 9 bin, mansiyon 4 bin lira, tezhip yarışmasında birinciye 13 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 7 bin, mansiyon 3 bin lira, minyatür yarışmasında birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin, mansiyon 2 bin 500 lira olarak belirlendi.

Büyükşehir’den Uluslararası Hat, Tezhip Ve Minyatür Yarışması

Büyükşehir’den Uluslararası Hat, Tezhip Ve Minyatür Yarışması

Büyükşehir’den Uluslararası Hat, Tezhip Ve Minyatür Yarışması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim