• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Büyükşehirden moloz operasyonu

Büyükşehirden moloz operasyonu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek bir geri dönüşüm projesine daha imza atıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek bir geri dönüşüm projesine daha imza atıyor. İZBETON tarafından inşaat molozlarının biriktirildiği alana yerleştirilen kırım makinesi, saatte 250 ton molozu atık olmakta çıkarıp yapılacak yeni yollar için alt yapı malzemesine dönüştürüyor. Atıklar ortadan kaldırılırken, belediye de yılda 3 milyon lira tasarruf ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin altyapı kuruluşu İZBETON Genel Müdürlüğü, kentin yol altı dolgu ihtiyacını atık malzemelerden karşılamak için üretim düğmesine bastı. "Geri dönüşüm" alanında örnek bir çalışma gerçekleştiren İZBETON, inşaat yıkıntı atıkları ve beton blokları ayrıştırarak yol altında kullanılan temel malzemeye dönüştürmeyi başardı.

İZBETON'un Bornova'daki Berber Salih Geri Kazanım Tesisi'nde kurulan kırma makinesinin çalışmalarını yerinde inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, saatte 250 ton üretim kapasitesine sahip olan kırma makinesi ile inşaat molozlarını atık olmaktan çıkarıp yeniden ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.

Mobil tesis

Ülke ekonomisine katkı sağlarken aynı zamanda hammadde kullanımını azalttığı için çevre kirliliğini de kaynağında azaltmış olan kırma makinesi sayesinde, molozların kent içerisindeki kötü görüntü oluşumu da engellenecek. İZBETON Genel Müdürlüğü, mobil özelliği olan kırım makinesini zaman zaman diğer şantiyelere de götürüp biriken inşaat yıkıntı atıklarını yerinde dönüştürebilecek.

Yol alt temel malzemesinin ton fiyatı piyasada yaklaşık 10 liraya mal edilirken, Geri Dönüşüm Tesisi sayesinde bu rakam 3.75 liraya düşüyor. Yılda 450 bin ton üretim yapan tesis sayesinde İZBETON'un, yaklaşık 3 milyon liralık artı değer elde etmesi bekleniyor.

Kalker, bazalt ve granit kırabilme özelliğine sahip olan moloz kırma makinesi, ihtiyaç duyulması halinde mobil kırıcıya katlı bir elek ilave edilerek istenilen ebatlarda agrega (kırmataş) da üretilebiliyor.

Büyükşehirden moloz operasyonu

Büyükşehirden moloz operasyonu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim