• BIST 8718.11
  • Altın 2247.249
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1899
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya'nın çöpünden elektrik üretecek 70 milyon yatırım bedelli Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin temelini...

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya'nın çöpünden elektrik üretecek 70 milyon yatırım bedelli Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin temelini törenle attı. Dünyanın en önemli çevreci tesislerinden birinin temelini attıklarını belirten Başkan Türel, "Bu son teknoloji tesis sadece Alanya'mıza değil, Akseki, Gazipaşa, Gündoğmuş'a da hizmet verecek ve o bölgelerde toplanan çöpler burada altın değerine kavuşmuş olacak" dedi.

Alanya'nın çöpünden elektrik üretecek, son teknoloji Alanya Türkler Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi'nin temeli atıldı. Temel atma törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, İbrahim Şahin, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Murat Adem Yücel, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda Alanyalı katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açılışta yaptığı konuşmada yıllardır beklenen katı atık tesisinin temelini attıklarını belirterek " Değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu tesisin hayata geçmesi için verdiği emek için, Alanya'mıza ve Antalya'mıza verdiği tüm hizmetler için teşekkür ediyoruz. Gazipaşa'dan Kaş'a kadar büyük hizmetler yapmış bu sene içerisinde. 15 gün önce Aşevinin açılışında beraberdik. AK Köprü, ki bu devlet ihalesiyle yapılacak tipte köprüler, Büyükşehrimiz bunu da bölgemize kazandırdı. Bunlar önemli hizmetler. Birlik ve beraberlik olunca hizmet oluyor. Bu tesisin yapılması için daha önce Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu Ankara'ya kaç defa geldi hatırlamıyorum. Yine Hasan Sipahioğlu'nun o günkü önderliğini hiç unutmam. O zamanlarda Hasan Sipahioğlu ve Hayri Çavuşoğlu buranın tahsisini yaptılar, ihalesini yaptılar. O dönemde görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın bunu engelledi. Güya modern çağdaş partiymiş siz statükonun başkentisiniz. Böyle bir tesisin kurulmasını engelledi. Köprüler, kavşaklar yapmak istedik karayolları yapsın dedik planını engelledi. Yok efendim çay içen rahatsız olurmuş, uyuyan rahatsız olurmuş. Trafik sıkıştığı zaman kornalardan insanlar rahatsız olmuyor mu? Vizyon olacak." dedi.

"Çağdaş yatırım"

Vali Münir Karaloğlu, şehirlerin göçlerle büyüdüğüne dikkat çekerek, "Büyüdükçe, milli gelir seviyemiz arttıkça insanların ürettiği atık çöp miktarı da artıyor. 90'lı yıllarda Türkiye çöpünü, atığını vahşi depolardı. Artık depolama yok tam manasıyla bertaraf var. Bu tesis çöpü atığı ekonomik değere dönüştüren ve tamamen bertaraf eden çok çağdaş üçüncü nesil bir yatırım bu yatırım. Emeği geçen başkanlarımız, bakanlarımız, milletvekillerimiz yüklenici firmaya teşekkür ederim. Alanya çevre açısından daha çağdaş temiz ve gerçek turizm beldesi olacak" dedi.

Alanya'nın tarihi bir güne tanıklık ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Alanya'nın kangrenleşmiş sorunu olan çöp depolama sorununu kökten çözecek bir adımı atıyoruz. Yurt dışına gittiğimizde bu tesislere imreniyorduk neden bizde yok diye hayıflanıyorduk. Oralardaki tesisleri ziyaret ediyorken kapısında "Çöp Altındır" yazıyordu. Tesislerin içine girdiğimizde çöpün neden altın olduğunu çok daha iyi idrak ediyorduk. Çünkü adeta bir kerede bir keçiden üç beş post çıkartıyordu. Bir taraftan çöpten elektrik elde ediliyor, gübre elde ediliyor, geriye kalan son tortusu çimento fabrikalarının yakıtı haline getiriyor. Böylelikle çöpün yüzde yüzü bertaraf ediliyordu. Bu adımları Antalya'mızda bir süre önce attık. Ve inşallah bu ayın başında tesis deneme üretime başladı resmi açılışını yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

"Birlik ve beraberlikle oluyor"

Geçmişte, tesisin yapılacağı alanın planlamasını yapan Türkler Belediye Başkanı Halil Çavuşoğlu ile Alanya Eski Başkanı Hasan Sipahioğlu'na teşekkür etmeyi unutmayan Türel, şunları söyledi: "Göreve geldikten sonra hukuki izinlerinin alınması hususunda ciddi bir gayretin içine girdik. Böyle projeleri birlik ve beraberlik olmaz ise ağzımızla kuş tutsak nafile, gerçekleştirmek kolay değil. Özellikle bakanlık nezdinde projelerin tasdikinden tutun gerekli üretim izinlerine kadar büyük bir gayretin sonucudur. Ama bizim gayretlerimizle bir yere kadar. O zaman yolumuzu çok kıymetli büyüklerimiz açıyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız olmak üzere Antalya ve Alanya'ya olan projelerine olan desteklerini artık herkes biliyor. Ama Antalya'daki bütün projelerimizde Sayın Dışişleri Bakanımızın desteği en büyük şansımızdır."

"Vize sorununu bakanımız sayesinde çözdük"

Başkan Türel konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın Bakanımızın bize olan katkısını en güzel örneğini paylaşmak isterim. Bu sene Uluslararası Antalya Film Festivalimizi daha da güçlendirmek için ulusal ve uluslararası yarışmaları daha da güçlü hale getirecek şekilde tek bir yarışma haline dönüştürdük. Tabi uluslararası yarışma yapıyor iken dünyanın birçok yıldız Antalya'ya gelecek. Maalesef ülkeler arası bir gerginlik yaşıyoruz. Dünya yıldızlarını Amerika'dan Antalya'ya getirmek istediğimizde ülkeler arası bir gerginlikten dolayı bir vize sorununu bile Sayın Bakanımızın bir talimatıyla çok kolay bir şekilde aşabiliyoruz. Ülkeler arası gerginlikler söz konusu olsa dahi Sayın Bakanımız Mevlut Çavuşoğlu olduğu müddetçe biz bu gerginlikleri dahi aşabilecek imkanı bulabiliyoruz. Bu Antalya ve Alanya için büyük bir şans."

Alanyalılardan bir özür borcu olduğunu dile getiren Türel, "Yaklaşık 6 -7 ay önce Alanya'ya geldiğimde bir söz vermiştim, Alanya'ya her ay ya bir temel atmak ya da bir tesis açmak için geleceğime dair söz vermiştim. Ak Köprü'nün açılışını Sayın Bakanımızla gerçekleştirmiştik. Ancak maalesef bu sözümü tutamamış olmanın özrünü sizlerle paylaşıyorum. On beş gün önce Alanya'da aşevimizi açtık, artık Alanya'ya her ay değil 15 günde bir gelerek tesis açılışı ve temel atma gerçekleştiriyoruz. Tutmamış olduğum söz budur. Ama bu da Alanya'ya Büyükşehirimiz ve hükümetimizin yakın ilgisinden kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Alanya Entegre Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin dünyadaki örnekleri ile karşılaştırıldığında en moderni olacağını belirten Başkan Türel, "Çünkü her yeni tesis bir öncekinden daha modern ve çağdaş oluyor. Teknolojinin hızına yetişmek mümkün değil. Bu tesis kapsamında bin ton/gün bir mekanik ayırma tesisi, 420 ton gün kapasiteli fermantasyon tesisi, 4 megavat güce sahip bir enerji üretim tesisi yani bir enerji santrali ve 200 ton gün kompost yani gübre tesisi, 10 ton gün de tıbbi atık sterilizasyon tesisi yer alacak. Böylelikle sadece Alanya'mıza değil, Akseki'miz, Gazipaşa'mız, Gündoğmuş'umuza da bu tesis hizmet verecek ve o bölgelerde toplanan çöpler burada altın değerine kavuşmuş olacak" diye konuştu.

Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Alanya'da, 2014 yılında Konaklı'nın pis kokudan geçilmediğini hatırlatan Başkan Türel, şunları aktardı: "Bizim çevreye duyarlı yerel yönetim anlayışımızı bilenler çok iyi biliyor. Konaklı'da arıtma tesisi vardı ama çalıştırılamıyordu. Ne oldu? Geldik büyükşehir olarak bu tesisleri ciddi bir yatırım da yapmak suretiyle çalışabilir hale getirdik. Şimdi bu çevre felaketinden Alanya'mız kurtulmuş oluyor. İşte burada da bir biyoenerji tesisini ortaya koymak suretiyle yine dünyanın en önemli çevreci tesislerinden birinin temelini atıyoruz. Ve gözümüz gibi korumamız gereken turizmimizin en büyük sermayesi çevremize olan hassasiyeti burada sergiliyoruz. Bizi zaman zaman çevre duyarlısı olmamakla suçlayanlara buradan sesleniyorum. Çevrecilik nasıl olurmuş, gelsinler Türkler'de görsünler. Ondan sonra bize o suçlamaları yapsınlar. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi bazılarının gözü var görmüyor, kulağı var duymuyor, dili var söylemiyor. Bu tesislerimizin hepsi Alanya'mızın tesisidir. Biz bu tesisleri Alanya'ya kazandırmaya devam edeceğiz."

Çöpleri taşıma derdine son

Son teknoloji tesisin 70 milyon liraya mal olacağını söyleyen Türel, "Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından bir kuruş çıkmadan bu tesis gerçekleşecek. Böylelikle Başkanımızın da benim de gözümüz aydın, bundan sonra Yumru Tepesi'ne bu çöpleri taşıma derdinden kurtuluyoruz. Bunların hepsini burada bir katma değere dönüştürüyoruz" dedi.

Alanya'ya birçok hizmet kazandırdıklarını belirten Başkan Menderes Türel, "Akköprü'den, Aysultan Kadınlar Plajı'na, Telekom Ticaret Lisesi Kavşaklarından, Tosmur'daki aşevine, Barbaros Caddesi düzenlemesine kadar. Biz bu hizmetlerin hepsini hep birlikte yapıyoruz. Bu tesisler hepimizin gayreti ile Alanyalıların dua ve destekleriyle, gösterdikleri sabırla gerçekleşiyor. Mahkeme kadıya mülk değil. Önemli olan baki kalan kubbede hoş ses olmaktır. Bunların hepsi Alanya'ya kalacak projelerdir. Alanya'da toptancı halden tutun hasta yakınları bakım merkezimize kadar birçok projeyi gerçekleştiriyoruz. Sadece Alanya Toptancı Hali'nin proje bedelinin 100 milyon lira olduğunu idrak ettiğimizde Alanya'nın kazanımlarını çok daha iyi anlayabiliriz" dedi.

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

Büyükşehir’den Alanya’nın çöpünü altına çevirecek proje

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim