• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Büyükşehir Meclisinde Elektronik Kart Tartışması

Büyükşehir Meclisinde Elektronik Kart Tartışması
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, hafta sonunda elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan iki günlük arıza ve ücretsiz binişlerle ilgili tartışmalar...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, hafta sonunda elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan iki günlük arıza ve ücretsiz binişlerle ilgili tartışmalar yaşanırken, toplanan söz konusu ücretlerin hukuki dayanağının kalmadığını savunan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan belediyenin "İzmirimkart" için alınan 6 liralık ücretleri vatandaşlara iade etmesi gerektiğini söyledi.

Şubat ayının ilk meclis toplantısı yapılan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, hafta sonunda yaşanan ve iki gün süren toplu ulaşımdaki sistem arızasıyla ilgili tartışmalar yaşandı. İstanbul'da İETT tarafından toplanan elektronik kart bedelinin tüketiciler tarafından yargıya taşınması ve 10 liralık ücretlerin iadesiyle ilgili çıkan mahkeme kararının ardından gelişmeleri belediye meclisinde gündeme taşıyan AK Parti'li Bilal Doğan, toplanan söz konusu ücretlerin hukuki dayanağının kalmadığını savunarak, belediyenin "İzmirimkart" için alınan 6 liralık ücretleri vatandaşlara iade etmesi gerektiğini söyledi.

"ZARARIN FATURASI KİME KESİLECEK?"

Oturumun sonunda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan hafta sonunda elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan iki günlük arıza ve ücretsiz binişlerle ilgili "Geçtiğimiz Haziran ayında elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan geçiş sürecinde sıkıntılar baş göstermiş, bu sorun nedeniyle ücretsiz binişlerle birlikte 15 milyon liraya ulaşan bir kamu zararı söz konusu olmuştur. Bu tutarın sorumlu firmaya rücu edileceği belirtilmiştir. Ancak bu kamu zararının yılsonunda yapılan zamlarla telafi edildiğini gördük. Hafta sonunda sistemdeki arızanın bir kez daha ortaya çıktığını bir kez daha gördük ve halkımızdan bu yönde son iki günde çok fazla şikayet aldık. Yaşanan bu arıza sonrasında ortaya çıkan zarar ne kadardır? Bu sistem sıkıntısı halen devam ediyor mu? 16 yıl boyunca sorunsuz çalışan bir sistem sık sık vatandaşlarımızı yarı yolda bırakmakta. Bu arızlar önümüzdeki günlerde de yaşanacak mıdır? Zararın faturası bu sefer kime kesilecektir? Bunun sorumlusu yüklenici firma mıdır, yoksa ESHOT yönetiminin bu işi becerememesinden mi kaynaklanmaktadır?" dedi.

DOĞAN 6 LİRALIK KART BEDELLERİNİN İADESİNİ İSTEDİ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın açtığı dava sonrasında İETT'nin İstanbulkart bedeli olarak toplanan 10 liralık ücretin tüketiciye iadesi yönünde çıkan yargı kararını da hatırlatan Doğan, şunları söyledi: "İstanbul'daki elektronik bilet sistemiyle ilgili CHP'li bir İstanbul milletvekilinin açtığı davada kart parasının alınmaması yönünde yargı bir karar almıştı. Bu paraların geri verilmesi yönünde bir karar çıktı. İzmir'de maliyeti 50 kuruşu bile geçmeyen bu hizmet için alınan 6 liralık bedelin kaldırılması yönünde bir karar alacak mısınız? İzmir'de alınan bu paraların iade edilmesi ya da kartlara bakiye olarak yüklenmesi gerekiyor. İzmir'de bu yönde dava açılırsa ve bu karar emsal olarak gösterilirse, ESHOT yetkilileri buna benzer sorunlarla karşılaşmaması için bunun şimdiden hazırlığının yapılmasını diliyoruz. Bu bedellerin hemşehrilerimize geri verilmesini istiyoruz."

"ESEFLE İZLEDİM"

AK Parti'li Doğan'ın eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Herkes herkesi beğenmek zorunda değil. Bir senedir aynı lafı söylemek hoş değil. Meclis içinde ve dışında belediyelerle ilgili basında ve televizyonda eleştirilerde bulunabilir. İktidarda olan siyasi partinin grup başkanvekilinin lafının daha ağır olması lazım. Geçen bir televizyon programında ESHOT'u eleştirdi. Sözleri beni çok üzdü. "ESHOT'un yabancı hayranlığı nereden geliyor?" diye sordu. "Acaba, yurt dışına giden memurlarımız birilerine sözler mi veriyor?" dedi. Bunu esefle, utançla izledim. O lafı benim hoşuma gitmedi. Böyle bir lafın televizyonda söylenmesi benim hoşuma gitmedi. Bu meclisi olmayacak şeylerle işgal ettiğinde ben de kızıyorum. Olmayacak şeyler söylemekle kimsenin eline bir şey geçmez" dedi. Doğan ve Aydoğan arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

"HER KAFADAN BİR SES ÇIKIYOR"

Oturumda AK Parti'li meclis üyelerinin Karşıyaka ve Göztepe'de yapılması planlanan şehir statlarıyla ilgili eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mahkemenin verdiği iptal kararı sonrasında belediyenin hedef gösterilmesine tepki gösterdi. Stat konusunda engelleme içinde olmadıklarının söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu: "Her kafadan bir ses çıkıyor. Top dönüp dolanıp Büyükşehir Belediyesi'ne geliyor. Herkesin konuşurken elini vicdanına koyması lazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi her konuda olduğu gibi spor konusunda üstüne düşmeyen yatırımları yapmıştır. Karşıyaka'nın basketbol oynağı kapalı spor salonunu Universiade zamanı Büyükşehir Belediyesi yaptı. 10 bin seyirci kapasiteli Halkapınar Kapalı Spor Salonu'nun parasını İzmir Büyükşehir Belediyesi vermiştir. Tapusu bizde, 49 yıllığına Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi. 25 tane çok amaçlı salon yaptık. Stat yapacaktık, yapmayacaktık derken Bornova Stadı bitmek üzerdir, Tire ilçesinde statta belli bir noktaya geldik."

KOCAOĞLU'NDAN STAT ÇIKIŞI

Stat konusunun her seçimde gündeme geldiğini belirten Kocaoğlu, "Bu bizim statlar neden lastik gibi seçimden seçime sündürülür bırakılır? Niye her seçimde malzeme olarak kullanılır? Alt tarafı stat. 12-13 bin kişilik stat. 100 milyon lira, 200 milyon lira. Ne İzmir Büyükşehir Belediyesi için paradır, ne de koskoca bakanlık için paradır. Konu siyasiler tarafından o hale getirildi ki, sanki 15 bin kişilik bu iki stat İzmir'i kurtaracak, sanki İzmir kalkınacak, sanki çok önemli bir şey yapılıyor. İki tane 15 bin kişilik stadı bu boyuta taşımak ne İzmir'e yakışıyor, ne de ülkemize yakışıyor. Göztepe ve Karşıyaka statlarının yapılmak istendiği yer yanlıştır. Bu kentin imarından, gelişmesinden, kalkınmasından İzmir Büyükşehir Belediyesi kendisini sorumlu tutmaktadır. Yanlışa "dur" deme hakkı vardır. Bir taraftan yargıda bunun yanlışlığını ispat ederken, diğer tarafta kente yapılacak yatırım için para hesabı yapmadan ilçe belediyeleri ile birlikte stat yapılması için yerlerimizi verdik. Biz engellemedik. Doğru iş yapacaksın. Yasalara, kurallara, ihale mevzuatına uymayan iş yapmayacaksın. Benim de işim kamu ihale kuruluna, yargıya giriyor. Prosedürler yanlış uygulanmıştır. Bu düzeltilecek. Atla deve değil. Önünde bir engel de yok. Lafı sündürmenin bir alemi de yoktur. Mahkemenin verdiği karardan dönülmez. Dava açılır, sonuçlanıncaya kadar feragat edilir. Ama yargının verdiği karardan dönülemez" diye konuştu.

SİSTEM ARIZASINA AÇIKLAMA GETİRDİ

Hafta sonunda elektronik ücret toplama sisteminde yaşanan kesintiyle ve aksaklıklarla ilgili açıklama yapan Kocaoğlu şunları söyledi: "Elektrik kesintisi oluyor. Sonra bizim jeneratör devreye giriyor. Elektrik kesintisinden dolayı bir problem yaşandı iki gün. Yaşanacak. Keşke yaşanmasaydı, kim ister? Yağmur yağsa da yavaş yavaş yağmasa, kimse ıslanmasa, hepimiz için iyi ama doğa var" ifadelerini kullandı.

"AZİZ KOCAOĞLU PARAYI CEBİNE Mİ ATTI?"

Otopark yatırımları ve yeni uygulamalar hakkında da bilgiler veren Kocaoğlu, trafiğin rahatlatılması konusunda İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Valiliği'nden destek istedi. Belediyenin otopark fonunda toplanan kaynağın doğru kullanılmadığı ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Kocaoğlu, "Belediye bu otopark paralarını ne yaptı? Nereye harcadı, bu para nereye gitti? Bu işlerin bizde olmadığını sağır sultan biliyor. O paraya dokunulamaz. O para otopark fonunda durur, otoparklar için de kullanılır. Çamur at izi kalsın. Aziz Kocaoğlu aldı evine mi götürdü? Aldık torbaya doldurduk evimize mi götürdük? Böyle şey mi olur?" dedi.

ÜÇKUYULAR SEMT PAZARI KONUSU

Son günlerde sıkça tartışılan Üçkuyular Semt Pazarı ile ilgili de konuşan Kocaoğlu, İnciraltı ESHOT garajı ile ilgili öneriye ise şu yanıtı verdi: "Pazaryeri problemimiz var. Yıllarca şahıs mülküydü, bir kısmı beledi mülküydü. Burası kullanıldı. Arkadaşlarla beraber baktık. Hepimiz çözüm yolu arıyoruz. Balçova'daki viyadük altlarının en uygun yer olduğu, başka da bir yer olmadığı görüldü. Bunu Ulaştırma Bakanımız Binali Bey ile de paylaştık. Bir arkadaşımız ESHOT garajını versinler pazar yapalım gibi öneride bulundu. Pazar önemli ama ESHOT garajı ulaşım açısından son derece önemli."

Büyükşehir Meclisinde Elektronik Kart Tartışması

Büyükşehir Meclisinde Elektronik Kart Tartışması

Büyükşehir Meclisinde Elektronik Kart Tartışması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim