• BIST 9524.59
  • Altın 2524.96
  • Dolar 32.5773
  • Euro 34.6226
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Büyükşehir, Malatya’nın Kültür Envanterini Çıkarıyor

Büyükşehir, Malatya’nın Kültür Envanterini Çıkarıyor
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili olarak kurulan "Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu" (KUDEB), Malatya'nın...

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili olarak kurulan "Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu" (KUDEB), Malatya'nın kültür varlıkları envanterinin çıkarılması amacıyla çalışmalara başladı.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan KUDEB personeli, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde alınan eğitimin ardından Arşiv Merkezi oluşturdu. Malatya genelindeki tüm belge ve arşiv kayıtlarını bünyesinde toplayan KUDEB personeli, arşiv belgelerini ilçe ilçe tasnif etti. Oluşturulan arşiv merkezi sayesinde elde edilen bilgilerle, KUDEB tarafından gerçekleştirilecek olan çalışma ve faaliyetlerle ilgili olarak önemli bir veri tabanı oluşturulacağı kaydedildi.

363 TESCİLLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI BULUNUYOR

Kısa bir sürede Arşiv Merkezi oluşturan KUDEB, bu sayede Malatya'nın Kültür Varlıkları Envanterinin de çıkarılması çalışmalarına başladı. Tabiat Varlıkları ile ilgili yetkiler, çıkarılan bir kararnameyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğuna verildiğinden dolayı doğal sit ve doğal anıtlar listeye alınmazken, Malatya genelindeki toplam 363 kültür varlığının 142'sinin merkezde, 121'inin ise kırsal ilçelerde bulunduğu kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi KUDEB tarafından çıkarılan envantere göre, Akçadağ'da 2 dinsel kültürel, 1 idari ve 23 arkeolojik sit olmak üzere toplam 26, Arapgir'de 33 dinsel kültürel, 25 sivil, 1 askeri ve 7 arkeolojik sit olmak üzere toplam 66, Arguvan'da 9 arkeolojik sit, Battalgazi'de 43 dinsel kültürel, 19 sivil, 5 idari, 2 askeri ve 15 arkeolojik sit olmak üzere toplam 84, Darende'de 23 dinsel kültürel, 9 sivil, 1 idari, 1 askeri ve 25 arkeolojik sit olmak üzere toplam 59, Doğanşehir'de 3 dinsel kültürel ve 13 arkeolojik sit olmak üzere toplam 16, Doğanyol'da 1 sivil ve 1 arkeolojik sit olmak üzere toplam 2, Hekimhan'da 7 dinsel kültürel, 2 sivil, 2 idari ve 9 arkeolojik sit olmak üzere toplam 20, Kale'de 1 arkeolojik sit, Kuluncak'ta 1 dinsel kültürel ve 4 arkeolojik sit olmak üzere toplam 5, Pütürge'de 1 dinsel kültürel, 4 sivil ve 2 askeri olmak üzere toplam 7, Yazıhan'da 3 dinsel kültürel, 1 idari ve 6 arkeolojik sit olmak üzere toplam 10, Yeşilyurt'ta 15 dinsel kültürel, 36 sivil ve 7 arkeolojik sit olmak üzere 58 tescilli kültür varlığı bulunuyor.

KUDEB tarafından Malatya genelinde bulunan kültür varlıklarının tespit çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, tespit edilen tescilsiz kültür varlıklarının Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'ne iletilerek tescil edilmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Büyükşehir, Malatya’nın Kültür Envanterini Çıkarıyor

Büyükşehir, Malatya’nın Kültür Envanterini Çıkarıyor

Büyükşehir, Malatya’nın Kültür Envanterini Çıkarıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim