• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Büyükşehir Bütçesi Tahminlerin Üzerinde Gerçekleşti

Büyükşehir Bütçesi Tahminlerin Üzerinde Gerçekleşti
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesinin yüzde 100 oranında gerçekleştiğini kaydeden Başkan Türel, belediye gelirlerinin de tahminlerin...

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçesinin yüzde 100 oranında gerçekleştiğini kaydeden Başkan Türel, belediye gelirlerinin de tahminlerin üzerine çıktığını söyledi. Başkan Türel "Bütçemiz yüzde 100 değil yüzde 110 tuttu. Bu ne demek diyorsanız. Gelirimiz taslak bütçemizde 800 milyondu, yıl sonunda 1 trilyonu aştı" dedi.

Büyükşehir Belediyesi yatırımları ve mali durumu hakkında bilgi veren Başkan Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi 2015 bütçesinin yüzde 100 gerçekleştiğine dikkat çekti. Başkan Türel, "Bizim bütçelerimiz yüzde 100 gerçekleşen bütçeler oluyor. Çünkü biz belediyelerde yüzde 60-70 gerçekleşen bütçeleri çok başarılı olarak kabul ederiz. Bu sene hesabımız şaştı. Bütçemiz yüzde 100 değil yüzde 110 tuttu. Gelirimiz 800 milyondu taslak bütçemizde, 1 trilyonu aştı" dedi. Türel, vatandaşın gönlünü ve rızasını alarak, belediyenin alacaklarının tahsilatlarında da önemli artış yakaladıklarını belirtti.

5 YILDA YAPILAN YATIRIMI, BİR YILA SIĞDIRDIK

Personel giderlerinde büyük bir dönüşümün eşiğinde olduklarını dile getiren Başkan Türel, önceki dönemde bütçenin yüzde 43'ünü oluşturan personel giderlerinin, 2015 yılında yüzde 38'e gerilediğini belirtti. Hedeflerinin bu gideri yüzde 26'ya düşürmek olduğunu kaydeden Türel, personel giderleri düşerken yatırım bütçesinin toplam bütçe içindeki payının katlanarak büyüdüğüne dikkat çekti. Başkan Türel, "2013 yılında 55 milyon civarında olan yatırım bütçesinin yüzde 13 olan payını 2015'te yüzde 31'e çıkardık. 2016 yılı hedefimiz ise yüzde 44. Önceki dönemde Büyükşehir Belediyesi'nin 2009-2014 yılları arasında yaptığı toplam yatırım miktarı 273 milyon liralıdır. Bizim sadece 2015 yılında yaptığımız yatırım miktarı 276 milyon liradır. 5 senede yapılan yatırımın daha fazlasını 1 senede yapmayı başarmışız" şeklinde konuştu.

DÜNYA YATIRIMCILARINI GETİRMEMİZ LAZIM

Antalya'nın vizyon projelerini dünyanın dört bir yanında tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Menderes Türel, "Bu projeleri tanıtırken Antalya'nın marka değerinin yükselmesi ve ulusal, uluslararası yatırımcıların Antalya'yı mesken tutmasına çalışıyoruz. Ekonomi yatırımla büyür. Yatırım istihdamı sağlar. Yatırımla istihdam sorunu da çözüleceği için mutlaka ve mutlaka dünyanın yatırımcısının Antalya'ya getirmemiz lazım" diye konuştu.

RAKİPLERİMİZ KOŞARKEN YAYA KALAMAYIZ

Antalya'nın gerçekleştireceği vizyon projelerle dünyadaki rakiplerinin önüne geçeceğini ifade eden Türel, şunları dile getirdi: "İlk belediye başkanı seçildiğim dönemde bir hedefi ortaya koymuş ve Antalya'nın rakipleri Londra, Paris, Barcelona, Dubai, Havai ise Antalya bunları geçecek demiştik. Antalya şimdi bunları geçecek büyük projeleri gerçekleştiriyor. Rakiplerimiz koşuyorken biz yaya kalamayız. İşte Antalya bu gerçekleştireceği projelerle dünyadaki rakiplerinden önde olacak."

VİZYON PROJELER DEĞER KATACAK

Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projeleri ile ilgili bilgiler veren Başkan Menderes Türel, şunları dile getirdi: "Dünyanın en başarılı örneklerini gezerek, kendimize rakip olarak onları koyduğumuz için onları geçecek projeler için uğraşıyoruz. Antalya'ya dünyaca ünlü yıldızların filmlerini çekeceği bir film platosu kazandırmak için çalışıyoruz. Bunun için 5 bin dönümlük bir alan ayırdık. Konyaaltı Sahil Projesi artık ihale aşamasına geldi. Yaz aylarında yapılacak ihalesinin ardından Eylül ya da Ekim ayında inşaat çalışmalarına başlayıp, dünyanın en iyi sahillerinden birisi haline getirmemiz lazım. Tünektepe'de müthiş bir seyir terasımız var, teleferik bitiyor inşalllah. Tünektepe'de Antalya'nın yeni simgesi olarak müthiş bir proje hazırlıyoruz. Projeyi gerçekleştirdiğimizde Antalya'ya gelen herkes nasıl ki New York'a gittiğimizde Özgürlük Heykeli konuşuyorsa Antalya'da da Tünektepe konuşulacak. Lara'da içinde bir de yat limanı olan kurvaziyer liman projemiz var. İddialıyız insanlar kurvaziyer limana gemilerine inmek veya binmek için gelmeyecekler. Bu kurvaziyer limanı görmek içinde oraya gelecekler. Tabi kent merkezi de çok önemli. Şimdi kent merkezinin her tarafı yavaş yavaş farklı bir görünüme kavuşuyor. İlk dönemimde 30 milyon liranın üzerinde yatırımla Kaleiçi'nin alt yapısını çözdük. Şimdi yat limanı projemiz var. Kaleiçi'ndeki liman, Portofino'dan sonraki surların içerisindeki tarihi ikinci liman. Şimdi biz o limanı yat limanı haline dönüştürüyoruz ki yat turisti gelsin Kaleiçi'nde teknesini bağlasın, oralarda gezinsin, oraların sosyal yaşam kalitesini yükseltsin. Bir Boğaçayı projesi ne hükümetin tek başına yapacağı ne yerel yönetimlerin ne de özel sektörün tek başına yapacağı proje değildir. Bunların çok üstündedir, Hükümet, yerel yönetim ve özel sektörün birlikte yapacağı bir büyük projedir. Şimdi bu projede de sona geliyoruz."

Bu projelerin kolay olmadığını ifade eden Türel, "Antalya'ya şu projeleri kazandıran hani derler ya Alaaddin'in sihirli lambasındaki gibi gelse dese ki bana "Menderes gel bu projelerin hepsini Antalya'ya ben yapıyorum, şu beyaz kağıda istifanı yaz git. Gözüm kapalı imza atarım, yeter ki şu projeleri Antalya'ya kazandıralım" şeklinde konuştu.

SİYASETİ BİR KENARA BIRAKALIM

Belediye Başkanı olarak kentin her sorununa sahip çıkmaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Menderes Türel, Mayıs ayında bir tanıtım atağına çıkacaklarını müjdeledi. Bunun dünyanın en büyük turizm şirketlerinden birinin PR şirketiyle birlikte yapacaklarını belirten Türel, "Antalya'nın sorunu turizmse ve tarımsa artık biz burada bu memleketin her sorununa sahip çıkma yükümlüğündeyiz. Böylesi şanlı dönemde Antalya'ya ne kazandırabilirsek kardır. Bu projelerin hiçbiri Türel projesi değildir. Antalya, hatta Türkiye ve hatta dünya projesidir" diye konuştu.

MİLLİ TAKIM KAMPI ANTALYA'DA OLABİLİR

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Antalya'yı her alanda Türkiye'nin en önemli kenti haline getirmeye çalışırken sporda da önemli yatırımların gündemde olduğunu söyledi. 7 Temmuz'da açılacak Antalyaspor tesislerinin yanı sıra milli takımlar için 250 dönüm bir alanda kamp tesisinin Belek bölgesinde yapılacağını anlatan Türel, "Pazartesi günü Adana'da Fatih Terim'le birlikteydik. Fransa öncesi milli takım kampının Antalya'da olabileceğini söyledi" dedi.

EN ŞANSLI DÖNEM

Antalya'nın aynı zamanda son dönemlerde yaşamadığı kadar büyük ve şanslı dönemi yaşadığını belirten Başkan Türel, Antalya'nın en büyük şansının Sn. Cumhurbaşkanı, Sn. Başbakan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanımızın sadece adının bile birçok kapının açılmasını sağladığını ifade etti. Başkan Türel, milletvekilliği döneminde kurduğu dostlukların Antalya'nın faydasına müspet sonuçlar verdiğini de sözlerine ekledi.

Başkan Türel, "Siyasi parti egolarımızı, yargılarımızı, tercihlerimizi bir tarafa bırakıp önceliklerimize Antalya'yı almak suretiyle bu şanslı dönemde Antalya'ya ne kazandırabiliyorsak ne getiriyorsak kardır noktasında bir anlayışla hareket etmeliyiz. İstemezükçü zihniyetle daha iyi mücadele edersek bu projeleri Antalya'ya kazandırırız. Fırsat her zaman insanını ayağına gelmiyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim