• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Büyükekşi: “Dış Ticarette Hedefimiz TL Kullanımını Artırmak”

Büyükekşi: “Dış Ticarette Hedefimiz TL Kullanımını Artırmak”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ihracatının bu yıl geçen yıldan daha düşük bir düzeyde gerçekleşmesini beklemediklerini kaydederek "Amacımız...

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ihracatının bu yıl geçen yıldan daha düşük bir düzeyde gerçekleşmesini beklemediklerini kaydederek "Amacımız fiyatlardaki gerilemeyi, miktar artışı ile telafi edip 2016 ihracatını daha yukarılara taşımak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Şili, Peru ve Ekvator'a gerçekleştirilen resmi ziyarete katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hem geziye hem de ihracata yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ihracatının 2016 yılında geçen yıldan daha düşük bir düzeyde gerçekleşmesini beklemediklerini kaydeden Büyükekşi, "İhracatçılarımız bu yıl daha fazla üretip daha fazla ihraç edecek. Yılsonunu nasıl kapatacağımız fiyat gelişmelerine ve sorunlu ülkeler ile ticaretimize bağlı olacak. TİM olarak beklentimiz, hammadde ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin bu yıl dengeleneceği şeklinde. Biz ise daha fazla üretip daha fazla ihracat yapacağız. Amacımız fiyatlardaki gerilemeyi, miktar artışı ile telafi edip 2016 ihracatını daha yukarılara taşımak. Bunun için Hükümetimizin de desteğine ihtiyacımız var. Şu anda kapsamlı bir paket üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Büyükekşi, "Önceki yıllarda ihracatımızın yüzde 1'inden de azını TL ile yaparken, 2015 yılında ihracatımızın yüzde 4,2'si TL ile gerçekleştirildi. Diğer taraftan 2015 yılında toplam ihracatımızın yüzde 47,2'si dolar, yüzde 44,6'sı avro, yüzde 4,2'si TL, yüzde 3,4'si sterlin ile gerçekleştirildi. Dış ticaretimizde TL'nin kullanımını daha üst seviyelere çıkarmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ekonomi Bakanımız yabancı muhataplarıyla görüşmelerinde her mecrada bu konuyu dile getiriyor. Ülkemiz için kritik öneme sahip bazı ülkelerle TCMB'nin de desteği ile TL kullanımının artmasını amaçlıyoruz" dedi.

EMTİA ÜLKELERİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu ile uygulamaya konulan Afrika Stratejisi kapsamında Etiyopya, Gana, Cibuti, Latin Amerika'da Meksika, Kolombiya, Küba gibi ülkeleri ziyaret ettiklerini hatırlatan Büyükekşi, ayrıca Körfez bölgesinde Suudi Arabistan, Katar, Umman, Kuveyt, İran gibi ülkelere giderek ihracatçıların sorunlarını ilgili makamlara ulaştırdıklarını söyledi. Emtia ihracatçısı ülkeler olan Şili, Peru ve Ekvator'a yapılan ziyaretlerin ihracata olumlu etkilerinin olmasını beklediklerini ifade eden Büyükekşi, "Bu üç ülke son iki yılda emtia fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilendi ancak bizler bu bölge ile ticaretimizi geliştirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

TİM olarak hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan ile ihracatçıları dünyaya taşımaya ve onlara yeni pazar fırsatları sunmaya devam edeceklerini kaydeden Büyükekşi, "İhracat yelpazesinin gelişimi için bu yıl da dünya ekonomisinin yarısını, dünya ticaretinin üçte birini temsil eden 34 ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. Gittiğimiz ülkelerde ikili ticari ilişkilerimizi kazan-kazan prensibinde maksimum seviyelere taşıyarak, ülkemiz potansiyelini ve gücünü bütün dünyaya anlatmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

SON BEŞ YILDA 98 HEYETLE YURTDIŞI ZİYARETİ YAPILDI

TİM olarak Türkiye'nin ihracatını artırmak için sürekli hareket halinde olduklarını ve bu yıl da aynı azim ve kararlılıkla yola devam edeceklerini söyleyen Büyükekşi, "İhracatçılarımız yüzlerini tüm dünyaya çevirdi. Küresel ekonomideki durgun trend ve bölgemizdeki istikrarsızlık aktif olmamızı gerektiriyor. Biz dışa açık bir ülkeyiz, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için aktif bir politika izliyoruz. TİM olarak, küresel krizi izleyen 2010-2015 yılları arasında toplam 8 Cumhurbaşkanlığı heyeti, 13 Başbakanlık heyeti, 40 Ekonomi Bakanlığı heyeti, 37 TİM-THY heyeti gerçekleştirdik. Toplamda 3 bin 500 işadamımız ile 98 heyet gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerle, dünya nüfusunun yüzde 75'ine, dünya ticaretinin neredeyse yüzde 90'ına ulaştık" dedi.

Büyükekşi, geçen yıl gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin zayıf büyüme performansının küresel ihracat ve ithalattaki canlılığı da negatif etkilediğini, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sinin daraldığını, buna paralel Türkiye'nin ihracatının geçen yıl yüzde 8,7 azalarak 143,9 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Bununla birlikte 239 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiklerini, 60 ülkeye ihracatın arttığını vurgulayan Büyükekşi, 80 ilin ihracat yaparken, 18 ilin ihracatını artırdığını, 97 faslın 15'inde ise ihracatın arttığını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim