• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Büyük Maden Faciasının 24. Yıl Dönümü

Büyük Maden Faciasının 24. Yıl Dönümü
ZONGULDAK (İHA) – Zonguldak'ta 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen maden faciasında hayatlarını kaybeden 263 madenci, 24 yıl sonra dualarla anıldı.

ZONGULDAK (İHA) – Zonguldak'ta 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen maden faciasında hayatlarını kaybeden 263 madenci, 24 yıl sonra dualarla anıldı.

TTK Kozlu Müessesesi'nde sabah kuyu başında yapılan anma programına TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve madenciler katıldı. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Tüm maden şehitlerimizi rahmet, sevgi ve saygıyla anıyoruz. Madencilik dünyanın en zor mesleklerinden birisidir. Bunu en iyi bizler biliyoruz. Atalarımız ve bizler bölgemizde yerin yüzlerce metre altında doğa ile kavga ediyoruz. Elbette ki bu kavgada zaman zaman yenik düştüğümüz oluyor. Canımızı yakıyor. Yaşadıklarımızdan dersler çıkarıyor, daha sağlıklı koşullarda, daha verimli çalışmanın yollarını arıyoruz. Dünyadaki bütün madenciler bu mücadeleyi sürdürüyor" dedi.

"İŞ GÜVENLİĞİ BİR KÜLTÜRDÜR"

TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş ise, iş güvenliğinin bir kültür olduğuna dikkat çekti. Gebeş, "Kurumumuz tüm tedbirleri almak için üzerine düşen her şeyi yapıyor. Bu uğurda da hiçbir masraftan kaçınmıyor. Ülkemizde bu konuda en iyi işletmecilik yapan en iyi kurum kendi kurumumuz. Bunu iftiharla söyleyebilirim. Ancak ne kadar yatırım yaparsanız yapın iş güvenliği bir kültürdür. Bu kültürü hep beraber yerleştirmemiz lazım gelir. En uçtaki işçisinden en tepedeki genel müdürüne kadar hepimiz bu kültüre sahip olmamız lazım gelir" diye konuştu.

"HELAL KAZANÇ DEYİNCE MADENCİLİK SEKTÖRÜ AKLA GELİR"

Madencilik sektörünün önemine değinen Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya da, 1992 yılında hayatını kaybeden 263 madenciyi anarak şunları söyledi:

"Konuşulacak birçok şey söylendi. Gerçekten Soma'ya kadarki en büyük facia maalesef ilçemizde yaşandı. 263 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Şehit oldu. Madencilik sektörü belki "helal kazanç" deyince ilk akla gelen sektördür. Doğasında belki bazı sıkıntılar barındırmakla birlikte gerekli emniyet tedbirleri alınarak bunların minimize edilmesi her daim gereklidir."

BÜYÜK FACİADAN SAĞ ÇIKTI, 24 YIL SONRA ARKADAŞLARINI ANDI

Anma törenine katılan 60 yaşındaki Yalçın Sarı, büyük faciadan sağ kurtulduğunu hatırlattı. O anları tekrar hatırlayarak gözyaşlarına boğulan Sarı, zaman zaman ayakta durmakta zorlandı. 3 Mart 1992 günü birlikte madene indiği arkadaşlarının faciada hayatını kaybettiğini ifade eden Sarı, "Söyleyecek çok şey var. Önce ölen arkadaşlarıma Allah rahmet eylesin, geride kalanlara sabırlar versin. O gün yaşadığım bazı şeyleri hatırlayamıyorum. Kardeşlerimle buradan beraber indik. O gün salı günüydü. Çok yakın arkadaşlarımı kaybettim. Burada onları andık. Bu vesile ile bu programı düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Benim için çok değişik, içim bir tuhaf oldu. Oradan nasıl çıktığımı bilmiyorum. Ben onları hiç unutamayacağım. Çok yakın bir arkadaşım ile beraber okuduk, beraber ocağa başladık. İki arkadaşım o gece madenden çıkamadılar. Hala unutamıyorum" diye konuştu.

MADENDE AMCASINI KAYBETTİ, ŞİMDİ DE KENDİSİ MADENCİ OLDU

1992 yılındaki büyük faciada amcasını kaybeden 30 yaşındaki maden işçisi Ali Yavuz, "Ben 1992 grizusunda amcamı kaybettim. Bugün tabii bizim için çok acı bir gün. Kendimiz de oraya iniyoruz. Ne yapalım, ekmek kavgası için bu işte çalışmak zorundayız. Ailemizin geçimini sağlamak zorundayız. Acı bir gün. Anlatacak fazla bir söz yok. Soma'da bu acıyı yaşadık, Ermenek'te yaşadık. Acılar tazelendi. Allah bir daha kimseye göstermesin. Herkese sağlıklı çalışmalar versin" dedi.

Program, Kur'an-ı Kerim okunması ve kurban kesilmesinin ardından yapılan dualarla son buldu. Sabah vardiyasında çalışan işçiler de programın ardından çalışmak üzere madene indi.

Büyük Maden Faciasının 24. Yıl Dönümü

Büyük Maden Faciasının 24. Yıl Dönümü

Büyük Maden Faciasının 24. Yıl Dönümü

Büyük Maden Faciasının 24. Yıl Dönümü

Büyük Maden Faciasının 24. Yıl Dönümü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim