• BIST 9604.01
  • Altın 2477.073
  • Dolar 32.5016
  • Euro 34.646
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Burun Estetiğinden Sonra Rahat Nefes Almak Çok Önemli!

Burun Estetiğinden Sonra Rahat Nefes Almak Çok Önemli!
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Atabay, burun estetiğinden sonra rahat nefes almanın çok önemli olduğunu söyledi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Atabay, burun estetiğinden sonra rahat nefes almanın çok önemli olduğunu söyledi.

Nefes almanın öneminin farkında ve binlerce burun ameliyatı yapmış bir kulak burun boğaz ve yüz estetik cerrahisi uzmanı olarak, geçmişten günümüze kazandığı birikim ve tecrübelerini paylaşan Op. Dr. Cevdet Murat Atabay, "Burun orta kısmı; önde kıkırdak, arkada kemik bölümden oluşan bir yapıdır. Deviasyon ise, burun orta kısmındaki kemik ya da kıkırdak bölümün sağa veya sola kaymasıdır. Halk arasında "burnumda kemik ya da kıkırdak varmış" denilen olay aslında budur. Deviasyon son derece sık görülen bir durumdur. Ancak çoğu kez burun fonksiyonlarını bozacak şiddette olmadığından, hastalar tarafından farkedilmeyebilirler. Genellikle rutin Kulak Burun Boğaz muayenesi sırasında ortaya konulup hastalara söylenir" dedi.

Burundaki kemik ya da kıkırdak eğikliğinin (deviasyonun) ortaya çıkmasının en sık sebebinin, önceden burna alınan travmalar olduğunu anlatan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Atabay, "Tek sebep bu olmasa da ve hastaların bir kısmı bu travmayı hatıralamasalar da, bebeklik ya da küçük çocukluk döneminde alınan ve akla gelmeyen bu darbeler deviasyonun en sık sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında çocukluk döneminde var olan ve tedavi edilmeyen geniz eti varlığı, burunda polip gelişimi gibi bir çok sebep de deviasyona yol açabilir.

Deviasyon hastaları sıklıkla bize burun tıkanıklığı, burundan rahat nefes alamama şikayetiyle başvurular. Genellikle travma sonucu oluşan deviasyonlarda, burun tıkanıklığı ile birlikte burunda şekil bozukluğu da ortaya çıkar" diye konuştu.

Burun tıkanıklığı ve şekil bozukluğu dışında, deviasyonu olan hastaların şiddetli baş ağrısı, horlama, koku alma bozukluğu, tekrarlayan burun kanamaları, burunda kabuklanma, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme ve bunun sonucunda sık sinüzit atakları ortaya çıkması gibi şikayetlerle kendilerine başvurduğunu anlatan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Atabay, "Bize baş ağrısı ile başvuran hastalarda Göz, Nöroloji, Fizik Tedavi muayeneleri sonrası bu bölümlerde baş ağrısıyla ilgili bir sebep bulunamamışsa, yaptığımız ayrıntılı Kulak Burun Boğaz muayenesi sonrası, baş ağrısının genellikle deviasyona ya da deviasyonun eşlik ettiği sinüzite bağlı olduğunu görüyoruz. Unutulmamalıdır ki; bazen sadece deviasyonun varlığı bile sinüzit olmasa dahi baş ağrısı yapabilir.

Horlama şikayetiyle başvuran hastalarda bazen tek başına deviasyon, horlamanın sebebi olabilmektedir. Bu durumda deviasyonun düzeltilmesi horlamanın ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Deviasyonun eşlik ettiği kalp ve akciğer hastalığı olanlarda deviasyonun ortadan kaldırılması daha da önem kazanmaktadır. Horlamayla birlikte ya da horlama olmaksızın, deviasyonun eşlik ettiği kalp hastalığı veya akciğer hastalığı olanlarda, deviasyon ameliyatı sonrası rahat nefes almanın sağlanması, hastalarının yaşam kalitesini belirgin ölçüde arttırmaktadır" ifadelerini kaydetti.

Koku alma bozukluğu ile başvuran kişilerde yapılan ayrıntılı muayene sonrası bunun sebebinin bazen deviasyon olduğunun saptandığını kaydeden Op. Dr. Cevdet Murat Atabay, "Koku alma bozukluğunun deviasyona bağlı olduğu durumlarda, yaptığımız deviasyon operasyonunun, hastanın şikayetlerinde düzelme sağladığını görüyoruz. Tekrarlayan burun kanaması şikayetiyle bize başvuran hastalarımızda, bunun sebebinin bazen deviasyona bağlı olduğunu görebilmekteyiz. Deviasyon ameliyatı sonrası burun kanamalarının büyük ölçüde ortadan kalktığını saptıyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim